“Vreme trece, vreme vine’, cu actorii Anca Bucsa, Geo Popa, Constanta Zmeu si Florina Gazdaru

Seful Directiei de Cultura a parasit simpozionul dedicat lui Mihai Eminescu dupa ce profesorul Stefan Munteanu a adus in discutie opinia lui Patapievici care a etichetat poetul national al romanilor drept un “cadavru de debara”.

La implinirea a 166 de ani de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, zi in care se sarbatoreste si Ziua Culturii Nationale, la Centrul International de Cultura si Arta “George Apostu” a fost organizata o sesiune de comunicari, sub genericul “Vreme trece, vreme vine”.

Seara a fost deschisa cu un superb recital din poezia eminesciana, la care si-au dat concursul actritele Constanta Zmeu, Florina Gazdaru si Anca Bucsa, acompaniate de Doina Lungoci, cunoscuta interpreta e muzica folk.

PUBLICITATE

Prima comunicare „Framântari eminescologice postdecembriste” a fost sustinuta de poetul Dan Petrusca, care a afirmat, cu argumente, necesitatea ca Eminescu sa fie coborât de pe icoana si adus in sala, printre noi, demitizat, citit, recitit, in context national si european.

Prof.univ.dr. Stefan Munteanu a prezentat comunicare „Despre cultura poetica eminesciana”, aducând in discutie, printr-o prabola, cresterea si descresterea operei eminesciene, in opinia criticii din ultima suta de ani, pornind de la Maiorescu, ajungând la Grama (“suntem sub jugul lui Eminescu”), si, inevitabil, la anii de dupa revolutie, redând un pasaj din scrierile lui Horia Patapievici, care il considera pe Eminescu invechit, neeuropean, “cadavrul din debara” (!).

Cine a citit integral cartea controversatului critic (si nu numai “citate”) stie precis la ce se referea profesorul Munteanu.

Aici s-a petrecut un moment mai rar intâlnit in asemenea ocazii. Din sala, a intervenit scriitorul Petru Cimpoesu, care l-a interpelat dur pe Stefan Munteanu: “Mintiti, domnule profesor. Nu stiti sa cititi. N-ati inteles nimic din ceea ce cititi. Acolo este o ironie, da, o ironie. Mai cititi!”

Rugat sa ia cuvântul dupa ce termina cel aflat la microfon, Petru Cimpoesu a spus: “Nu pot sa asist la asa ceva”, dupa care a parasit sala. Perplexitate, nedumerire, chiar intrigare, a fost reactia salii, lucrurile fiind aduse pe fagasul normal de Geo Popa, directorul Centrului, amfitrionul manifestarii, care a facut apel la dialog, civilizat si cu respect fata de opiniile exprimate de un invitat sau altul.

Interesanta a fost si comunicarea criticului literar Adrian Jicu: „Coordonate ale identitatii nationale în publicistica lui Mihai Eminescu. Context românesc si context european”, reformulata in totalitate dupa episodul “Cimpoesu”.

A venit rândul profesorului dr. Gheorghe Iorga cu o incursiune exceptionala in universalitatea creatiei eminesciene: „Cum poate fi Eminescu român sau despre discernamântul absolutizarii”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

 1. Cum a AJUNS acest Petru Cimpoies ,seful Directiei de Cultura???!!!!,daca
  nu cunoaste Meritele d-lui profesor Stefan MUNTEANU,in atatea carti pe care
  le-a scris despre Eminescu????
  Dar ,revin la aceeasi idee sant promovati niste Nulitati””gen cimpoies”” care vorbeste
  ca sa ne auzim vorbind.
  Normal ar fi sa-l dea in judecata pe acest cimpoies pentru Calomnie,nu stiu daca mai
  are timpul necesar,domnul profesor Munteanu Stefan,,care o varsta si toata viata a
  studiat,a citit si scris despre Eminescu.
  Domnule profesor nu va coborati la asemenea pigmeu,,>sante-ti prea mare in stiinta
  ca sa canta-ti la semenea cimpoi.
  Cu stima si respect,si la MULTI ANI de pe acum.

 2. Eminescu ar trebui reabilitat fiindca a fost “acaparat” de comunisti si transformat de acestia intr-o sperietoare pentru elevi, ca o religie fanatica. Criticii literari au scris mormane de carti despre opera marelui poet, au rastalmacit fiecare cuvintel din poeziiile lui. Actorul Mihai Bendeac a spus despre “Somnoroase pasarele” ca e o poezioara dragalasa care devine “cretina” in interpretarea profesorilor. Cat am fost elevi toti am fost torturati psihic si terorizati de comentariile idioate ale “marilor” critici literari, asa ca atunci cand aud de Eminescu simt frisoane. Eminescu ar trebui reabilitat fiindca nimeni nu-l iubeste.

 3. Tocamai am citit un comentariu de Andrei Plesu, care zice ca chestia asta (ca Patapievici a zis ca “Eminescu este cadavrul din dulap”) este o rastalmacire odioasa …

 4. Bravo, d-lui Cimpoesu ca nu accepta impostura asta provinciala, pretentiile de mari oameni de cultura care se lauda unii pe altii si spun tot felul de fraze solemne. Cu multi ani in urma, la o manifestare, o doamna exaltata urla ca e o blasfemie sa se spuna ca Eminescu a murit nebun…Si desigur, “cine are interes ca Eminescu sa fie denigrat?”
  Se poate vorbi despre marele poet fara exagerari.

LĂSAȚI UN MESAJ