Au trecut paisprezece zile pline de activitati interesante! Paisprezece zile in care am trait experinte inedite la Londra, noi, cele paisprezece eleve de la clasa bilingv engleza din Colegiul National „Vasile Alecsandri”, aflate in mobiliatea Proiectului Erasmus A KA1 „Competente noi -valoare adaugata”. Ne-au stat alaturi, ajutându-ne cu prisosinta, doamnele profesoare Florenta Popa, Georgeta Marinescu si domnul director Calin – Leon Boamba. Ma bucur ca pot impartasi impresiile despre „expeditia noastra in actul traducerii si al baii de cultura”; presimt ca va fi o combinatie intre intâmplarile traite de noi si o scrisoare de dragoste.

Test de memorie

Pozele si filmele pe care le-am facut surprind bucuria noastra de a imortaliza ceea ce am visat, de atâtea ori, cu ochii deschisi: misterele Londrei. Am o pofta satioasa sa respir din nou aerul ticsit de istorie si bun-simt, sa ma asez pe trotuarele orasului si sa ma indragostesc, in fiecare clipa, de imaginea agitata, dar atât de atragatoare a metropolei. Suntem paisprezece adolescente nespus de norocoase. Am avut noroc si de dascalii nostri care au alergat incolo si incoace ca tot ce ni s-a intâmplat sa devina posibil, si acum stau si ma intreb, dupa ce s-a terminat totul, daca nu am pierdut cumva vreo clipa traita acolo, daca memoria poate retine tot ce s-a intâmplat.

De asemenea, am avut norocul de-a avea bune cunostinte in materie de limba engleza, asa ca am trecut cu succes testele necesare alcatuite de profesorii nostri din proiect si de catre Colegiul ADC Londra, organizatia de primire; si uite asa, dupa ce ne-am straduit sa parcurgem etapele de pregatire lingvistica, culturala si pedagogica, dupa ce am intocmit planul de mobilitate, n-am mai apucat sa clipim decât o secunda si ne-am trezit in avionul cu destinatia Londra.

Comorile Londrei

Pe parcursul a doua saptamâni, am tradus o carte ce contine material necesar firmelor de exercitiu, firme simulate de catre elevii de la clasele cu profil economic, „Manual de implementare a firmei de exercitiu”, ce a fost alcatuit de doamna profesoara Mioara Pruteanu, de la Colegiul Economic „Ion Ghica”. Am lucrat in perechi, in fiecare zi pâna la ora 15.30, ca apoi sa pornim in cautarea „comorilor Londrei”. Desi trebuia sa lucram cu termeni ce tin de engleza de afaceri, ne-am descurcat destul de bine in gasirea termenilor in contextul potrivit si am tradus cu acuratete textele din limba româna in limba engleza. Dar pe lânga toata experienta pe care am acumulat-o in munca de traducator, am avut ocazia sa participam la workshopurile sustinute de dragile noastre Caroline si Giulia.

Ne-au fost de folos si am ramas impresionate de rabdarea si devotamentul cu care ne-au invatat termeni imposibili despre economie, care mi-au ramas mai bine intiparite in minte decât lectiile propriu-zise. Pe lânga atmosfera primitoare de care am avut parte in incinta Colegiului ADC, am trait, timp de paisprezece dupa-amiezi, cele mai pline si incântatoare calatorii prin locuri de interes al Londrei. Inchid ochii si pot vedea si acum falnicul Big Ben cum ne face cu ochiul, Tower Bridge-ul cu turnurile albastre, asortat dupa ochii reginei, linistitul Greenwhich, care sustine greutatea celor doua meridiane pe suprafata sa, Trafalgar Square, unul din centrele care pulseaza de viata, de stralucirea muzeului National Art Gallery si de gravitatea statuilor generalilor englezi.

Cu tot norocul pe care un turist român l-ar fi putut avea, in prima noastra vizita la Buckingham Palace, am avut ocazia sa o vedem de trei ori in carne si oase pe Regina, intâmplare care ne-a facut peste masura de fericiti. Am descoperit cu adevarat ce inseamna ,,The Beatles”, am simtit pe pielea mea cât de mult se imbina muzica lor cu viata londoneza. Am remarcat gravitatea cu care londonezii isi duc existenta in imensa capitala, cu rezerva si respect fata de tot ce inseamna imigrant. Am intâlnit englezi autentici care mi-au marturisit ca nu s-au acomodat cu invazia strainilor.

Englezii au tot dreptul…

Educatia lor este mult peste tot ce stiam eu pâna acum si e interesant pentru un adolescent sa intre in contact cu tipuri de comportamente care il vor transforma, il vor imbogati. Auzisem de respectul pe care trebuie sa-l afisezi fata de cei din jur, dar când l-am vazut pe viu, am realizat ca este o diferenta remarcabila intre ce stiam eu despre bun-simt si ce stiu ei.

Englezii au tot dreptul sa-si apere frumusetea de capitala, englezii au tot dreptul sa-si apere pretioasele muzee cu intrari gratuite ce ascund statuile lui Michelangelo si tablourile lui Van Gogh sau Monet, englezii au tot dreptul s-o apere pe draga lor Madame Tussaund, englezii au tot dreptul sa-si pastreze secret misterul hartilor imense cu mersul metrourilor si autobuzelor lor rosii supraetajate, dar ii rog sa ne lase sa gustam si noi din toate acestea, sa demonstram ca românii merita un loc in acest peisaj complex. E o minune si un adevarat noroc sa traiesti acolo si sa spui dupa aceea, cu usurinta, ca Londra e o parte din rai, de frumusete si cultura.

Mara Cojocaru, clasa a XI-a BPUBLICITATE