Pai, cine nu-l cunoaste pe Ioan Maric? De Badita Maric au auzit toti copchii din Luncani, satul lui natal, acolo unde a desenat pentru prima data cu carbune orataniile din ograda, a vopsit caruta bunicului, iar mai târziu oamenii din sat si metehnele lor. Au trecut 70 de ani de atunci. Dar cel mai mult i-au placut povestile auzite la calca, la hore, pe care le-a pictat in tablouri. A ramas lumea mirata de ce facea Ioan Maric.

Pe Ioan Maric il cunosc toti artistii din Bacau, cel mai frumos a scris maestrul Ilie Boca despre el. Profesorul a spus: „Maric este spontan, direct, cu o mare putere de sinteza si exprimare, evitând mângâierile etnografice. Acumularile au facut sa-si cladeasca propriul stil care este recunoscut prin premii si achizitii la colectii si muzee”. Badita este cunoscut in tara, este artistul naiv cu cea mai mare notorietate. Are talent cu carul. A expus in toata lumea, pe toate continentele, tablourile sale fac parte din colectii private din lumea intreaga.

Este de o vitalitate de pomina, are la activ peste 150 de expozitii de arta naiva, mii de tablouri. Cea mai buna gluma pe care a auzit-o a fost aceea ca Ioan Maric este “un Chagall al artei naive” (criticul Ioan Parhon). “Eu sunt Ioan Maric, din Luncani”, pune el lucrurile la punct. Generos, modest, mereu cu o gluma si un surâs, Badita este in acelas timp student la Arte in Iasi, cât si profesor la Scoala de Arte si Meserii din Bacau, dar si un permanent si stralucit ucenic la permanentele neamului românesc, la talpa satului nostru, pe care il deseneaza, picteaza, innobileaza si transfigureaza ca nimeni altul.

Este membru al Academiei Artelor Traditionale din România, a Asociatiei Mesterilor Populari din Moldova, a altor asociatii unde arta naiva este “regina”, Cetatean de Onoare al Bacaului si al comunei Margineni, a primit numeroase diplome si distinctii, pentru care s-a invrednicit peste 50 de ani, la loc de cinste, in micul lui atelier din balconul casei, este si Premiul DESTEPTAREA. Cu credinta, dragoste, altruism, umor si omenie, Badita Maric este mereu tânar, in arta sa, in inima si sufletul lui mare.

Cu sanatate si viata lunga!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ