Anul acesta nu s-a mai votat în Consiliul Local Bacău o nouă rețea școlară. Pentru că s-a dorit ca unitățile de învățământ preșcolar (grădinițele) să aibă din nou personalitate juridică, între Primăria Bacău și Inspectoratul Școlar a fost un schimb de adrese, dar fără rezultat.

S-a depășit termenul legal de aprobare a unei noi rețele, așa că se merge pe structura existentă. Cu alte cuvinte – grădinițele rămân în continuare în subordinea unităților școlare de care apațin de patru ani încoace (până în 2012, grădinițele au fost autonome).

Doar șase din peste 30

La Inspectoratul Școlar a ajuns doar o propunere de reorganizare, o adresă, prin care se specifica trecerea din subordinea școlilor / liceelor a șase grădinițe și tranformarea lor în unități cu personalitate jurdicică. Atenție! Numai pentru șase grădinițe, nu pentru toate cele existente. Mai mult, propunerea, susține ISJ Bacău, nu a respectat metodologia, în sensul că nu a trecut de girul Consiliului Local.

Tocmai de aceea, nici nu a fost discutată pe fond. „Dacă obțineam opinia Inspectoratului, pe acea propunere înaintată, era clar că ar fi intrat și în Consiliul Local. Trebuie să facem în așa fel această rețea școlară astfel încât să fie eficientă. Noi acum avem grădinițele în subordinea centrelor bugetare. Este evident că un director de colegiu național nu are timp să se ocupe și de problemele grădiniței. Sau când e vorba despre buget, l-aș vrea dus direct la grădiniță, separat”, spune primarul Cosmin Necula. În total, în Bacău sunt 34 de grădinițe de stat. (Roxana Neagu, Ovidiu Pauliuc)

„Conform metodologiei, proiectul de rețea școlară trebuie trimis de către Consiliul Local. Ca și în alte cazuri din județ, pe municipiul Bacău acest proiect nu a fost transmis către noi, după avizul Consiliului Local. Consiliul Local este cel ce se ocupă de realizarea și transmiterea acestui proiect de rețea școlară, împreună cu un raport argumentativ, pe care noi trebuia să dăm un aviz conform. După ce dădeam noi avizul, proiectul urma să fie votat tot în CL Bacău. Or, noi am primit o propunere direct din partea Primăriei Bacău, dar, repet, fără ca aceasta să treacă în prealabil prin CL Bacău. Nu am făcut decât să respect legea.”
prof. Ida Vlad, inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Bacău

„Îmi pare rău că s-a ajuns în situația asta. Conform legii, rețeaua școlară este făcută de către Consiliul Local, pe baza avizului făcut de către Inspectoratul Școlar. Adică: primarul trimite o propunere de formare a rețelei școlare, Inspectoratul își dă avizul și dă sugestiile necesare, după care documentul ajunge în Consiliul Local, spre dezbatere. Pe data de 3 ianuarie eu am trimis această cerere către Inspectorat. De aici, m-am trezit că o propunere a ISJ privind rețeaua școlară a ajuns direct la minister. De ce ajunge direct la minister? Pentru că în momentul în care se depășesc termenele se trimite la minister în forma anului trecut.”
Cosmin Necula, primarul Bacăului


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

14 COMENTARII

 1. Asta nu e reforma, ci o politizare excesiva si o majorare substantiala a aparatului bugetar. Tare mi-ar placea sa inteleg de ce administratia Necula, in loc sa opteze pentru un management robust si performant al invatamantului, vrea sa transforme toate gradinitele in ordonatori tertiari de credite (cu bugete, secretare, contabili si directorate proprii). Care e motivul? Mai multe contracte, mai multe achizitii, mai multi salariati, mai mult activ de partid?

 2. Aceasta institutie supraaglomerata si inutila ar trebui sa treaca la Prefectura ca o directie si sa se reduva numarul taietorilor de frunze la caini doar la cei strict necesari .

 3. In toata problema pare sa fie vorba si de niste interese politice, dar si de neglijenta si interesele exacerbate ale ISJ. De fapt, acolo a fost mereu o problema, de parca ar fi o institutie de rezistenta impotriva invatamantului

 4. O reorganizare a retelei scolare,ar trebui sa aiba la baza o fundamentare temeinica prin analiza la nivelul tuturor institutiilor implicate.Inteleg din acest articol ca nimeni nu a fost sau discutat la fata locului,respectiv in scoli si gradinite pentru a centraliza puncte Pro si Contra….
  Ideea ca banii nu ajung in gradinite mi se pare falsa.
  Daca propunerea CL este buna si intemeiata,de ce nu s-ar face pentru toate gradinitele si nu numai pentru un grup ales…(de cine?!?)

 5. In Bacau, ca in Bacau!!!! Sa vedeti in rural ce este??? Gradinite cu un nr. prea mic de prescolari, clase de primar si gimnazial cu 10, 12 sau cel mult 16 elevi la clasa!!!!! Iar din cei inscrisi, nici acestia nu vin la scoala!!! Este o comuna, in Jud. Bacau, in care doar la o singura structura sunt peste 10000 de absente!!!!!!!!!!!!!! Am scris bine, 10000 (zece mii) absente doar in primul semestru!!!! Iar acea scoala inca functioneaza si a mai si dat unei profesoare de romana continuitate peste varsta standard de pensionare!!!!!!!! In acea structura sunt inscrisi in jur de 160 de copii!!!!!!! Ce face Doamna Vlad??? Da continuitate???

  • Copiii au dreptul la educatie.Faptul ca ei nu vin la scoala nu este vina ISJ,ci a celui ce nu se implica in convingerea copiilor de a face carte.Respectiv director,diriginte,invatator consilier scolar.
   Daca situatia intradevar exista,iar dumneata esti cadru didactic la acea unitate,cum te-ai implicat in a aduce copiii la scoala?
   Este si asta o obligatie a dumitale in calitate de educator.

 6. Copiii sunt plecati in strainatate!!! Ce sa faci ca diriginte? Cand politia a fost anuntata de plecarea acestora, precum si alte institutii cu prerogative in migratia minorilor, nu s a intamplat nimic!!!!! Tot acea scoala a fost o fosa de spalat bani de la Banca Mondiala!!!!! Procuratura nimic, politia nimic ??????? Tot profii sunt vinovati!!!!!!!!!!! Nici presa nu s-a bagat!!!! Cu putine exceptii!!!! 10000 de absente la 160 de elevi!!!!!!!! Inchideti acele scoli!!! Sunt doar locuri unde se mananca bani de pomana!!!!! Doamna VLAD, ati auzit???????????????

 7. BACAUL ARE DOAR SASE GRADINITE? SAU E CUMVA DISCRIMINARE?EU ASA STIU,ORI TOTI ORI NICIUNUL!
  SI MA INTREB , DE CE ACUM,DUPA 11 DECEMBRIE? DE CE NU A FOST IN TOAMNA? MA BUCUR CA DNA VLAD A JUDECAT CORECT!

 8. DE CINCI ANI GRADINITELE NU AU PRIMIT MACAR 1 LEU.SCOLILE TRAIESC PE SPINAREA GRADINITELOR.MAFIA LUCREAZA LA FEL.CINE I-L OPRESTE PE PRIMAR SA DECONTEZE FACTURILE DE PRODUSE SI SERVICII DE CARE BENEFICIAZA IN EXCLUSIVITATE GRADINITELE ?

 9. Primarul acesta m-a dezamagit total in privinta directorilor pe care i-a numit in scoli si licee in toamna.Directori care isi bat joc de angajati si comit abuzuri grave.Nimeni nu-i poate trage la raspundere iar profesorii tac de frica pentru ca acesti directori au spatele solid si le rad in fata tuturor.Nu mai asteptati performante in invatamantul bacauan cu asemenea directori care nu au nici in clin,nici in maneca cu predatul sau cu scoala,in general.
  Apropo,si da-i cu tuica sau cu vin si apoi,alunga oamenii incomozi din scoala!
  Invatamantul romanesc a ajuns o mizerie din care imi voi da demisia cat mai curand!

   • Ciudate rezultate la acest asa-zis “concurs”!Si fara suparare,eu stiu unul care a fost si numit in toamna dar culmea,a si participat si a castigat concursul dat de tehnocrati, cu un punctaj cam mare pentru cat ii poate capul.Acum isi bate joc in voie de bietele cadre didactice si le spune “ciocul mic” desi mai bea cate un paharel de vin in paralel.Pe unii ii tine prieteni apropiati(de obicei,vulpoii de acelasi gen),iar pe altii care il incomodeaza serios, ii zboara din scoala fara sa cracneasca cineva fiindca are “spate solid”!De unde?Nu stiu, dar face ce vor muschii lui!Chiar sarbatoreste cand reuseste sa dea pe cate cineva afara!Sa te fereasca Sfantul sa ajunga prostul la putere!

LĂSAȚI UN MESAJ