Cazul copiilor luati de autoritatile norvegiene a stârnit o vie emotie pe meleagurile românesti. Cert este ca, desi nu stim aproape nimic din dedesubturile afacerii, nu stim acuzatiile si/sau probele, nu stim aproape nimic despre sistemul de protectie a copilului din Norvegia, noi, românii ne dam cu parerea aiurea-n popusoi pe marginea cazului. Dar nu asta e cea mai mare problema; in fond, parerismul este sport national la neamul nostru. Problema este alta: ca românii considera inca bataia rupta din Rai.

“Ce daca i-au batut acolo, oleaca?!” – se intreaba românul care a aflat de caz din zvonurile care circula libere pe Internet. Atitudinea acesta este cât se poate de gresita. România si-a rezolvat o mare parte a problemelor legate de copiii abandonati in orfelinate dar nu a reusit sa faca nimic pentru a schimba mentalitatea parintilor. Care parinti se considera stapâni peste viata copiilor dupa modelul “eu te-am facut, eu te omor”.

Iar daca vine Protectia Copilului sa se intereseze de soarta vreunuia, apar repede reactii demagogic-paternaliste: “da’ de ce sa luati copiii din familie, ca ma-sa stie mai bine sa-i ingrijeasca!” Chiar daca acea mama e beata de dimineata pâna seara sau ii foloseste pe copii ca sa cerseasca. Românilor nu li se pare anormal ca un copil sa fie inchiriat ca sclav la vreo stâna – daca va mai amintiti de articolele care inundasera presa intr-o vreme – sau sa fie folosit la munca in gospodarie, sa fie batut pentru vreo greseala reala sau imaginara.

PUBLICITATE

Din acest punct de vedere, situatia e dificila. Nu zic ca in cazul din Norvegia a fost sau n-a fost vorba de abuz. Nu stim. Vorbesc doar de reactia unei importante parti a societatii. Si din acest punct de vedere ar trebui sa ne invatam sa discutam calm acest gen de probleme si numai pe baza de argumente si de fapte clare. Isteriile nu-si au locul.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ