Pe 27 iunie, vineri, au fost afisate primele rezultatele la examenul de Evaluare Nationala. Patru eleve au reusit performanta de a obtine nota maxima la ambele probe. 530 de candidati nemultumiti au depus contestatii. In acest moment, procentul de promovare (note peste 5 – cinci) este de 70.35 la suta.

Ora 16.00, vineri, a fost termenul limita de afisare a primelor note la Evaluarea Nationala. Elevii si parintii au asteptat cu sufletul la gura rezultatele, care au inceput sa apara inca de pe la 14.30. „Am luat 10 la Matematica, nu-mi vine sa cred”, a strigat Oana, absolventa la Scoala „Miron Costin”.

„Te-am luat la Româna”, s-a adresat Ionut, colegului sau de la „Alecsandri”. „Frate, am luat exact aceleasi note ca la simulare”, s-a auzit si din curtea Scolii „Spiru Haret”. Parintii au rasuflat usurati, elevii au plâns de bucurie, s-au imbratisat si si-au facut poze. Atmosfera era, in general, una in care fiecare a scapat de grija ca da, a trecut si Evaluarea Nationala 2014.

PUBLICITATE

Statistici

La Limba si literatura româna s-au prezentat 5.328 de elevi. Dintre acestia 118 au obtinut note intre 1 si 2, alti 1.321, pâna in nota 5. Au urmat 948 de elevi cu note intre 5 si 6, alti 802 care nu au luat mai mult de 7 si 780 cu note pâna in 8. Note intre 8 si 9 au fost luate de 763 de elevi, 581 intre 9 si 9.99, iar 15 elevi au fost de nota maxima.

La cea de a doua proba, la Matematica, notele au fost usor mai mari, examenul fiind mai „acceptabil”, dupa cum au spus chiar candidatii. Prezenta a fost aceeasi ca la prima proba, numai ca 1.508 nu au reusit sa treaca de nota 5. Au fost insa 138 de elevi care au luat nota 10, iar cei mai multi s-au incadrat intre 7 si 8.

La Ghimes Faget, 15 elevi au mai sustinut in plus si proba la Limba si literatura materna (maghiara), care au luat note intre 1 si 2 (doi elevi), pâna in nota 5 alti 4 elevi, 3 elevi au fost evaluati cu note intre 6 si 7, alti 3 au luat note pâna in 8, unul intre 8 si 9, iar alti doi intre 9 si 9.99. Dupa centralizarea totala a datelor, in intreg judetul s-au obtinut, la toate probele, 4 medii finale de 10 pe linie.

Nemultumiri

Nu toti candidatii au fost insa multumiti de notele obtinute. Asa ca, in aceeasi zi, pâna la ora 20.00, au putut cere recorectarea lucrarilor. „Sunt foarte suparat ca am luat 9.60 la Româna, desi stiu sigur ca meritam 10. Au fost interpretari pe un subiect, unde trebuia sa dam niste sinonime, si sunt sigur ca acolo am fost depunctat. La Matematica am 10. Sigur ca depun contestatie”, ne-a declarat Enrico Antonio Busuioc, de la Scoala „Spiru Haret” Bacau. La Limba româna au fost depuse 384 de contestatii, iar la Matematica, 146.

Inainte de contestatii, note peste 5 au obtinut la Limba româna 73 % dintre elevi, la Matematica, 71.70% si la limba materna 60% dintre candidati. In acest moment, procentul de promovare (note peste 5) pe intreg judetul este de 70.35 la suta. Afisarea rezultatelor finale (dupa contestatii) va avea loc marti, pe 1 iulie.

„Media obtinuta la Evaluatea Nationala are o pondere de 75 % din media de admitere in clasa a IX-a, 25 % reprezentând media generala de absolvire a claselor V-VIII.”
prof. Claudia Merticaru, inspector scolar

Iscrierile in invatamântul liceal se vor face in perioada 4 – 9 iulie. Pe 15 iulie are loc prima etapa a repartizarii computerizate, iar pe 24 iulie, a doua etapa.

Eleve de 10 (zece)

Pe Ioana Sandu, eleva la Scoala „Spiru Haret” Bacau, am intâlnit-o chiar atunci când se afisau rezultatele. Avea ochii in lacrimi. Lacrimi de bucurie. Timida, foarte timida, a recunoscut ca a avut emotii mari.

„Nu ma asteptam sa iau 10 pe linie. Cele mai mari emotii au fost la Româna. Am muncit foarte mult. Si vreau sa multumesc, in mod deosebit, doamnei profesoare Simona Sachelaru, care a reusit sa faca imposibilul cu mine si sa ma atraga spre literatura si gramatica, dar si domnului profesor Codrin Ciuchi, care m-a facut sa iubesc Matematica.

De aceea voi merge la «Vranceanu», la profil Matematica – informatica. Sunt foarte fericita”, ne-a spus emotionata Ioana. E olimpica la mai multe materii, iar in catalog, in dreptul ei, a fost intotdeauna trecuta, inca din clasa I, numai nota 10, la toate disciplinele scolare.

Diana Elena Ganea, Teodora Elena Bulichi (ambele, de la Scoala Gimnaziala Nr. 1) si Carla Vlase (de la Scoala Gimnaziala „Ghita Mocanu”) sunt elevele din municipiul Onesti care au reusit performanta promovarii cu media 10 a examenului de Evaluare Nationala, de la absolvirea clasei a VIII a. Prof. Dan Zaharia, directorul Scolii Gimnaziale Nr. 1 Onesti, ne-a declarat:

„Rezultatele obtinute de scoala noastra la acest examen sunt absolut de exceptie si reflecta un alt lucru deosebit: 75 la suta dintre elevii Scolii nr. 1 au avut medii de la 7.00 la 10. De asemenea, un numar de 4 elevi au obtinut note de 10 la Limba româna si 7 elevi au luat nota 10 la Matematica. Ceea ce este mai interesant este ca din cei 4 elevi care au promovat examenul cu media 10 la nivelul judetului Bacau, doi sunt de la scoala noastra”

Diana Elena Ganea, „olimpica” la Etapa nationala a Olimpiadei de la Limba si literatura româna, timp de mai multi ani, mai este autoare a unei performante: a absolvit clasele V – VIII cu media 10! Rezultatul obtinut la Evaluarea Nationala i-a adus o bucurie deosebita dupa munca pe care a depus- o in anii de scoala.

„Am avut in clasa un nucleu de 10 colegi cu rezultate foarte bune la invatatura, fapt care a adus o intrecere continua, facând ca sa fim o clasa deosebita. Nu am luat o decizie referitoare la ce liceu voi urma. Oscilez intre profilul real la Colegiul National «Dimitrie Cantemir» sau la profilul Stiinte, la Colegiul National «Grigore Moisil», fiind atrasa de biologie si anatomie.”, a spus Diana Elena Ganea.

Teodora Elena Bulichi a reusit performanta obtinerii mediei 10 la Evaluarea Nationala, desi nu a fost sefa de promotie la Scoala Gimnaziala nr. 1. Participanta in acest an la Olimpiada Nationala de Fizica, ea este o luptatoare si o invingatoare in acelasi timp. „A reusit prin inteligenta, perseverenta si daruire. Fiind extrem de interiorizata si modesta, aceste lucruri nu au facut sa fie remarcata, dar intotdeauna a stiut ca faptele valoreaza mai mult decât vorbele.

Am trait alaturi de ea multe momente placute si neplacute, atunci când munca, sârguinta si onestitatea ei nu erau rasplatite pe masura realizarilor sale dar si bucuria reusitelor, entuziasmul si increderea pe care o dobândea atunci când era printre cei mai buni elevi din tara” , ne-a declarat profesoara de fizica Lenuta Basoc, referindu-se la eleva ei, Teodora Elena Bulichi, care s-a bucurat foarte mult la aflarea vestii ca a obtinut media 10 la acest examen.

Prof. Otilia Bârgaoanu, director al Scolii Gimnaziale „Ghita Mocanu” a mentionat despre performera de la aceasta scoala ce a obtinut media 10, Carla Vlase, ca „este o eleva foarte foarte silitoare, despre care am numai cuvinte de bine”. Familia acestei eleve traieste o mândrie deosebita pentru succesul reusit de Carla. In acest an scolar, eleva a participat la Faza judeteana a Olimpiadei de Limba Româna, la care a obtinut o mentiune, iar la simularile examenului de Evaluare Nationala a avut media de 9.80. „Multumesc enorm pentru tot sprijinul tuturor profesorilor scolii, dar si colegilor mei, care au fost cei mai buni si au facut ca anii de scoala sa fie cei mai frumosi. Doresc sa urmez la Colegiul National «Dimitrie Cantemir», profilul Matematica – informatica, intensiv engleza”, a precizat Carla Vlase.

Roxana Neagu, Ion Moraru


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ