Singurii medici cărora li s-a interzis să profeseze pe timpul stării de urgență au fost stomatologii, indiferent dacă lucrau în clinici sau în cabinete individuale. Peste 400 de medici stomatologi din Bacău au intrat în șomaj tehnic; nici nu aveau altă soluție pentru a supraviețui. Cu toate că suntem pe ultimele locuri în Europa la igiena orală și întreținerea danturii, românii au fost nevoiți să-și întrerupă mai bine de două luni continuarea lucrărilor începute, cât despre cele noi planificate sau de forță majoră nici nu a putut fi vorba: am stat și am răbdat, din cauza noului coronavirus și a stării de urgență.

Peste câteva zile, ca urmare a faptului că virusul și-a mai ostoit avântul, taman când durerile noastre de dinți au ajuns la paroxism, cabinetele stomatologice au primit voie de la Guvern să-și deschidă ușile. Am zis bine „ușile”, deoarece una dintre condiții, pe lângă multe altele, este ca respectivele spații să aibă două uși, una de intrare a pacienților, iar alta de ieșire. Reînceperea activității medicilor stomatologi presupune investiții majore în reamenajarea spațiilor, în achiziționarea de noi utilaje și dispozitive, de foarte multe instrumente și echipamente de protecție, de la banalii botoșei, până la halate, măști sofisticate, mănuși, ochelari, chiar și dezinfectanți.

Fiecare pacient va beneficia de un asemenea „tratament”, iar medicii se vor schimba după fiecare intervenție. Toate acestea ar părea o poveste, dacă nu vor costa bani, mulți bani, care, în final, vor fi introduși în costuri, în tarife, pe care le vor suporta pacienții, în condițiile în care medicii, cabinetele stomatologice nu au primit și nu primesc, deocamdată, niciun sprijin, ca medicii de familie, de exemplu, din partea Guvernului. Nimic nu va mai fi ca înainte, mecanismul o dată pus în mișcare trebuie să funcționeze după metode germane și ceasuri elvețiene. Orice rabat, fie din partea medicului sau a pacientului, de la normele stricte, de la ordine, disciplină, dar, mai ales, de la funcționarea conștiinței sociale, poate duce la închiderea din nou a tuturor cabinetelor stomatologice.


PUBLICITATE