3 octombrie 2023

Elevi în proba scrisă la Naționala de Agricultură din Bacău

HomeEducațieElevi în proba scrisă la Naționala de Agricultură din Bacău

Prima zi de olimpiadă

Elevi în proba scrisă la Naționala de Agricultură din Bacău

Cei peste 80 de elevi veniți în Bacău din 30 de județe din întreaga țară, pentru a participa la Olimpiada Națională de Agricultură, pe care o găzduim anul acesta, au susținut ieri prima probă, cea scrisă. Aceasta s-a desfașurat la Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron”, a început la ora 9.00 și a durat trei ore. Proba a fost specifică domeniilor care sunt organizate în Bacău, respectiv Creșterea animalelor și Cultura plantelor, ce fac parte din aria curriculară „Tehnologii”, profil Resurse naturale și Protecția mediului. Sunt în Bacău, înscriși la această competiție, elevii de a XI-a și a XII-a, de la licee și colegii care au acest profil de activitate, ce au fost calificați în etapa națională, după ce au susținut etapele anterioare ale olimpiadei în județele din care provin.

Așa cum am prezentat și în ediția de ieri, deschiderea oficială a Olimpiadei de Agricultură din Bacău a avut loc luni, de la ora 18.00, în Aula Universității „Vasile Alecsandri”. Astăzi, se va organiza și o excursie în Slănic Moldova, Tg.Ocna și Borzești, pentru ca mâine, 25 aprilie, să fie și proba practică. Conform regulamentului de desfășurare a olimpiadei, intră la această probă doar candidații care au obținut peste 50 de puncte la proba scrisă. Pentru această probă practică, pe domeniul Creșterea animalelor, elevii vor avea de recunoscut și de descris piese anatomice (organe, sistem osos etc) și preparate microscopice (celule și țesuturi, proveniența acestora), iar cei înscriși pe domeniul Cultura plantelor vor avea de demonstrat cum se înființează o cultură de plante, cum se produc răsaduri, cum se îngrijesc plantele, indici de calitate etc.

Pentru susținerea acestei probe, care va avea loc la Liceul Tehnologic „Grigore Antipa”, organizatorii vor pune la dispoziția participanților schelete de animale, medicamente de uz veterinar, instrumentar folosit pentru intervenţii obstetricale la animale, instrumentar pentru administrarea medicamentelor (pentru proba Creșterea animalelor) și diverse seminţe, răsaduri, instrumente pentru determinarea temperaturii, texturii solului, pentru diferite lucrări de întreţinere (pentru proba Cultura plantelor). Olimpiada se va încheia tot mâine, după ora 16.00, când va avea loc și festivitatea de premiere.Cum s-au descurcat candidații la prima probă?

„A fost destul de greu, dar au fost și câteva întrebări simple. Subiectul III mi s-a părut cel mai ușor. M-am pregătit mult pentru această olimpiadă, în special pe Anatomie. E prea devreme să vorbim despre o notă, dar sigur intru și la proba practică. Mă pregătesc și pentru profilul uman, dar dacă nu reușesc, voi alege această zonă veterinară.”
Andreea Panțuru, Colegiul „Emil Negruțiu” Turda – Cluj, clasa a XI-a

„Am mai fost și în alți ani la această olimpiadă, deci am experiență. Anul trecut am luat un loc destul de bun. Nu mă sperie concurența, sper chiar ca acum să urc și pe podium la festivitatea de premiere. Este un domeniu în care dacă nu îți place ceea ce faci, nu vei reuși să obții rezultate. Iar mie îmi place foarte mult. Va fi și facultate, și pregătire intensă în viitor.”
Andrei Ilie Tianu, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Alexandria – Teleorman, clasa a XII-a

„Eu zic că m-am descurcat. Au fost și unele întrebări mai grele, pe Anatomie și Biologie. Iubesc foarte mult animalele și de aceea vreau să mă pregătesc cât mai bine în acest domeniu, să merg și la o facultatea de profil și să devin un medic veterinar bun. Sunt încrezătoare că vor obține numai rezultate bune.”
Erika Farcáș, Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” Gheorgheni – Harghita, clasa a XI-a

Alte titluri
Alte titluri

Trafic restricționat în zona Orizont. Primăria a uitat să anunțe din timp

Strada Pictor Andreescu din Bacău a fost închisă circulatiei...

Simpozionul Național „Vasile Pârvan”, sub semn aniversar

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhivele...

„Serile pianistice” la Centrul de Cultură „George Apostu”

Centrul de Cultură „George Apostu” în parteneriat cu Asociația...

Ultimele știri