Una dintre temele de actualitate la nivel european se refera la problemele pe care le ridica insertia tinerilor pe piata muncii.

Seminarul de contact de la Alden Biesen, Belgia, care a avut loc in decembrie anul trecut, a reunit reprezentanti ai unor licee din diverse tari europene, interesati de acelasi aspect al pregatirii elevilor pentru o piata a muncii europeana. Initiativa a apartinut echipei de proiect din Liceul cu Program Sportiv Bacau. Elevii din acest liceu sunt sportivi, multi dintre ei, de performanta, iar pregatirea lor in plan educational are mereu de suferit din cauza programului competitional.Astfel, s-a nascut un nou proiect scolar multilateral Comenius, „Be Someone in Europe”. Partenerii sunt scoli vocationale din România, Republica Ceha, Norvegia, Franta si Germania, ultima tara fiind reprezentata de doua scoli din regiuni diferite, dintre care una este coordonatoarea proiectului. In perioada 11-15 noiembrie 2013 a avut loc prima intâlnire de proiect, in localitatea Peine din Germania. Obiectivele acestei intâlniri au vizat cunoasterea partenerilor, prezentarea profilurilor fiecarei scoli implicate in proiect, prezentarea sistemelor de invatamânt din cele cinci tari participante si analiza chestionarelor privind calitatea sistemului de invatamânt si a niveluluid e valorizare al elevilor in acest context educational.

Programul intâlnirii a cuprins activitati diverse cu rezultate vizibile – prezentari ale liceelor din proiect, specificul cultural al tarilor partenere, s-au discutat si analizat rezultatele chestionarelor aplicate elevilor in luna septembrie, iar profesorii au uploadat date legate de proiect si derularea acestuia pe plaforma comuna TwinSpace, s-au organizat vizite la companii de prestigiu din regiune, in vederea obtinerii unor informatii legate de tematica si obiectivele acestui parteneriat.

Atât cadrele didactice implicate in aceasta mobilitate transnationala, prof. Mihaela Bibire, prof. Diana David si prof. Ana Maria Rotaru, cât si elevii Codrut Craciun (XI B), Georgiana Anitei (IX A), Madalin Anghel (X A), Radu Dobroi (XI A) si Simona Dinu (XII A) au apreciat beneficiile in plan profesional, dar si personal. Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin intermediul Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii, iar valoarea acestuia este de 24.000 de euro.

„Oportunitatea de a cunoaste oameni din alte tari europene, cu preocupari si interese comune, sansa de a comunica intr-o limba de circulatie internationala, contactul cu diferite culturi si fiecare experienta din cadrul acestei mobilitati au avut un impact deosebit in cazul tuturor celor implicati.”
prof. Mihaela Bibire, Liceul cu Program Sportiv Bacau

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE