Noul an școlar va debuta sub auspiciile absurdului. Firesc, la prima oră de curs, atunci când învățătorii/ diriginții le vor oferi elevilor manualele, nu va putea fi ocolită abordarea unei teme jenante: ERATA. Aceeași temă va fi reluată, de către cadrele didactice responsabile, la fiecare disciplină de studiu. Anul trecut ne-a oripilat manualul de Educație fizică.

Anul acesta, cel puțin până acum, manualele de Geografie și Istorie, la clasa a VI-a, sunt populate de greșeli științifice. ERATA la manuale ar putea deveni disciplină de studiu. Robii manualelor vor avea mari probleme. Există pe piață și alte manuale, editate în anii trecuți, care sunt doldora de greșeli.

Ministerul achiziționează manualele care au costurile cele mai mici, consilierii științifici și evaluatorii sunt atenți mai mult la semnătura de pe statul de plată decât la calitatea evaluării, vedetele supraprofitului numite edituri „uită” să solicite chiar și obligatoriul bun de tipar. Unii autori de manuale mi-au mărturisit că, de multe ori, se știe care va fi manualul câștigător înainte de a începe competiția manuscriselor. Aceasta a devenit o competiție a culiselor…

Din păcate, aceasta nu este singura… erată. Cel puțin 3.000 de școli din toată țara vor deschide cursurile cu grupuri sanitare de Ev Mediu. Supraaglomerarea colectivelor de elevi, stimulată inconștient de Minister și inspectoratele școlare, reprezintă alt mare of național. Dar poate că oful cel mai mare este reprezentat de faptul că învățământul românesc de stat seamănă cu o imensă cantină pentru săraci, în care tuturor li se servește obligatoriu același meniu de amară supraviețuire. Din păcate, nici învățământul privat n-a confirmat prin calitatea discursului didactic.

Există, din fericire, foarte multe cadre didactice dedicate profesiei, cu o pregătire grozavă, dar sistemul le-a răpit autonomia, inițiativa, le sufocă entuziasmul. Sistemul însuși a devenit o ERATĂ.