20 aprilie 2024
ActualitateEfectul implementarii cardului de sanatate: Pacientii stau mai mult la usa medicului

Efectul implementarii cardului de sanatate: Pacientii stau mai mult la usa medicului

Cardul de sanatate, prezentat de ministrul Sanatatii ca fiind cea mai mare realizare de dupa Revolutie, a pornit cu stângul. Probabil din cauza softului, in primele zile de la implementare (inceputul acestei luni), sistemul s-a blocat frecvent, iar oamenii au fost nevoiti sa stea mai mult la usile medicilor de familie sau prin spitale.

Nici in judetul Bacau lucrurile nu au stat altfel. Dupa prima saptamâna, sistemul nu mai pica asa de des, insa nu se poate spune ca functioneaza la parametri normali. Validarea fiecarui card dureaza, unele se blocheaza, pentru deblocare se asteapta minute bune iar toate astea se fac in timpul in care medicul ar trebui sa consulte pacientul si nu sa acceseze cardul. „Acum a inceput sa functioneze mai bine, dar ne ingreuneaza mult munca. Nu pot sa grabesc in niciun fel pentru ca risc sa se blocheze. Alocam acest timp programului in loc sa ne ocupam de pacient. Mai sunt si cei care vin cu carduri blocate de la farmacii sau alti furnizori si spun ca noi trebuie sa le deblocam”, ne-a declarat dr. Elena Stânga, medic de familie si presedinte al Colegiului Medicilor Bacau. Nemultumiti sunt si alti medici din judet.

„Sistemul merge mediocru, dureaza, se blocheaza si din acest motiv trebuie sa aloci mai mult timp. Eu am holul plin de oameni. Sunt si situatii in care pacientii nu au primit cardurile ori le-au primit gresite. Ca sa nu mai spun ca in mediul rural internetul nu merge atât de bine ca in orase. Dar cum rezolvam problema consultatiilor pe teren, cum utilizez cardul daca ma aflu intr-o zona fara semnal la internet”, se intreaba si dr. Catalin Andriescu, medic de familie in comuna Stanisesti si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bacau. Oamenii din mediul rural, care nu au primit card, sunt pusi pe drumuri pentru a solicita adeverinte de la Casa de Sanatate ori un alt card daca cel trimis i-a fost scris gresit.



Asistenta medicala si fara card

O alta problema ridicata de medici era legata de acordarea serviciilor medicale pacientilor care nu au card sau care nu poate fi folosit din cauza sistemului greoi. Acestia se fereau sa mai elibereze retete compensate sau gratuite bolnavilor daca sistemul era cazut, tocmai pentru a nu se trezi in situatia de a achita ei acele retete. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a corectat acest aspect prin modificarea ordinului de ministru nr. 388/186/2015 iar medicii pot oferi servicii pacientilor lor chiar daca au sau nu card de sanatate, atâta timp când figureaza ca asigurati in sistem.

La Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, pacientii si-au rezolvat problemele cu si fara card. „In primele zile au fost probleme pentru ca erau foarte multe accesari din intreg spitalul, dar toti pacientii au primit servicii medicale. Daca nu a functionat sistemul de carduri atunci s-a utilizat vechiul sistem astfel incât sa poata fi consultati sau sa primeasca reteta”, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau.

Precizari de la Casa de Sanatate

De la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate vin insa precizari clare: orice serviciu medical, medicament sau dispozitiv medical se elibereaza si daca asiguratii nu pot prezenta sau ultiliza cardul national de sanatate.
„Practic, putem spune ca s-a prelungit termenul de utilizare obligatorie a acestui card, pentru inca doua luni, tocmai pentru ca asiguratii sa nu aiba de suferit si sa beneficieze de servicii medicale, chiar daca nu pot prezenta cardul national de sanatate. Acelasi lucru este valabil si daca din motive tehnice nu se poate utiliza acest act”, a declarat Dan Stoica, director executiv CJAS Bacau.

Foarte important:
n asiguratii care nu necesita asistenta medicala nu sunt obligati sa se adreseze unui furnizor de servicii medicale doar pentru activarea cardului
n pentru serviciile medicale in urgenta nu este obligatorie prezentarea cardului
n dovada calitatii de asigurat este data de sistemul unic national, la care au acces toti furnizorii de servicii medicale
n cei care nu sunt asigurati in sistem, primesc doar serviciile medicale prevazute in pachetul minimal sau de baza, dupa caz

„In ceea ce priveste transferul datelor catre serverul central, intr-adevar pot aparea disfunctionalitati, dar numai pentru ca anumiti furnizori de servicii medicale au apelat la softuri private, care poate nu sunt chiar compatibile cu softul din sistemul central, soft care poate fi instalat gratuit de pe site-ul Casei Nationale de Sanatate”, a mai precizat Dan Stoica.

De când a fost implementat cardul national de sanatate, 65 % dintre serviciile medicale oferite asiguratilor au fost validate cu acest card. Se spera ca in doua luni acest procent sa ajunga la 95 %.

„Medicii de familie intotdeauna se plâng când apare o procedura noua in sistem. Asa a fost si atunci când s-a implementat reteta medicala electronica.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacau

Geta Panaite
Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri