5 mai 2024
ActualitateElevii din Dofteana au motive de bucurie. Investiții majore în infrastructura școlară

Elevii din Dofteana au motive de bucurie. Investiții majore în infrastructura școlară

Sunetul așteptat al clopoțelului s-a auzit la începutul acestei săptămâni și pentru toți cei peste 1000 de elevi, preșcolari și antepreșcolari ai comunei Dofteana, județul Bacău. Școala Gimnazială „Scarlat Longhin” Dofteana, din satul Dofteana, a îmbrăcat veşmântul bucuriei și recunoștinței, a primit haina nouă a binecuvântării și sfințirii și și-a deschis larg porțile pentru toţi cei care au dorit să fie alături de autoritățile locale la acest moment special pentru comunitatea Dofteana.

Evenimentul a debutat cu dezvelirea și sfințirea bustului poetului Mihai Eminescu, care a devenit ocrotitorul spiritual al școlii. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Adrian Vădeanu, profesor de desen la Şcoala Gimnazială Nr. 19 din Galaţi, din materiale moderne – răşină poliacrilică, cu armătură.

Slujba de sfințire și binecuvântare a instituției de învățământ, a fost oficiată de Preotul Ioan Bârgăoanu , Protopop al Protoieriei Onești , alături de preoții Isachi David și Isachi Iustin, slujitori ai celor două parohii ortodoxe din satul Dofteana.



La acest eveniment au fost invitate cadre didactice pensionare, care au slujit învățământul din comuna Dofteana, Inspectorul General al I.S.J. Bacău- profesor Ana -Maria Egarmin, prefectul județului Bacău – domnul Lucian Gabriel Bogdănel, președintele Consiliului Județean Bacău – domnul Valentin Ivancea, domnul consilier județean Vasile Budacă, consilieri locali, alți reprezentanți ai autorității publice locale.

După deschiderea oficială a noului an școlar 2022-2023 s-au rostit scurte alocuțiuni din partea doamnei director al școlii -profesor Georgiana Florian, a doamnei Inspector Școlar General – profesor Ana-Maria Egarmin, a domnului prefect -Lucian Gabriel Bogdănel, a domnului președinte al Consiliului Județean Bacău -Valentin Ivancea, a preotului Protopop -Ioan Bârgăoanu, care a binecuvântat elevii, părinții, cadrele didactice , pe toți cei care iubesc educația. Alocuțiuni au mai rostit doamna profesoară Maria Maftei și domnul învățător Florin Sava – cadre didactice pensionare și domnișoara învățătoare Lorena Condei, absolventă 2022 a Colegiului Pedagogic „Ștefan cell Mare” Bacău.

Un moment așteptat de toți cei prezenți a fost alocuțiunea domnului primar Ioan Bujor, cel care a dorit realizarea în satul Dofteana a unui adevărat campus școlar. Acesta a prins contur și în prezent este compus din Sală de Sport , corp A – nou construit , proiect realizat prin Banca Mondială, corp nou de clădire cu destinație Grădiniță cu Program Normal, proiect cu finanțare P.N.D.L.II, noul corp de clădire B, modernizat în urma derulării și finalizării proiectului „REABILITARE, MODERNIZARE, EXTINDERE ȘI DOTARE ȘCOALA DOFTEANA, COMUNA DOFTEANA, JUDEȚUL BACĂU”, în valoare de peste 2 milioane de euro, fonduri europene prin Programul Operațional Regional „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale” și fonduri de la Consiliul Județean Bacău.

Proiectul a presupus extinderea corpului de clădire atât pe orizontală, cât și pe verticală, prin realizarea unor funcțiuni complementare – laboratoare, săli de clasă, bucătărie și sala de mese (Școala Gimnazială „Scarlat Longhin” Dofteana fiind una din cele 300 de școli care beneficiază de programul „Masa caldă” cu finanțare prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar), cancelarie, sală de festivități, laborator IT, secretariat, grupuri sanitare, bibliotecă dar și realizarea unor amenajări exterioare – platforme și spații verzi, cu pergole și foișor, cu trandafiri, arbori și arbuști ornamental, rulouri cu gazon.

De asemeni, a presupus înlocuirea completă a acoperișului, refacerea finisajelor interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei, refacerea în întregime a instalației electrice și a instalației sanitare și extinderea acestora în noile spații, refacerea instalației de canalizare și a branșamentelor uzate.

Nu în ultimul rând, proiectul a presupus înlocuirea mobilierului și dotarea sălilor de clasă, laboratoarelor, birourilor și celorlalte spații cu toate materialele didactice și utilitățile necesare desfășurării activităților unei școli de secol XXI.

Factorii de decizie prezenți au concluzionat că parteneriatul Şcoală – Familie – Autorități este fundamental la nivelul județului Bacău, pentru realizarea unui act educațional de calitate, menit a se desfășura într-un climat de siguranță şi ordine publică depline. Scopul unic este implementarea unor măsuri implicite care vor permite motivarea elevilor pentru învățare, creșterea eficienței efortului intelectual și vor asigura alimentația echilibrată, în vederea incluziunii social – educaționale a populației școlare .
Succes tuturor în noul an școlar, celor mici, celor mari, părinților, bunicilor și dascălilor!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri