28 martie 2024
ActualitateEste nevoie de sânge!

Este nevoie de sânge!

Zilele trecute, un apel lansat de către Centrul de Transfuzii Bacău pe site-urile de socializare, conform căruia este nevoie de sânge, ne-a stârnit curiozitatea și ne-a purtat pașii la fața locului. O coadă formată din șase tinere și un singur reprezentant al bărbaților ne anunțau că e de bine. Și în interior lucrurile stăteau bine, tot personalul fiind „în priză”. O domnișoară care tocmai se ridicase de la recoltat, probabil și sub imperiul emoțiilor, a acuzat o stare de leșin. Toată lumea s-a mobilizat în jurul ei și au asigurat-o că totul este bine. Cum toată lumea era bine, am mers să aflăm informațiile de care avem nevoie.

„Sunt puțini donatori față de cum eram noi învățați”, a fost prima reacție a dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău, care a afirmat că este nevoie de sânge peste tot în țară, Bacăul având acoperite nevoile locale. Situația nu este la fel de limpede însă în centrele universitare, acolo unde se operează, sunt clinici și spitale multe, cererile sunt foarte mari iar colectele scăzute. „Când avem ceva disponibil, pentru că se întâmplă să nu avem, îi ajutăm și cu cât putem”, a mai spus dr. Adriana Ghindă care a prezentat și statistica lunii trecute.



În luna iunie a fost mai bine, am avut peste 500 de donatori. Dar a fost dramatic lunile trecute, când în aprilie am avut puțin peste 200 de donatori, iar în mai 400. Un număr foarte mic având în vedere că noi aveam peste 700 de donatori pe lună”, a precizat dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău.

Câți donatori s-au prezentat la plasmafereză

În urmă cu o lună și câteva zile, la Centrul de Transfuzii Bacău a fost instalată o plasmafereză, un aparat cu care se recoltează plasma prin aferză și care prin recoltarea plasmei de la pacienții vindecați de coronavirus poate ajuta la vindecarea altor pacienți infectați. „În total, până acum, s-au prezentat șase persoane, dar, două persoane nu au fost eligibile din punct de vedere al analizelor, mai exact, aveau probe biologice modificate”, a mai explicat directoarea Centrului de Transfuzii Bacău, care a precizat că în continuare se primesc listele cu cei tratați de coronavirus, aceștia sunt contactați, dar din păcate nu există un feedback.

„Metodologia zice că se contactează telefonic sau prin poștă, iar noi am optat pentru a doua variantă pentru că de nenumărate ori numerele de telefon pe care le aveam erau inexistente sau greșite. Invitațiile au fost trimise cu confirmare de primire, dar…”, a spus dr. Adriana Ghindă. Din totalul celor externați regăsiți în aceste liste, după triere, au fost invitați peste 40 de persoane.

„Nu putem trimite adresă unui copil de trei ani, de exemplu, sau unui bătrân de peste 70 de ani. Așa că trierea o face în funcție de CNP. Sau mai sunt cazuri când unii nu au analize tocmai bune și atunci nu avem ce să facem. Oricum, nu a existat să vină cineva să își exprime dorința de a dona plasma și noi să-i spunem nu”, a mai precizat Adriana Ghindă care a explicat că plasma recoltată la Bacău este trimisă la București pentru testare PCR și pentru determinarea titrului de anticorpi.

Din păcate, din cei patru care au donat plasma în Bacău doar unul a avut titru de anticorpi, plasma în acest caz fiind data și transfuzată în Spitalul Județean Bacău. În acest moment, la Centrul de Transfuzii Bacău nu există plasma COVID care se poate da pentru a fi utilizată în tratamente.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri