19 aprilie 2024
CulturăEminescu –acest Isus al slovei noastre românești

Eminescu –acest Isus al slovei noastre românești

În fiecare an, la mijloc de gerar, suntem toți cu gândul la Eminescu și trăim momente de bucurie și de recunoștință. Sărbătorirea – la 15 ianuarie- a naşterii celui mai mare poet al românilor, Mihai Eminescu, constituie, pentru elevi şi profesori, prilej de a intra în atmosfera înălţătoare, în care îl regăseşti pe Luceafărul poeziei româneşti.
Personalitatea sa a fost evocată în acest an de către elevii Școlii Gimnaziale Nr.10 Bacău într-o atmosferă de sărbătoare, într-un ambient deosebit, la Biserica Sfântul Gheorghe din Bacău.
În deschiderea programului, doamna profesoară Iulia Jicu, directoarea școlii, le-a vorbit celor prezenți despre ceea ce (mai) reprezintă Eminescu pentru literatura română și cea universală, evidențiind importanța operei sale pentru istoria și cultura poporului nostru. Mesajul transmis limpede celor prezenți la această întâlnire de suflet a fost că vom exista atâta timp cât îl vom apăra pe Eminescu, cât îl vom iubi pe Eminescu, cât îl vom citi pe Eminescu.
„…şi pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume…/Li s-a spus Eminescu” – sub acest generic, un grup de elevi ai claselor V-VIII, coordonați de doamnele profesoare Iulia Jicu, Luiza David, Lăcrămioara Muscalu, Sînzîiana Dumea, Irina Bostănescu, Lia Chelaru, Ana Sicinschi, Aurelia Deju, Maria Sora și Angela Rojniță, l-au sărbătorit pe Poet. Iubitori ai operei lui Eminescu, copiii au pregătit și prezentat scurte eseuri, recitări de poezii – aparținând celui omagiat și despre cel omagiat – reunite într-un interesant colaj, cântece pe versurile sale- în limbile română și franceză- și o expoziție intitulată ,,Chipul drag al lui Eminescu”- reprezentat în creații plastice. Elevul Măgirescu Ștefan, de la clasa a VIII-a A, a încântat publicul prin recitalul său, acompaniat de chitară. Micii artiști i-au purtat pe cei prezenți pe sub Teiul lui Eminescu, Pe lângă plopii fără soţ, pe Lacul plin de nuferi şi mai departe, mai departe, în lumea feerică a poeziei eminesciene. Prin vers şi cântec, elevii şi-au dovedit talentul și prețuirea față de Poetul nepereche, precum și faptul că flacăra poeziei eminesciene va rămâne veşnic vie. Iar pentru aceasta, au fost răsplătiți cu felicitări și aplauze.
A fost o adevărată sărbătoare, o emoţionantă invitaţie pentru o călătorie în timp şi spaţiu, în universul operei eminesciene.
În încheierea programului, părintele paroh Constantin Gherasim le-a mulţumit elevilor şi profesorilor, felicitându-i pe micii artiști pentru implicarea şi dăruirea de care au dat dovadă, pentru bucuria de a-l fi adus, fie și doar pentru câteva clipe, pe Eminescu la el acasă.

Prof. Lia Chelaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri