Restructurarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a fost definitivata printr-o hotarâre de Guvern ce a fost publicata deja in Monitorul Oficial. Procesul de reorganizare cuprinde infiintarea a opt directii regionale ale finantelor publice in locul celor 42 de structuri judetene, precum si infiintarea Directiei generale antifrauda fiscala.

Se dau asigurari insa ca in urma reorganizarii, numarul de posturi la nivelul institutiei ramâne acelasi, structura organizatorica devenind mai flexibila, functie de amploarea activitatii desfasurate pe regiunile stabilite. Astfel, o parte dintre functionarii publici vor primi preavize si vor avea posibilitatea sa opteze, in cadrul numarului total de posturi invocat mai devreme, in functie de pregatirea fiecaruia, pentru ocuparea unuia dintre posturile alocate activitatilor deficitare (Directia Generala Antifrauda Fiscala, Directia Generala pentru Administrarea Marilor Contribuabili, inspectie fiscala, IT, juridic, executare silita, etc).

Lista tuturor posturilor vacante va fi definitivata, publicata la sediile unitatilor fiscale teritoriale ale ANAF si postata pe Portal pentru a putea fi consultata de catre toti functionarii publici. In cazurile in care pentru acelasi post opteaza doi sau mai multi functionari publici, se va organiza concurs pentru ocuparea functiei de executie sau de conducere.

PUBLICITATE

Modernizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala include imbunatatirea serviciilor pentru contribuabili, imbunatatiri organizationale, precum si modificari ale infrastructurii informatice necesare pentru functionarea optima a unui sistem informatic integrat. Se urmareste astfel cresterea capacitatii administratiei pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, precum si cresterea gradului de conformare voluntara la plata in vederea imbunatatirii substantiale a colectarii impozitelor si a contributiilor sociale.

“Vorbim acum de reorganizarea institutiei. Ceea ce stim concret e ca centrul regiunii Moldova va fi la Iasi. Asta nu inseamna ca administratiile fiscale se vor muta tot acolo. Este vorba doar despre subordonarea administrativa. Acest lucru nu va afecta relatia cu contribuabilii. In aceea ce priveste disponibilizarile, nu avem nicio comunicare oficiala” – a declarat Adrian Anghel – purtator de cuvânt la Directia Generala a Finantelor Publice.

“Sunt 27.100 de posturi in total pe tara. Inca nu stim câte dintre acestea vor fi pe regiunea noastra si pe judetul nostru. Deci nu putem vorbi inca de preavize si nici de disponibilizari. Asteptam repartizarea acestor posturi la nivel de regiune. Discutiile au inceput deja la Iasi” – spune Iulian Cerbu – liderul sindicatului salariatilor DGFP.

Sefii fiscului bacauan, eliberati din functii

Intreg personalul cu atributii de conducere din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau a primit preaviz cu incepere de a 1 august, ca urmare a aplicarii unui program de reorganizare a ANAF.

Conform acestui program trebuie disponibilizati circa 3.000 de angajati ai fiscului din intreaga tara, in principal din zona de management si resurse umane. Angajatii care vor fi concediati vor primi salarii compensatorii.

In judetul Bacau, Mircea Muntean, fostul sef al Directiei Generale a Finantelor Publice se va ocupa de noua schema de personal. Pentru ca institutia a intrat in programul de reorganizare, se vor desfasura si examene interne pentru ocuparea functiilor de conducere. (R.Bibire)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ