Cel mai neasteptat verdict al instantei de judecata, evacuarea din locuintele in care isi duc traiul, a fost adus in aceste zile toride de vara locatarilor de la blocul „Evazatul” din Onesti.

Pentru ca nu au platit sume ce se cifreaza la mai multe mii de lei, care reprezinta plata intretinerii restante precum si a penalitatilor de intârziere, ieri, 26 iulie, au fost evacuate din locuinta lor, din acest bloc, doua familii. Pentru alte 16 familii urmeaza ca aceeasi masura sa fie aplicata zilele urmatoare.

Familia lui Ionel H. (cu cinci copii) a fost evacuata in dimineata zilei de ieri in prezenta jandarmilor si ai unor lucratori de la SC Directia Domeniului Public si Privat, care a incarcat in remorca unui tractor lucrurile evacuatilor. Invinsa de saracie, a fost evacuata si familia lui Marinica V. Primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc, a semnat inca din luna iunie trimiterea in judecata a restantierilor ce locuiesc in blocul „Evazatul”, pe motiv ca „nu au inteles sa respecte obligatiile contractuale (cuantumul lunar al intretinerii si obligatia de plata lunara a acesteia)” , la care se adauga si utilitatile (apa, energia electrica, gazele, salubritatea).

PUBLICITATE

De când au primit acele citatii, locatarii de la „Evazatul” traiesc clipe de disperare, mai ales acum, de când au inceput evacuarile din locuinte. Ei spun ca au devenit „ingropati in datorii” dupa ce in imobil au fost montate doua contoare si au fost obligati sa plateasca la pausal consumul de curent electric.

Facturile pe care le au de achitat si in aceasta perioada de vara pornesc de la 200 lei lunar si, culmea!, aceeasi suma trebuie sa achite si locatarii care luni intregi nu au locuit in acest bloc. Cum este si cazul locatarei Ioana Pivoda, care are o restanta la plata energiei electrice de 2.374 lei, desi poate dovedi cu acte ca timp de trei luni in iarna acestui an a fost internata la Spitalul TBC Bacau, timp in care i-au fost trimise facturi lunare de peste 200 de lei.

Femeia are o pensie de boala in valoare de 400 lei/lunar si se asteapta si ea sa fie evacuata. Un alt caz este cel al Florentinei M., mama a 10 copii, care, impreuna cu sotul, locuieste in doar doua camere si are o datorie de circa 7.000 lei. „Sotul nu are serviciu. Strânge fiare de prin gunoaie ca sa pot cumpara la copii un tacâm de pui. Nu avem, nu beneficiem de ajutor social! Au venit de la Directia de Asistenta Sociala Onesti ca sa ne ia copiii, dar cum putem accepta acest lucru?”, a spus femeia cu lacrimi in ochi.

evaz 2

Multe cazuri, aceeasi situatie

Si Daniela V. (46 ani) este la un pas de a fi evacuata. Are sotul paralizat si o fata bolnava. „Am fost in audienta la Primaria Onesti si nu ne-a bagat nimeni in seama. Suntem disperati”, ne-a declarat. Locatarii de la „Evazatul” sunt revoltati ca autoritatile onestene „din anul 2014 au promis ca vor pune contor individual pentru energia electrica la fiecare camera, dar nu s-au tinut de cuvânt”. O batrâna bolnava, fara nici un venit, care creste un copil luat de la orfelinat, a adaugat: „Ne-a «mâncat» plata curentului electric!

Am doar un televizor si un bec si am primit o factura de 650 lei la plata”. Neculai D. a lipsit un an din Onesti, fiind plecat la munca in strainatate, iar când s-a intors la „Evazatul” a aflat ca are de plata peste 2.000 lei la curentul electric. „Nu este nimeni in acest bloc care sa fie cu plata energiei electrice la zi”, a mentionat el. Intr-o situatie disperata se afla si Mioara P. , care are trei copii in intretinere, pe care ii creste dintr-o pensie de boala de 400 lei. „La evacuarea din locuinta de la mine din casa vor scoate patru cadavre! In loc ca de la Primaria Onesti (proprietara acestui bloc de locuit, n.r.), sa vina meseriasi care sa ne puna un cot la baie, sa creeze conditii pentru un trai civilizat, suntem dati afara!”, a afirmat disperata. In aceeasi situatie, cu teama de a fi evacuati in orice moment sunt mai multe familii. Oameni simpli, necajiti, cu aceleasi destine.

De luni, 25 iulie, „Evazatul” nu mai are nici administrator, Maria Pantea dându-si demisia din aceasta functie pentru faptul ca Primaria Onesti nu i-a mai prelungit contractul de munca. „M-am implicat foarte mult in activitatea pe care am desfasurat-o. Acum acest bloc, ce trebuie supravegheat de catre primaria onesteana, care trebuie sa stie ce se intâmpla aici, a ramas efectiv abandonat! Primaria Onesti trebuie ca sa-i sustina pe oamenii care locuiesc aici dar nu face acest lucru!”. Oamenii de la „Evazatul” sunt porniti sa protesteze in fata primariei municipiului, daca nu se gasesc alte solutii.

Nu pot fi ajutati

Toate insistentele noastre telefonice de a afla opinia primarului Nicolae Gnatiuc asupra acestei situatii „s-au izbit” de vocea robotului care ne-a anuntat „momentan clientul apelat nu poate fi contactat”. In urma discutiilor purtate la Directia de Asistenta Sociala Onesti am aflat insa ca „locatarii blocului respectiv, care s-au incadrat in reglementarile legale, sunt sprijiniti cu acordarea ajutorului social si a unui ajutor de urgenta. S-au facut anchete sociale la acesti locatari, dar pentru acordarea ajutoarelor mentionate, la intocmirea dosarelor trebuie si un certificat fiscal de la Primaria Onesti. In conditiile in care locatarii de la «Evazatul» au datorii de achitat, legea interzice acordarea acestor ajutoare.”

Vom urmari situatia de acolo si zilele urmatoare.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Un rahat de bloc …..mi-am mancat 3 ani din tinerete in acest rahat .
    Asta mi-a dat partidul comunist , inginer fiin , iar curvelor si pilelor care n-aveau nici liceul macar , le dadeau apartamente .
    Eh , asta-i valoarea ce a fost promovata si atunci si acum , sunt aceiasi golani incompetenti care ne-au distrus totul . Ce ? Nu credeti ? Treceti granita spre vest numai tri zile .

  2. Puteti veni si va caza in corturi la foisoarele de pe faleza Casinului. Oricum primaria a stricat parcul si viata onestenilor care stau acolo, prin montarea gratarelor. Noroc ca m-am mutat de 3 luni, ca nu mai rezistat din cauza mirosului si fumului.

  3. Sa-i ajute popa Alupei ca sa-i mai ierte Dumnezeu hotiile favute toata viata. Are el apartamente din care sa faca milostenie. Daca nu, il va batea Dumnezeu.

  4. Buna ziua,eu consider ca ar trebui ajutați acesti oameni nu scosi afară.si asa sunt sărmani ii mai scoateți si in strada?Ati inebunit de tot…e vai samar de țară noastra….e groasnic ce se intampla.

  5. Blocul acesta a fost construit la inceputul anilor 70′ pentru a muta nefamilistii scandalagii din blocul de pe Strada Casinului 1 (in fata scoalii Ghita Mocanu). De prin 90′ au inceput sa vina tigani din Cont si Radeana, au devastat tot blocul, si asa vai de capul lui, are o baie de etaj… si asa a capatat un nume si mai rau ca inainte. Primaria, jandarmeria si oamenii din zona nu au nicio vina decat ca i-au lasat sa traiasca in plin oras. Cu ocazia executarii silite au implorat mila cu numerosii copii, nu? Stiti cati oameni abuzati (verbal, fizic) care au trecut pe acolo au fost? Au fost nenumerate furturi de locuinte in zona Capu Dealului… Treziti-va!

LĂSAȚI UN MESAJ