26 aprilie 2024
ContrasensEuROscepticism

EuROscepticism

Să recunoaștem, este o adevărată reușită! De la 71% aprobare imediat după aderare, în 2007, în 11 ani, procentul românilor care au o percepție pozitivă despre Uniunea Europeană a ajuns la 49%. O spune eurobarometrul realizat în luna septembrie a acestui an.

Iar datele s-ar putea să fie și mai dramatice, pentru că sondajul nu a prins și momentul în care Timmermans se răstea la România.

Cifrele sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât, ni se spune, în urma Brexitului, procentul europenilor care privesc favorabil UE ar fi ajuns la un nivel record de la 1983 încoace: 68%. Datele ultimului eurobarometru au început să producă panică. Au început să apară domni spilcuiți care să ne explice, doct, că ne înșelăm, că UE ne vrea numai binele și noi nu am știut cum să-l obținem…

Este bla-bla-ul de complezență: se apropie alegerile și procentul mare al românilor eurosceptici înseamnă voturi tot mai puține pentru PPE. Dar, să vedem ce a făcut UE până acum pentru România!

Probabil cel mai bun lucru a fost deschiderea frontierelor ce a permis românilor să meargă să muncească în străinătate pe lefuri mult mai mari.

Dar a însemnat și imense sacrificii pentru părinții și copiii despărțiți de distanțe. UE ne-a promis fonduri, dar a creat o birocrație infernală care a pus mereu bețe în roate accesării acestora. Desigur, de vină am ieșit tot noi.

Ca și la fraudele inventate. Mai țineți minte când șeful OLAF a deschis peste 400 de anchete într-o singură zi acuzând firme din România și Bulgaria că au fraudat banii europeni? Anchetele au fost închise după câteva zile, pentru că domnul respectiv avea nevoie doar să vadă lumea ce mult muncește; etichetele, în schimb, au rămas.

Ce ne-a mai dat nouă UE? Ne-a amăgit că vom intra în Schengen dacă vom securiza frontierele, noi am plătit pentru asta și după aia ni s-a spus că, nu, trebuie băgate criterii suplimentare pe Justiție. Și am rămas și fără bani, și fără Schengen, pentru că domnii olandezi vor să pună mâna pe Portul Constanța.

Tot UE s-a făcut că nu vede cum ani de zile Justiția devine o glumă în România și este folosită că armă politică. Acum, când vrem să aducem legile Justiției pe calea dreaptă, UE vine și ne amenință.

UE s-a amestecat în referendumul de demitere al lui Băsescu și a forțat rămânerea lui în funcție în ciuda milioanelor de voturi care-l trimiteau acasă. UE ne trimite cote de imigranți, deși nu România a determinat exodul acestora.

Nu în ultimul rând, aderarea nu a adus bunăstarea clamată. România a ajuns țara salariului minim, cu jumătate dintre copii care suferă de sărăcie. Sărăcia a crescut, de fapt, după aderare iar polarizarea socială a explodat, pur și simplu.

Sunt multe motivele pentru care românii pot fi nemulțumiți de Uniunea Europeană și acest lucru ar trebui să fie un semnal important pentru Bruxelles.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri