Voleibalistele Științei Bacău au obținut în această seară cea de-a cincea victorie consecutivă în actuala ediție a Cupei CEV: 3-2 (19, -20, 21, -24, 8) cu vicecampioana Cehiei VK UP Olomouc, în prima manșă a sferturilor de finală. Returul se va disputa săptămâna viitoare, în Cehia. Pentru a se califica în semifinalele competiției continentale, studentele au nevoie fie de o nouă victorie, fie de o înfrângere obligatoriu cu 2-3, urmată de câștigarea „setului de aur”.

Marșul european al Științei Bacău continuă! Cu o nouă victorie, a cincea din tot atâtea meciuri susținute în actuala ediție a Cupei CEV la volei feminin. După Zeleznicar Lajkovac (Serbia) și campioana Olandei, Sliedrecht, a închinat steagul în fața studentelor și vice-campioana Cehiei, VK UP Olomouc. Marți seara, în prima manșă a sferturilor de finală, Știința s-a impus pe teren propriu cu 3-2, la capătul unui meci nebun ce a durat două ore și două minute. Startul a fost perfect pentru echipa lui Florin Grapă.

Cu o gamă ofensivă eficientă și completă, băcăuancele nu au lăsat nicio șansă adversarei, pe care au subordonat-o încă de la începutul setului inaugural. Olomouc a lăsat impresia că nu poate găsi antidot la verva Științei și a „contribuit” la galopul adversarei prin patru servicii greșite, ultimul, trimis aiurea de Michalikova, punând punct setului în dreptul unui 25-19 pentru gazde. Ceea ce se prefigura a fi o victorie scurtă s-a transformat însă într-un joc-maraton. Cu întorsături de situație, cu mingi interminabile și cu puncte pe muchie de cuțit.

Olomouc a dat semnalul revirimentului încă din actul secund. Unul în care s-a mers mai întâi cap la cap. Până la 8-8. Olomouc s-a desprins la 12-8 și 14-11 înainte ca Știința să egaleze la 14 prin asul lui Cazacu. Băcăuancele au reușit să țină aproape până la 18 egal, după care echipa lui Teply a pus mâna pe set, câștigându-l la o diferență de patru puncte.

Vice-campioana Cehiei a prins avânt, mizând pe atacurile explozive ale extremelor și pe o apărare în care libero-ul Kovarova a făcut adevărate minuni. În acest context, Olomouc s-a distanțat în setul al treilea la 8-5, 9-6 și apoi la 10-7, moment în care, pe atacurile necruțătoare ale lui Cazacu (MVP-ul meciului), secondată de Faleș si Rogojinaru, băcăuancele au punctat de cinci ori consecutiv, întorcând scorul la 12-10. N-a fost ultimul come-back de acest gen al setului. La 19-21, Știința a punctat de șase ori la rând, câștigând parțialul cu 25-21 și trecând în avantaj la general cu 2-1!

Banca lungă a cehoaicelor a permis lui Olomouc să mute bine și să revină în prim-plan în actul al patrulea, pe care l-a condus la un moment dat cu 17-10. Ei bine, tăria de caracter a băcăuancelor a suplinit carențele de lot și a făcut ca Știința, ajutată și de sprijinul fantastic al publicului (tobele au fost de toată isprava) să găsească resurse psihice și fizice nebănuite, egalând la 19! Mai mult, de la 20-21, Rogojinaru și compania s-au desprins la 23-21! Set și victorie cu 3-1?

Nici vorbă, meciul era departe de genericul de final! Olomouc a întors, la rândul său, rezultatul, de data aceasta la 24-23 și, chiar dacă Cristina Cazacu a egalat la 24 la capătul celei mai palpitante mingi a întregii partide, vice-campioana Cehiei s-a impus cu 26-24 după 31 de minute de joc.

Astfel, totul s-a decis în tie-break. Adică acolo unde Știința a arătat de ce a trecut și de Lajkovac și de Sliedrecht. Cu Slavina Koleva ireproșabilă la serviciu, dar și la finalizare și cu tandemul Otasevic-Faleș de netrecut, băcăuancele s-au impus cu 15-8 și, implicit cu 3-2 la general. Sigur, calificarea se va decide în Cehia, acolo unde Știința fie trebuie sa câștige, indiferent de scor, fie trebuie să piardă cel mult cu 3-2 și să-și adjudece apoi „setul de aur”. În condițiile în care, după 3-2 acasă cu Sliedrecht, Știința a câștigat și returul din Olanda, de ce nu s-ar repeta povestea și la Olomouc? Marșul continuă deci. Felicitari, fetelor! Baftă, fetelor!

Știința Bacău: Kapelovies 4 puncte (Guncheva 2), Cazacu 22, Rogojinaru 17, Faleș 11, Otasevic 10 (Sipoș) Koleva 12, Monova- libero.

Olomouc: Kubinova 3p. (Dudova), Kosicka 12, Michalikova 20 (Dedikova), Trnkova 16, Striuskova 11, Orvosova 16 (Napolitano Senkova 4), Kovarova- libero.

Alte articole