23 aprilie 2024
ActualitateEminescu, steaua care nu se stinge

Eminescu, steaua care nu se stinge

Ieri au fost marcati 159 de ani de la nasterea Luceafarului poeziei romanesti, Mihai Eminescu. Elevi si profesori, dar si invitati de onoare au participat la deschiderea oficiala a Zilelor Colegiului aMihai Eminescu” din Bacau, Sarbatoarea Portilor Deschise. Si micutii de la “Spiru Haret” au depus flori la bustul poetului din Parcul Cancicov.

Sarbatorirea Colegiului care poarta numele poetului national s-a facut intre 12-16 ianuarie 2009, dar 15 ianuarie a fost pe deplin un prilej de cinstire. Daca la inceputul saptamanii au fost pregatite expozitii inchinate vietii si creatiei geniului eminescian, acestea au fost vernisate de Ziua lui Eminescu. Invitatii de onoare Vilica Munteanu, directorul Arhivelor Nationale Bacau si profesorul Mihai Semenov, au oferit vernisajul expozitiilor aEminescu in medalistica” si aViata si opera lui Mihai Eminescu”. Sarbatoarea portilor deschise a inclus si o sesiune de eseuri, referate si comunicari stiintifice ale elevilor si profesorilor. Cuvinte alese despre geniul poetic eminescian a fost invitat sa rosteasca esteticianul Ioan Neacsu, in prelegerea aFrumosul cel de toate zilele”. Totodata, manifestarea a prilejuit si o lansare de carte, romanul aOaspetele”, avandu-l ca autor pe prof. Ion Fercu. Directoarea Colegiului aMihai Eminescu”, Constantina Hulea, a incheiat activitatea prin inmanarea unor diplome de onoare invitatilor, in numele Societatii Culturale a Elevilor si Profesorilor din Colegiul aMihai Eminescu”. Diploma de presedinte de onoare a primit-o profesorul si esteticianul Ioan Neacsu.

Scoala aSpiru Haret” a cinstit Luceafarul neamului



Nici elevii de la Scoala aSpiru Haret” nu s-au lasat mai prejos in a-l cinsti pe marele Eminescu. Indrumati de invatatoarele Cojocaru Maria si Ciochina Maria, scolari de la clasa a IV-a A si a III-a B au dus flori la Statuia lui Eminescu din Parcul Cancicov. Gestul lor simplu de pretuire mai inseamna de fapt ceva: mai tarziu, elevii de-o schioapa vor sorbi din creatii pe care azi doar le deslusesc. Spiritul lui Eminescu ii va indruma pe cei cu har catre un univers in care steaua creatoare va lumina mereu. O activitate inedita au pus la cale si elevii de la clasa a III-a A, menita sa evoce inedit personalitatea lui Eminescu, in toate posturile ei: cea de om, de scriitor, de prieten. Copiii, organizati in echipe, au pregatit portofolii cu date despre activitatea si preocuparile omului Eminescu, dar au incercat sa-l descopere si pe scriitorul, revizorul scolar, sufleurul sau redactorul Eminescu, coordonati de invatatoarea Clemansa Mauca. Viata si familia poetului au facut preocuparile uneia dintre echipe, in timp ce activitatile scriitoricesti au fost ilustrate prin cantece si poezii de cealalta echipa. Obiectivul intregii activitati a fost acela de a patrunde in lumea cartilor, mai aproape de cel care le-a iubit nespus, Mihai Eminescu.

Conferintele Bibliotecii

Sub genericul aConferintele Bibliotecii Judetene aC. Sturdzaa”, in acest an vor avea loc o suita de manifestari culturale care se adreseaza publicului iubitor al slovei scrise. Proiectul, initiat si organizat de directoarea institutiei, Gabriela Muraru, si bibliotecarul metodist Ioan Enache, a debutat ieri, cand, an sala de festivitati a Bibliotecii Judetene, prof.univ.dr. Stefan Munteanu, de la Universitatea “Bacovia” Bacau, a sustinut conferinta aMirarea lui Eminescu”. an deschiderea conferintei, actorii Nicolae Rosioru, Constanta Zmeu si Stelian Preda au creat un sensibil moment poetic eminescian. Eminescolog bine cunoscut, premiat de Academia Romana pentru cartea aEminescu si India”, profesorul Stefan Munteanu s-a adresat unui public numeros, din care nu au lipsit profesori, scriitori, artisti plastici, ziaristi, muzeografi, dar si bibliotecari, studenti sau elevi de liceu. Conferinta aMirarea lui Eminescu” si-a propus sa ni-l aduca mai aproape pe Eminescu, ca valoare si model.
Silvia Mares

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri