Plimbat mai bine de un an de la o instanta la alta si de la o sectie la alta, pâna s-au dumirit judecatorii vizavi de competenta, dosarul de eroare judiciara dovedita se incheie, la prima instanta, cu o decizie nefavorabila pentru barbatul incarcerat pe nedrept.

Este vorba despre dosarul de reparare prejudicii si despagubiri, deschis de Vasile Tataru, cel care a fost condamnat pentru uciderea profesorului de matematica Gheorghe Cernat (din Grigoreni) si achitat, in final, dupa un proces de sapte ani. Daca, in cele din urma, barbatul a reusit sa-si dovedeasca nevinovatia, instanta de fond a decis ca nu are dreptul la nicio despagubire pentru nedreptatea suferita, cei trei ani de inchisoare.

Zilele trecute, Tribunalul Bacau i-a respins cererea, considerând ca s-a prescris dreptul acestuia de a cere despagubiri.

„Respinge ca atare actiunea în despagubiri pentru prejudiciul cauzat de masurile privative de libertate dispuse în perioada 02.07.2007 – 30.03.2010. Respinge ca nefondata actiunea în despagubiri pentru prejudiciul cauzat de masurile preventive dispuse în perioada 30.03.2010 – 28.02.2013″, este decizia instantei. Barbatul mai are o sansa in apel. Vasile Tataru a deschis, in 2014, actiune in instanta impotriva statului român si a cerut despagubiri materiale de 63.718 lei si 1.000.000 lei daune morale pentru cei aproape trei ani petrecuti dupa gratii.

Pasat de la o instanta la alta

Procesul a inceput, la Tribunal, in septembrie 2014, dar, din start, s-a lovit de tot felul de piedici. Reprezentantul Ministerului Finantelor, institutia care ar trebui sa-l despagubeasca pe barbat, a batut recordul la exceptii ridicate in instanta, unele de-a dreptul aberante.

Iar magistratul a intrat in acest joc menit sa taraganeze procesul. Asa cum relatam anul trecut, juristul de la Finante a cerut chiar trimiterea dosarului la Sectia Penala!, desi cauza era una civila, de despagubiri.

Solicitarea absurda a fost admisa si dosarul a ajuns la Sectia Penala a Tribunalului. Cum era firesc, a fost returnat la Sectia Civila, dar de-abia dupa ce Curtea de Apel a intervenit sa rezolve conflictul de competenta intre cele doua sectii ale Tribunalului care nu reuseau sa ajunga la un consens. Practic, judecata a inceput dupa 13 luni in care dosarul s-a plimbat aiurea. Ca dupa alte câteva luni sa se invoce prescriptia.

Profesorul Gheorghe Cernat avea 58 de ani si era un om singuratic. Nu era casatorit si nici nu avea copii. A fost gasit in propria casa din comuna Grigoreni, intr-o balta de sânge si cu mai multe lovituri in zona pieptului. Totul s-a intâmplat in iunie 2007. Autorul crimei ramâne necunoscut pâna astazi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. asa se intampla CAND AI DREPTATE si AI DREPTUL LA DESPAGUBIRI. nu este singurul caz….eu cu in(justitia) romana m-am lamurit……..o sa ajungem sa ne facem dreptate singuri…….astia – judecatori si porcurori- or sa intre in faliment si or sa ramana fara salarii si pensii nesimtite, asa cum sunt si ei !!!!!!!! NOI AVEM RABDARE ………

  2. Sa le mai acorde cateva beneficii la procurori, judecatori,cum ar fi iesirea la pensie la 45 de ani, cu o pensie minima de 20000-30000 lei/lunar,doar prostimea contribuie.

LĂSAȚI UN MESAJ