23 aprilie 2024
ActualitateElevi "mari", in banci, alaturi de copiii lor

Elevi “mari”, in banci, alaturi de copiii lor

Parinti in salile de clasa, printre copii. Povesti de viata ale oamenilor de lânga noi. Ale celor care, indiferent de vârsta, au luat-o de la capat. Sunt exemple de viata pentru multi dintre noi. Oameni simpli, curajosi, siguri pe ei si pe tot ceea ce fac pentru viitorul lor. Sunt cei care, multi alaturi de copiii lor, s-au asezat timid in banci si isi continua studiile, dupa ani de pauza. La seral sau la frecventa redusa, in liceele bacauane. Sunt povesti de viata, la fel ca alte sute.

Au invins prejudecatile, si-au luat inima in dinti, au cântarit bine ce este mai bine pentru viitorul lor si s-au hotarât sa o ia de la capat. Sau sa mearga mai departe de acolo de unde, odata, au pus punct. Au pus punct cursurilor de la scoala si au intrat in viata. Au muncit, unii s-au si casatorit, altii au devenit si parinti. Acum, peste ani, alaturi de copii lor, merg la scoala. Cei mai multi. Altii, inca tineri, repara greseala "nebuniei" vârstei de 14-15 ani, când s-au multumit doar cu 8 clase. Tumultul vietii a venit peste ei si au decis ca e timpul sa urmeze un alt drum. In banca de scoala, unde invata cot la cot cu elevii de liceu, unde dau teze si examene in fata profesorilor, unde vor sa se califice intr-o anumita meserie. Unii chiar si la 45 de ani.

Eleva in aceeasi clasa cu baiatul ei



Mihaela Rontu are 35 de ani. Este din Bacau. E mama a doi copii si eleva in aceeasi clasa cu fiul cel mare, Constantin, la acelasi liceu. In clasa a X-a, la "Karpen". Am gasit-o la ore, intr-o dupa-amiaza de luni, in jurul orei 17.00. Era in fata unui calculator si invata programul de editare Word. "Sunt la profilul Matematica-Informatica. Am revenit la scoala dupa 16 ani. In 2009 m-am inscris la Colegiul Tehnic «N.V. Karpen», la insistentele baiatului", a spus zâmbitoare. A absolvit doar scoala profesionala, in anii ’90. Era pe atunci specialist in blanarie. Avea doar 15 ani. Imediat s-a angajat, la Fabrica de confectii, unde lucra si mama ei. A facut acolo cursuri de croitorie si a tinut "pasul cu vremea". Era insa muncitor necalificat. La 19 ani s-a casatorit si imediat a venit pe lume primul ei copil. "Inca de pe atunci mi-am dorit sa-mi continui studiile, dar nu am reusit. Financiar, nu mi-am permis. Nu puteam sa ma duc la scoala si sa nu aduc bani in casa. Asa ca dupa concediul de crestere a copilului am reintrat in câmpul muncii. A fost greu. Mai ales dupa anul 2000, când toti care ma auzeau ca am doar «profesionala» strâmbau din nas la angajare", isi aduce aminte. Asa ca s-a hotarât sa-si reia studiile. De pe internet a aflat de locurile de la seral, si-a luat inima in dinti si s-a inscris. "La inceput mi-era frica in fiecare zi ca nu o sa tin pasul. Dar nu am vrut sa pierd sansa asta. Vreau sa invat, sa nu-mi fac copiii de rusine. Acum invat cot la cot cu baiatul meu", a completat. De doi ani mai are si o fetita, dar asta nu a oprit-o sa-si duca visul mai departe. A lucrat in paralel si, pâna mai ieri, avea si un salariu. Intre timp a ramas fara loc de munca. "Dar nu ma descurajez. Vad altfel lucrurile acum. Am mai mult timp pentru scoala. Nu am bani, dar vreau sa-mi fac un viitor", spune hotarât. Ar vrea sa ajunga si in bancile unei facultati, dar inca nu stie ce va fi."Daca o sa-mi permit financiar, voi fi si studenta. Nu stiu acum. Stiu doar ca baiatul meu va fi student. Deja primeste bursa de performanta la scoala", a conchis fericita mamica, o eleva sârguincioasa chiar si la cei 35 de ani ai sai.

La ore, direct de la serviciu

Mihai Lucian Seinaj a venit la ore imediat dupa ce a terminat serviciul. Era in salopeta de lucru, cu o caciula pe cap, obosit, dar mândru ca la 30 de ani a gasit puterea de a invata din nou in bancile unui liceu. A absolvit doar opt clase, la fosta Scoala nr. 8 din Bacau, acum "Domnita Maria". Lucreaza ca operator comanda numerica la Aerostar. Vrea sa aiba in mâna si o diploma de bacalaureat. "Am deja un an de când am reinceput scoala, zice sigur pe el. Nu mi-e rusine. Sa inveti nu e nicio rusine, indiferent de ce vârsta ai." Intre 2003 si 2009 a lucrat in Italia. "Am plecat pentru bani. In Bacau am fost angajat la un italian. I-a placut mult de mine si dupa ce si-a inchis afacerea aici, s-a dus inapoi la el in tara si m-a luat si pe mine cu el. De la el am invatat meseria de operator. In acest timp mi-am cunoscut si viitoarea sotie, care e tot din Bacau. M-am casatorit cu ea in 2008, iar in 2010 am devenit si tatic", povesteste. In 2009, când a revenit in tara s-a inscris la "frecventa redusa" (FR), dar a abandonat atunci cartea. A plecat din nou in Italia, de data aceasta impreuna cu sotia lui, dar acolo nu a mai gasit ce a lasat. "Erau alti oameni. Nu mi-a placut. Asa ca am revenit in tara si mi-am cautat aici de munca". Pâna va termina liceul, va continua sa si lucreze in paralel, chiar daca pe un salariu de "necalificat". "Nu conteaza, adauga. Mi-am impus sa-mi termin si studiile, pentru ca stiu ca pot mai mult. Si voi merge pâna la capat. Sunt si fortat de imprejurari, mai ales ca acum am si o familie."

La 20 de ani, in clasa a IX-a

La 20 de ani, Tereza Geanina Diac este in clasa a IX-a. Vine in fiecare zi in Bacau, din satul Lespezi, comuna Girleni, pentru a invata. Vrea sa devina specialist, sa promoveze cei cinci ani de cursuri la FR si apoi sa mearga la Bucuresti, la universitate. "Sunt tânara, am timp", spune din "startul" discutiei noastre. La 14 ani a absolvit 8 clase, la scoala din sat. Era in anul 2005. Parintii au fost cei care nu au lasat-o sa "vina la oras." "S-au speriat. Ca sunt fata, ca trebuie sa fac naveta, ca voi sta la internat. Si nu m-au mai lasat la scoala. Mai am un frate care are tot 8 clase, dar el nu a vrut sa mai continue studiile. Dar eu mi-am dorit foarte mult. Insa eram prea mica. Atunci nici nu am dat importanta necesara si am ramas pe lânga ai mei. Dar acum regret foarte mult. Insa timpul nu e pierdut. Voiam sa ajung la Liceul de Arta, ca imi place sa pictez. Insa pictura a ramas pentru mine doar un hobby", ne-a declarat. Visul ei s-a naruit. A plâns zile in sir. Nu a mai gasit si puterea sa lupte. Frumoasa, subtirica si acum pare un copil. Un copil mai mare, care si-a convins parintii ca viata ei nu poate sa ramâna la tara. Asa ca in vara lui 2011 s-a inscris la cursurile de hair-styling si manichiura in Bacau. La "N.V. Karpen". "Asa am aflat si de sansa mea de a-mi continua cursurile. Cu parintii nu am mai avut probleme, pentru ca si-au dat seama ca si ei au gresit in privinta mea. Acum chiar ma sustin. Nu am resentimente. Imi doresc numai sa termin liceul si apoi sa fac si o facultate. E prea devreme sa ma gândesc spre ce meserie sa ma indrept, dar le voi face pe toate la timpul lor. Chiar daca pentru mine timpul a stat putin in loc".

La seral in clasa a XII-a, cu doi copii la liceu

Are un baiat de 18 ani in clasa a XII-a la Colegiul Tehnic "A.Saligny" si o fata de 15 ani, in clasa a IX-a la Colegiul Tehnic "D.Mangeron", iar el va urma, din semestrul II, cursurile de seral la Colegiul Tehnic "Letea". Numele lui este Gheorghe Arinton, are 42 de ani si este din Marasti – Filipeni. Lucreaza la o firma de reesapat cauciucuri, iar dupa programul de lucru "ma intorc la carte". Si-a dat toate diferentele si va urma cursurile clasei a XII-a, specializarea electromecanica, ruta progresiva. In 1988 a terminat Scoala post-liceala de constructii in Bacau. "Fiind tânar, m-am multumit cu atât. Asa ca imediat am intrat in câmpul muncii, la sectia de productie industriala de prefabricate la fostul Combinat Industrial Chimic. Dupa un an, am plecat in armata. Apoi m-am apucat de agricultura, pe cont propriu in sat. In 1992 m-am casatorit. Am si doi copii. Pâna acum cinci ani am lucrat. Mai mult in constructii. Dar vreau sa le demostrez copiilor mei ca si eu pot sa am un liceu si o diploma de bacalaureat. Au tinut neaparat sa ma apuc din nou de scoala, mai ales ca au crescut si altfel vorbesc cu ei. In plus, conteaza mult si la locul de munca sa ai studii liceale. Altfel, nimeni nu te mai baga in seama in ziua de azi", ne-a spus barbatul, usor timid, dar senin si sigur pe ceea ce vrea sa faca. Este pregatit. "Trebuie!", continua. Deja se gândeste chiar si la o facultate. Nu spune "nu" inca, pentru ca "acum am si chef de invatat. Cine stie? S-ar putea. Ca ma imping copiii de la spate."

Din Anglia, in bancile de la Colegiul Tehnic „Letea”

Ionut are 31 de ani. A fost elev al Scolii nr. 16, acum "Alecu Russo", unde a absolvit ciclul gimnazial la 14 ani. Inca un an a urmat clasa a IX-a la fostul liceu IRAV, actualul Colegiu "Henri Coanda". Apoi a abandonat scoala. "Deh, nebunia tineretii. Sunt singur la parinti, am fost un copil alintat. Aveam bani, de la ei. Nu stiam ce fac", spune. La 20 de ani a plecat din tara. Mai intâi in Italia, unde a lucrat "de toate". De la sofer, la "carat saci de ciment" in constructii. "Cheltuiam tot ce câstigam. Asa gândeam atunci". A incercat apoi in Anglia, ajutat de un prieten stabilit in Londra. Acolo a lucrat ca alpinist utilitar. S-a distrat, si-a trait din plin tineretea. Anii au trecut si a devenit mai responsabil. Mai ales dupa ce a venit pe lume fiul sau, Ianis, acum de 5 anisori. "Cred ca atunci s-a produs si declicul. De atunci am inceput sa vad altfel viata. Asa ca am revenit acasa si m-am pus din nou pe invatat", povesteste. I-a fost greu. Drept dovada e faptul ca a reusit sa termine inca o clasa, a X-a, intre anii 2009-2010. Apoi a luat iar o pauza. S-a intors in Anglia, dar acum e in bancile de le Colegiul Tehnic "Letea", unde studiaza pe ruta directa, profilul protectia mediului. "Sper ca de data asta sa duc scoala pâna la capat. Mi-am dat seama ca am gresit. Acum ma gândesc si la baietelul meu. Vreau sa fie mândru de tatal lui."

Povesti de viata

"Multi dintre ei lucreaza, de aceea mai comasam clasele pe cursurile care se preteaza la asa ceva. Sunt oameni care au avut sansa de a urma o scoala, dar care nu au facut-o la vremea ei. Acum societatea le impune si vin din nou in fata noastra. Important este ca multi merg pâna la capat. In primul an mai sunt abandonuri, dar apoi, cine ramâne si termina. Sunt oameni de admirat", ne-a declarat si prof. Danut Dumitrascu, care preda la seral instruirea pe calculator. Cinci elevi, cinci destine. Doar o mica parte din povestile de viata ale oamenilor de lânga noi. A celor care, indiferent de vârsta, au luat-o de la capat. Sunt exemple de viata pentru multi dintre noi. Oameni simpli, curajosi, siguri pe ei si pe tot ceea ce fac pentru viitorul lor. Cinci oameni, cinci destine, cinci elevi, cinci chipuri zâmbitoare. Doar cinci, din alte sute, la fel ca ei.
Roxana Neagu

Dosarul de inscriere la invatamântul seral/cu frecventa redusa trebuie sa contina:
– cererea de inscriere
– certificatul de nastere/cartea de identitate/ certificat casatorie (daca e cazul)
– adeverinta cu notele si media generala obtinute la examenul de la sfârsitul clasei a VIII-a
– foaia matricola pentru clasele V-VIII (cu media generala)
fisa medicala

Unitatile de invatamânt din Bacau in care se desfasoara cursuri la seral/frecventa redusa:
– Colegiul Economic "Ion Ghica"
– Colegiul Tehnic de Comunicatii "N.V. Karpen"
– Colegiul Tehnic "Letea"
– Colegiul Tehnic "Anghel Saligny"

„Noi avem o singura clasa de a XI-a la seral, in care sunt 27 de elevi si trei clase la invatamânt cu frecventa redusa, respectiv o clasa de a XII-a cu 35 de elevi si doua clase de a XIII-a cu 55 de elevi. Toti sunt pregatiti pe acelasi profil, respectiv tehnician in activitati economice. La seral sunt numai cursuri de zi, organizate de luni pâna vineri, insa numai dupa-amiaza, iar la FR sunt cursuri doar o luna pe semestru, cu evaluare prin lucrare. Sunt elevi cu vârste cuprinse intre 20 si 45 de ani.” – prof. Neculai Terente, dir. CE "Ion Ghica"

„In acest an scolar avem 400 de elevi la seral. Ei sunt distribuiti in trei clase pe ruta directa si in alte 15 clase pe ruta progresiva, toti pe diferite nivele de studiu. La ruta directa avem clase de a XI-a si a XII-a, iar pe ruta progresiva, clase de a XI-a, a XII-a, a XIII-a si a XIV-a. Este invatamânt normal, cu frecventa normala, numai ca orele se tin dupa-amiaza de la 16.00 la 20.30.” – prof. Viorel Coseraru, dir. CT „Letea”

„Cu totii sunt absolventi ai scolilor profesionale, scolilor de arte si meserii sau care au absolvit invatamânt de 8 sau 10 clase. Noi avem 9 clase cu 265 de elevi. Trei clase de a IX-a, patru clase de a X-a si doua clase de a XI-a. Dupa scolarizare primesc calificativul de nivel III tehnician. Cine intra in clasa a IX-a urmeaza cursuri timp de cinci ani – 2 ani pe ciclul inferior si alti trei pe cel superior, iar apoi se pot prezenta la examenul de bacalaureat. Anul trecut, din 100 de absolventi de la acest nivel, au promovat doar 8 sau 9 elevi.” – prof. Remus Cazacu, dir. CTC „N.V. Karpen”

„Noi avem doar o singura clasa, la seral. Urmeaza in acest moment cursurile colegiului 22 de elevi, in clasa a XIV-a, profil tehnician mecanic intretinere si reparatii. Patru dintre acesti elevi sunt casatoriti.” – prof. Adrian Fuioaga, dir. CT „A. Saligny”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri