Atac la locul 1

La drept vorbind, ei nu dorm nici iarna. Și atunci sunt concursuri, și atunci sar și aleargă după medalii. Chezășie stau rezultatele indoor. Naționale și internaționale. Da, dar în această vară, CSM Onești a ridicat ștacheta. Și are toate șansele să dea de pământ cu toți și cu toate. Inclusiv cu ierarhia generală decisă de Federația de specialitate la finalul lui 2018, în care secția de atletism a clubului de pe Trotuș se regăsea de-abia pe locul al treilea, după CSM București și Steaua. „Acum, e timpul să urcăm pe primul loc. La cum s-au așezat lucrurile până în acest moment, avem toate șansele să aspirăm la locul 1 în clasamentul general”, anunță directorul CSM Onesti, Ingrid Istrate.

Aurul, în creștere

Vara aceasta, atleții oneșteni au rupt norii la Campionatele Naționale. Au cucerit 25 de medalii la Tineret, opt la Juniori 1 și șase la Juniori 2. Iar majoritatea sunt de aur și argint. 18 (9 aur și 9 argint) la Tineret, 18 (10 aur și 7 argint) la Juniori 1 și 6 (5 aur și 1 argint) la Juniori 2. Bronzul se regășeste rar: de șapte ori la Tineret, o singură dată la Juniori 1 și deloc la Juniori 2. „Într-adevăr, o altă mare satisfacție este că, în condițiile în care ne-am mărit numărul total de medalii, le-am scăzut pe cele de bronz, majoritatea succeselor fiind la nivel de campioni și vice-campioni”, a întărit Ingrid Istrate.

Euro- provocări

Pentru CSM Onești, vara de foc este departe de a se fi încheiat. În perioada imediat următoare, atleții de pe Trotuș se pregătesc de o serie de competiții internaționale de prim-plan. Poimâine încep, în Suedia, Europenele de Tineret U23, unde gruparea oneșteană își pune mari speranțe în Iulia Banaga și Gabriel Bitan. În perioada 18-21 iulie sunt programate, tot în Suedia, Europenele de Juniori 1, la care CSM Onesti ar putea trimite patru reprezentanți: Alexandru Iconaru, Diana Ion, Andreea Caracuda și Alin Anton, cu toții laureați la recenta Balcaniadă de Juniori 1, de la Cluj. În fine, de pe 21 iulie și până pe 27, la Baku se va desfășura Festivalul Olimpic al Tineretului European, unde oneștenii vor fi, de asemenea, prezenți.

Ștafeta și… ștacheta

Momentul de vârf al acestei veri este reprezentat, însă, de Naționalele de Seniori, care vor debuta pe 27 iulie, la Pitești. CSM Onești și-a propus ca target 20 de medalii. Principalul obiectiv nu este însă numărul total de medalii, ci titlul național la ștafetă. Atât la masculin, unde are fi o reeditare a succesului de anul trecut, cât și la feminin, unde am înregistra o premieră. În 2018, ștafeta masculină 4x 100 metri, compusă dintr-un singur senior (Alexandru Terpezan), căruia i s-au adăugat un junior (Alexandru Iconaru) și doi concurenți de la Tineret (Andrei Melnicescu și Valentin Tănase) și-a adjudecat aurul național, în timp ce ștafeta feminină (Diana Ion, Andreea Caracuda, Alexandra Dinu și Iulia Banaga) a luat bronzul la Senioare și titlul la Tineret.

Strategie câștigătoare

„Ar fi fantastic dacă am reuși dubla la ștafetă. La băieți avem un titlu de apărat, iar la fete, unde ne-am întărit prin aducerea Angelei Moroșanu, avem unul de…cucerit”, a mărturisit Ingrid Istrate, care este convinsă că, în ciuda mediei scăzute de vârstă, cele două ștafete ale clubului oneștean vor face din nou o figură foarte frumoasă. „Tot ce am realizat până acum arată că strategia noastră a fost una bine gândită. Practic, acum culegem roadele cu juniorii 3 legitimați în urmă cu opt-nouă ani: Diana Ion, Gabi Bitan, Iulia Banaga și așa mai departe”, a spus directorul CSM Onești, care scoate un nou as din mânecă: „Notați-vă acest nume: Iarina Ungureanu. La doar 14 ani, sparge tot la plat”.

„Rezultatele din acest an obținute de secția de atletism nu reprezintă nici o surpriză, nici o întâmplare. Ele sunt rodul unei strategii pe care am pus-o la punct împreună cu consilierul clubului, Dorin Arădăvoaicei, încă de acum opt-nouă ani.”
Ingrid Istrate, director CSM Onești

46 medalii
a cucerit CSM Onești în 2019 la Tineret

29 medalii
a cucerit CSM Onești în 2019 la Juniori 1

10 medalii
a cucerit CSM Onești în 2019 la Juniori 2