8 mai 2024
ActualitateElevi români și moldoveni împreună pentru educație, în Bacău

Elevi români și moldoveni împreună pentru educație, în Bacău

La Colegiul „N.V. Karpen” din Bacău a început luni, 27 iunie, un schimb de experiență de bune practici care va dura o săptămână (în perioada 26 iunie-1 iulie) și care face parte din proiectul internațional „Împreună pentru educație: Colegiul N.V. Karpen-Liceul Teoretic Costești”. La colegiul băcăuan au sosit, luni, un grup de elevi de la Liceul Teoretic din Costești (raionul Ialoveni, Republica Moldova). Localitățile Bacău și Costești sunt înfrățite din anul 2016, când primarul interimar al Bcăului a fost consilierul județean de acum Ilie Bîrzu. 

Schimbul de experiență a fost deschis luni de o reuniune a elevilor și profesorilor de la cele două unități școlare care aplică proiectul „Împreună pentru educație”. La eveniment au fost prezente și două reprezentante ale Liceului Teoretic din Cosmești, Natalia Petrea (fost primar al acestei localități) și directoarea adjunctă Svetlana Bortă. Alături de participanți au fost și viceprimarul municipiului Bacău, Liviu Miroșeanu, consilierul județean Ilie Bârzu, Daniela Andronic – managerul proiectului, directoarea adjunctă a Colegiului Karpen, Simona Șova și Diana Craiu, prof. univ. dr. Vasile Puiu – președintele Filialei Bacău a Asociației Pro Basarabia și Bucovina și vicepreședinte la nivel național și prof. Mitică Pricopie – președintele Despărțământului Astra.

Despre importanța acestui proiect și despre semnificația lui, cu numeroase accente de patriotism în contextul situației în care sunt cele două țări surori, au vorbit Ilie Bârzu, Liviu Miroșeanu, Svetlana Bortă, Natalia Petrea, Simona Șova, Diana Craiu, Vasile Puiu și Mitică Pricopie.



„Cu acest schimb de experiență – a spus Daniela Andronic – vrem ca fiecare parte din proiect să arate ce valori au pentru a aduce calitate învățământului din cele două țări. Astfel, programul pregătit cuprinde momente instructiv-educative-formative, dar și momente culturale pentru cunoașterea municipiului și județului Bacău.” Ilie Bîrzu a subliniat scopul proiectului pus acum în aplicare, acela de a se oferi și un bun exemplu pentru instituțiile de învățământ (și nu numai) din stânga și din dreapta Prutului, „pentru că și într-o parte și în cealaltă suntem aceeași români”.

Evenimentul de deschidere a proiectului a fost urmat de plantarea unui stejar în curtea Colegiului Karpen, pe care l-au numit „un simbol al interconectivității, al unirii și al înfrățirii”. După care, în jurul stejarului a fost încinsă o horă moldovenească.

Ziua de luni a fost dedicată și interacțiunii educaționale și schimbului de bune practici. Elevii din Costești au asistat, astfel, la orele în care au fost predate cunoștințe din domeniile limba română, religie, economie, istorie, limba engleză, limba franceză și banqueling (turism și alimentație).

Marți, 28 iunie, elevii oaspeți vor vizita Casa memorială George Bacovia, Muzeul de Științele Naturii și Muzeul de istorie din Bacău, dar și Biserica Precista. Miercuri, 29 iunie, elevii au în program vizite la Biserica din Borzești, la Salina Târgu Ocna și în Stațiunea Slănic Moldova. Iar joi, 30 iunie vor vizita o întreprindere de panificație și chiar Primăria Bacău.

Colaboratori în proiect sunt Colegiul Național de Artă „George Apostu”, Muzeul de Științele Naturii „Ion Borcea”, Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu” și Asociația „Karpen 2010”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri