25 aprilie 2024
ActualitateElevii din Muncelu refuză să-și părăsească școala

Elevii din Muncelu refuză să-și părăsească școala

* pentru numărul prea mic de copii, Inspectoratul Școlar Județean a închis școala * în aceste condiții elevii vor pargurge cinci kilometri distanță, până în satul Frumușelu * părinții copiilor sunt revoltați

Școala Gimnazială „Învățător Spirache Florea” și Grădinița cu program normal din satul Muncelu, comuna Glăvănești, a fost închisă din acest an printr-o decizie a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ). Cei 24 de elevi ai școlii, prea puțini după nomenclatoarele Ministerului Educației, au fost trimiși la școala din satul Frumușelu, la cinci kilometri distanță, dar părinții copiilor refuză să se conformeze acestei măsuri. Astfel, elevii din Muncelu au început noul an de învățământ în curtea școlii lor și acolo s-au prezentat în fiecare zi până acum.

„E drept, mai sunt doar 24 de copii la această școală – spune primarul din Glăvănești, Gheorghe Tilibașa. Dar distanța până la școala din Frumușelu este mare, drumul nu este unul foarte bun, iar pentru deplasare am avea nevoie de încă un microbuz școlar. În plus, de acum vine iarna, iar pe drumul spre Frumușelu se circulă foarte greu. Ar fi o cheltuială mare în acest sens. Și, trebuie să o recunoaștem: la Frumușelu nici condițiile sanitare pentru copii nu sunt încă dintre cele mai bune. Pe când școala din Muncelu este nouă, construită în 2008, și are toate dotările”.



La Muncelu, cei 24 de elevi sunt repartizați în două clase simultane (I-IV) și fac ore cu trei învățători. Școala, care poartă numele unui dascăl exemplar al său, Spirache Florea (activ în perioada 1926 – 1949), arată însă ca o bijuterie, pentru că abia a fost construită. A costat un milion de lei, dar acum zece ani altul era efectivul de elevi. „Nici nu vrem să auzim de mutarea copiilor la Frumușelu, spune unul dintre părinții revoltați. E prea departe, iar drumul e greu. Și până la școala noastră se ajunge cu mare chin, pentru că e într-un vârf de deal. Un microbuz ar circula cu dificultate”.

Replica PNL: „Bătaie de joc la adresa elevilor”

Primarul Gheorghe Tilibașa este reprezentantul PNL în comună. Astfel, și organizația județeană a acestui partid a luat atitudine față de măsura ISJ. „Așa înțeleg cei de la PSD și ALDE să respecte educația, a opinat deputatul Ionel Palăr, președintele PNL Bacău. Știu foarte bine că un popor educat este greu de manipulat, de aceea sacrifică elevii și părinții acestora. Nu contează că se renunță la un obiectiv nou, în care copiii pot să învețe în condiții civilizate, nu vor altceva decât să umilească. Așteptăm o repoziționare a Inspectoratului Școlar Județean în acest caz, pe care îl somăm să ia decizia corectă și să-i lase pe copii să învețe”.

Situația rămâne în continuare una tensionată, deoarece părinții elevilor din satul Muncelu sunt deciși să nu-și trimită copiii la școala din satul Frumușelu.

Ce spune Inspectoratul Școlar

La Inspectoratul Școlar Județean se cunoaște situația tensionată din Glăvănești, dar inspectorul general adjunct, prof. Ida Vlad, spune că situația era cunoscută încă din luna februarie, când școala din Muncelu și-a făcut planul de școlarizare (adică numărul de clase), iar apoi Consiliul Local Glăvanești a aprobat și rețeaua școlară.

„Rețeaua școlară se aprobă prin hotărârea consiliului local în baza avizului conform emis de consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar. Deci avizul este conform, nu consultativ. Nu am dat acest aviz pentru că acolo sunt numai 24 de copii. Nu știu când și cum au informat părinții copiilor de această situație, pe care o știau, din februarie de când s-a aprobat rețeaua școlară, de se revoltă ei acum”, a declarat pentru Deșteptarea prof. Ida Vlad.

Aceasta a mai adăugat că în ultima zi din luna august, directorul școlii și primarul din Glăvănești au înaintat un memoriu către ISJ Bacău prin care se cere revizuirea situației. Adică exact cu o zi înainte de a începe noul an școlar (oficial, anul școlar 2018-2019 începe pe 1 septembrie 2018 și se încheie pe 31 august 2019). „Or, nu puteam ca peste noapte să schimbăm totul. Oricum, probabil va fi un nou consiliu de administrație a ISJ pentru analizarea acestui memoriu, pentru modificarea rețelei școlare, dar cu aprobarea secretarului de stat din Ministerul Educației, așa cum prevede legea, pentru ca totul să fie în avantajul și interesul elevilor”, a mai spus inspectorul general Ida Vlad.

„Nu înțelegem această decizie a Inspectoratului. Școala din Muncelu este nouă, beneficiază de facilități moderne, iar aici ar trebui să se desfășoare cursuri. Pentru acest scop a fost construită. Eu nu-i pot obliga pe părinți să fie de acord cu această decizie și să-și trimită copiii la altă școală”.
Gheorghe Tilibașa, primarul comunei Glăvănești

Petru Done
Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri