14 iunie 2024
OpiniiEditorialEuro 2020/ Neuro 2021

Euro 2020/ Neuro 2021

Astăzi începe Campionatul European de Fotbal. Odinioară, am fi cules această știre cu trompeta. Acum, însă, până și bucuria unui turneu final de Euro este estompată. Iar de vină nu este doar pandemia de COVID-19, care, pe lângă faptul că a mutat cu un an Euro 2020, ține stadioanele pe jumătate -sau chiar mai mult de jumătate- goale. Nu suntem siguri că s-ar fi umplut ele nici în condiții normale. Până la urmă, cât interes poate prezenta un joc Ucraina- Macedonia de Nord? Mai ales dacă se joacă la București. Apropo: Bucureștiul intră pentru prima dată pe lista orașelor-gazdă în ceea ce privește un turneu final de Campionat European.

Noroc că pandemia a amânat meciurile cu un an, altfel ne prindea Euro 2020 cu stadioanele aflate în stadiu de șantier. Și dacă am reușit să terminăm arenele, ne-am gândit că putem să ne „revanșăm” altfel. Tot românește: întâmpinând Euro 2020/ 2021 cu grămezile de gunoaie pe care madame Clotilde și Primăria sa și le tot…dispută cu firma de salubrizare. Greu de crezut că mizeria va fi strânsă așa rapid, cu atât mai mult cu cât primul meci jucat la București va avea loc duminică, 13 iunie: Austria- Macedonia de Nord. Iar echipele au venit deja.

La fel ca și o parte din suporteri. Revenind la turneul final per ansamblu, sigur că absența României ne doare. În special în calitate de țară co-organizatoare. Și dacă nici în formula cu 24 de echipe nu poți prinde un loc la Euro, atunci… Cu toate acestea, nu doar pandemia și absența „tricolorilor” fac ca acest Campionat European, ajuns, iată, la ediția cu numărul 16, să-și piardă din farmecul de altădată. O problemă e chiar numărul mare de echipe: 24.Alta e disiparea geografică: se joacă în 12 orașe din 12 țări diferite. De la Baku la Roma și de la Dublin la Sankt Petersburg, competiția își pierde nu doar farmecul, ci și identitatea. Nu mai știi cine, nici când, după cum nu mai știi nici unde, la fel cum se întâmplă cu Liga Campionilor sau Europa League, transformate în competiții-mamut. Fotbalul e frumos și pentru că îți oferă în dar amintiri. Iar dacă tu nu mai ții minte nici cine a jucat finala Euro 2016 din…

Chiar unde s-a jucat? Până găsim pe google- căci la asta se rezumă neuro-existența noastră, la google, la gadget-uri și la hypermarket-uri- așadar, până găsim unde a avut loc Euro 2016, să desfacem o pungă de chipsuri, să pregătim o bere la pet și să ținem aproape telecomanda, dar și telefonul mobil pentru că toate astea se potrivesc la nebunie cu ambalajul de plastic al Campionatului European de Fotbal care începe chiar azi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri