28 martie 2024
OpiniiEditorialEi sunt speciali, dar sunt egali?

Ei sunt speciali, dar sunt egali?

Pe 3 decembrie, în toate statele civilizate ale lumii este marcată Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Rolul acesteia este de a ne împiedica să uităm, de aduce în atenția societății situația semenilor cu nevoi speciale, programele care le sunt destinate, dar și faptul că multe lucruri lipsesc în comunitate pentru ca viața lor să fie identică sau măcar asemănătoare cu cea a cetățenilor care nu au un handicap. Nu-ți trebuie multă imaginație ca să înțelegi cât de greu ți-ar fi dacă te-ai deplasa folosind un scaun cu rotile, dacă nu ai auzi sau nu ai vedea bine.

E suficient să te oprești câteva minute asupra unei astfel de ipoteze. Statul acordă o indemnizație persoanelor cu handicap, asigură facilități firmelor care le angajează, subvenționând salariile, obligă instituțiile și societățile care lucrează cu publicul să construiască rampe de acces ș.a. Din nefericire, puțini respectă aceste norme. Și mai grave sunt problemele legate de tratare și recuperare, nerezolvate în mediul rural. Funcționează, în unele zone, echipe mobile, dar acestea ajung la puțini dintre copiii care au nevoie de terapie.

Există și servicii private pe ici, pe colo, există campanii de donații, restaurante care le oferă o masă caldă, dar nu cred că aceasta e calea. Nu asta își doresc semenii noștri care au avut ghinionul de a fi victime ale unui accident rutier, sportiv, de muncă sau ale unei boli invalidante. Ei nu vor decât un lucru: ca lumea aceasta să fie și a lor. Să fie întrebați când se iau decizii care îi privesc.

Să poată desfășura activități într-un mediu adaptat și, astfel, să-și valorifice energia, îndemânarea, inteligența. Să priceapă și „ceilalți” că ei pot face lucruri frumoase, unice, cum sunt bijuteriile realizate în unitatea protejată „Cutezătorii”, de exemplu. Urcă pe scenă și cântă, recită sau își expun picturile la manifestările din 3 decembrie. E foarte bine, dar e atât de puțin! Nu de milă și de gesturi acordate formal, o dată pe an, au nevoie. Nu vor să fie o categorie, un segment al populației, nu vor să trăiască separat, să se bucure separat, ci împreună cu ceilalți.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri