– Domnule primar, la incheierea mandatului trecut, imi spuneati, ati reusit sa finalizati cea mai mare si importanta investitie din istoria comunei. Despre ce este vorba?

– Este, intr-adevar o investitie mare si importanta pentru toti locuitorii celor trei sate ale comunei noastre, asteptata de mult timp. Asadar, am reusit sa asfaltam drumurilor comunale DC 183 si 183A, Solont – Sarata – Cucuieti, pe o lungime de 5,7 kilometri. Tot prin acest proiect au fost executate lucrari de indiguire a drumurilor pe o lungime de 1,4 km. Investitiile au fost finantate prin Programul National de Dezvoltare Locala de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Valoarea finala a investitiei a fost de 5.880.692.65 lei, fara TVA. Am fost sustinut in acest proiect de Consiliul Judetean, presedinte la acea vreme fiind Dragos Benea, care s-a implicat mult in implementarea acestui proiect, dupa care am avut parte de un constructor bun, in speta SC Conextrust S.A, care si-a facut treaba cu simt de raspundere si a finalizat executia cu sapte luni mai devreme.
Au venit, din pacate, inundatiile din luna iunie, care au afectat câteva zone la acest obiectiv, insa, impreuna cu constructorul, am inceput imediat lucrarile de refacere, pe care le vom finaliza in scurt timp. Valoarea pagubelor evaluate de catre specialisti a fost de 4.656.374 lei, insa prin H.G. nr 468/06.07.2016 nu am primit decât 168.000 lei, suma insuficienta pentru refacerea tuturor obiectivelor distruse. Astfel ca unele lucrari vor fi executate cu fonduri proprii, iar o parte cu utilajele primariei.

PUBLICITATE

– Ati candidat pentru un nou mandat. Care a fost programul dumneavoastra electoral? Cu ce i-ati „batut” pe contracandidati si cu ce procent?

– Ar fi prea mult spus „i-am batut’’, a fost o competitie frumoasa fara acuzatii si jicniri din partea contracandidatilor, câstigând cu un procent de 80 la suta, rezultat care se datoreaza si prin sustinerea de catre un partid puternic (PSD) si de indeplinirea obiectivelor din vechiul mandat, dar si electoratului care a avut incredere si m-a sustinut din nou. Ce le-am promis? Nu le-am promis, proiectele mele au fost discutate cu alegatorii, cu cetatenii, iar majoritatea a fost de acord sa continuam impreuna, noul Consiliu Local insusindu-si in cea mai mare parte proiectele, cum ar fi: sistem centralizat de alimentare cu apa si canalizare in comuna Solont, modernizare DC 183 Sarata – Bahnaseni, cu iesire in Pârjol, si câteva drumuri locale foarte importante, cum ar fi Drumul Minei, Drum Poiana, Drumul Bisericii. Avem intentia sa construim un pod in zona Serba si balastarea drumului pâna la Stanesti, din comuna Magiresti, cu acces direct spre Moinesti. Alte proiecte vizeaza modernizare DC 184, din satul Cucuieti, executarea de lucrari de regularizare a unor pâraie din comuna, cu finantare de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Bacau. De asemenea, suntem in faza discutiilor cu Consiliul Judetean si Directia de Drumuri, pentru modernizarea DJ117A, Leontenesti – Solont, principala poarta de intrare in comuna. Am insistat mai mult pe infrastructura, poate pe unii cititori ai ziarului nu-i intereseaza, insa pentru noi aceste investitii, aceste lucrari, sunt foarte importante, deoarece nu s-a facut aproape nimic in anii trecuti. Poate asa au fost vremurile.

– Pe o veche harta economica a României, in dreptul localitatii Solont era stilizata o sonda, semn ca aici s-a descoperit petrol si se exploateaza. De peste 100 de ani, locuitorii din Solont, Sarata si Cucuieti au lucrat la schelele de Foraj si Productie, fiecare copil visa sa ajunga sondor, petrolist, mecanic, electrician etc. Care este situatia acum?

– S-au facut disponibilizari succesive, mari, ca urmare a restrângerii activitatii OMV Petrom, iar o parte din obiectivele acestora au fost preluate de alte societati care vor sa investeasca in zona si speram intr-o relansare a pietei de munca in comuna noastra. Situatia este comuna pentru toate localitatile din zona.

– Ce viseaza acum tinerii? Ce perspective de dezvoltare are comuna? Ati fost om de afaceri, cunoasteti potentialul comunei. In ce domeniu ar putea investi un cetatean care doreste sa deschida o afacere in Solont?

– Din pacate tinerii viseaza Diaspora. Comuna a simtit o scadere dramatica a populatiei, iar tendinta de migrare este tot in crestere. Se mai poate vorbi de o perspectiva de viitor in agroturism, dar pentru asta avem nevoie in primul rând de infrastructura de care va vorbeam. Sunt oameni de afaceri interesati de potentialul zonei, care au in vedere sa investeasca in zootehnie si agricultura. Exista un investitor in faza de autorizatii de construire a doua ferme, una de gaini outoare si una de infiintare a unei ferme de taurasi. Totodata un tânar, care a lucrat multi ani in America, doreste sa construiasca, la Padurareni, casute de vacanta, astfel va putea sa valorifice potentialul balneo – climacteric al apelor sulfuroase din aceasta localitate. Tot in acea zona, foarte frumoasa de altfel, un ONG din Cucuieti, denumita „Ansamblul Folcloric Florile din Cucuieti”, intentioneaza sa construiasca o Tabara Internationala de Vara, acolo unde de câtiva ani se desfasoara un festival de folclor, care se bucura de un mare succes.

– A inceput, nu de mult, un nou am scolar, cu ce noutati se prezinta scolile, cum au fost pregatite?

– Pe lânga lucrarile de investitii care s-au facut la toate scolile, au fost alocate fonduri pentru reparatii, intretinere, curatenie, astfel ca anul scolar a inceput in conditii civilizate. Elevii cu rezultate deosebite la invatatura, care au participat la diferite olimpiade, au fost premiati si recompensati financiar, cu suma de 3.000 de lei, bani alocati de Consiliul Local. Avem in proiect sa construim doua terenuri de sport, la cele doua scoli din comuna si o Sala de festivitati in satul Cucuieti, pentru care am achizitionat deja terenul. Dupa cum va spuneam, avem un Ansamblu Folcloric de mare valoare, care se numeste „Florile din Cucuieti”, multiplu medaliat la Festivaluri nationale si internationale, condus cu pricepere si dragoste de preotul satului Irinel Cernat, cât si un cor de copii in Solont, condus de preotul Marius Motei. Aceste doua frumoase formatii au preluat si preiau in repertoriul lor si frumoasele noastre obiceiuri traditionale, de care suntem foarte mândri, si le duc mai departe.

– Povestiti cea mai frumoasa intâmplare din activitatea de primar.

– Activitatea mea in primarie a intâmpinat si greutati, dar si momente frumoase, ca in orice domeniu, ca in viata fiecarui om. Cea mai importanta si frumoasa zi a fost pentru mine data de 29 mai 2016, când a fost inaugurat drumul comunal asfaltat, realizat in cadrul proiectului ,,Modernizare drumuri communale DC 183 si 183 A”. Imi doresc cât mai multe asemenea bucurii, deoarece stiu ca implinirile mele sunt si ale comunitatii, ale oamenilor, carora le multumesc pentru increderea pe care mi-au acordat-o si ii asigur de bunele mele intentii pentru evolutia comunei.

Comuna se afla în nord-vestul judetului, pe cursul superior al râului Solont. Este strabatuta de DJ117A, care o leaga spre sud de Magiresti si spre sud-est de Ardeoani. Conform recensamântului efectuat în 2011, populatia comunei se ridica la 3.298 de locuitori, în scadere fata de recensamântul anterior, când se înregistrasera 3.904 locuitori. Singurul obiectiv din comuna Solont inclus în lista monumentelor istorice din judetul Bacau ca monument de interes local este biserica de lemn „Sfintii Voievozi” din cimitirul satului Cucuieti, biserica ridicata în 1749 si refacuta în 1808. Aceasta este clasificata ca monument de arhitectura.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Felicitari domnule primar,intradevar experienta dumneavoastra in administratia comunei isi spune cuvantul dar priviti cu mai multa incredere in tineretul din comuna si mai ales sustineti efectiv activitatile culturale ale comunei prin implicarea consiliului local intrun proiect de buget si pentru cei ce cu adevarat au muncit si se straduiesc sa duca numele comunei Solont pe cele mai inalte culmi,in special activitatea ansamblului de acolo este foarte cunoscuta in strainatate si foarte putin sustinuta de consilierii locali !
    DESCHIDETI OCHII SI VEDETI PE CEI CE SE STRADUIESC SA MENTINA CREDINTA SI FOLCLORUL COMUNA SI SUSTINETI-I !

  2. Mi se pare normal ca un primar sa se implice si sa realizeze diverse proiecte ca de asta este platit, pana la urma tot din banii contribuabilor se realizeaza lucrarile.

    Ca mai toti primarii din zona sunt niste legume si nu fac nimic si vine unul si face un drum de 5 km e frectie la picior de lemn, vreau sa spun ca este bine, dar nu trebuie sa ne multumim cu atat. Drumul l-a facut spre sfarsitul mandatului ca sa mai castige un alt mandat ceea ce s-a si intamplat – asta-i marlanie tipic romaneasca cu iz puturos de Solont!

LĂSAȚI UN MESAJ