26 aprilie 2024
ActualitateEducatie in pericol la Glavanesti

Educatie in pericol la Glavanesti

Scoala care se prabuseste peste elevi

Pereti care se darâma peste elevi, structura de rezistenta subrezita, acoperis spart, pod neizolat, anvelopare realizata in batjocura, fara toalete functionale, fara spatii de depozitare, fara biblioteca. Desi pare greu de inchipuit, asa arata scoala din satul Frumuselu, comuna Glavanesti. O scoala in care invata doar copiii de gradinita si mici scolari din invatamântul primar, in jur de 50 de toti. Care sunt motivele din cauza carora investitiile in aceasta unitate de invatamânt nu au putut fi continuate?

La prima vedere, Scoala cu clasele I-IV Frumuselu din comuna Glavanesti pare a fi una trainica, frumoasa, bine ingrijita, asa cum sunt toate celelalte unitati de invatamânt din acea zona. Insa, odata deschise usile de la intrare te intâmpina un aer greu, o atmosfera apasatoare, cenusie. Din cauza unui litigiu cu firma care a efectuat lucrarile de reconsolidare si renovare a scolii, autoritatile locale nu au mai reusit sa realizeze nimic acolo si nici nu mai poate organiza o noua licitatie de atribuire a contractului, pâna nu se finalizeaza dosarul aflat deja pe rolul instantelor de judecata.



Proces pe rol

Investitia in scoala a inceput in 2007. Banii au fost primiti de la Guvern, dar pentru ca lucrarea nu a fost finalizata, s-a pierdut intreaga finantare care s-ar fi ridicat la 7 miliarde de lei vechi. Sediul firmei care se judeca acum cu primaria s-a mutat in Brasov, in instanta se prezinta doar sotia adminitratorului care, urmare a faptului ca a solicitat probe in dosar, anul acesta s-a dispus si disjungerea cauzei, ceea ce va trena intregul proces si emiterea unei hotarâri definitive si irevocabile.

Conditii minime

In tot acest timp, copiii care invata in aceasta scoala, in regim simultan, pentru ca oricum in acea zona populatia scolara este in continua scadere, sunt obligati sa vina la cursuri in conditii greu de imaginat pentru secolul XXI. Primaria, cu eforturi proprii si ajutata de oamenii din sat, a reusit sa monteze usi noi, sa puna parchet pe jos (inainte era doar placa de beton), sa zugraveasca peretii si sa izoleze podul cu vata de sticla. Dar cam atât.

Ore pe hol

In scoala se invata numai in trei clase – una de gradinita si doua pentru invatamântul primar. Cancelaria a fost transformata in depozit pentru produsele primite prin “Laptele si cornul”, iar biblioteca, in care se organizau diferite activitati extracurriculare, este acum doar un depozit de carte plin de praf, murdar, cu parchet mucegait si cu o gaura imensa in tavan. In locul unde trebuia sa existe grupurile sanitare bate vântul, iar in exterior, polistirenul de pereti de desprinde bucata cu bucata la cea mai mica atingere. Mai grav este ca, din lipsa de spatiu, unele ore se desfasoara pe holul scolii. Si toaletele pentru elevi, situate in curtea scolii, sunt practic niste latrine, pline de microbi, fara apa curenta si alte utilitati. In aceste conditii, scoala nu a primit deloc autorizatie sanitara, nici macar partiala. Motiv pentru care, fiecare cadru didactic, impreuna cu directorul unitatii de invatamânt desfasoara activitatea de educatie pe raspundere proprie. O educatie in moloz, intr-un imobil care prezinta un adevarat pericol pentru elevi si dascali.

“Da, la Scoala din Frumuselu avem probleme cu firma SC Dora Expres din Glavanesti, care nu a respectat contractul pe care l-a câstigat conform proiectului. A executat o lucrare in bataie de joc, noi am facut o contraexpertiza si am sistat orice finantare. Cu toate acestea, constructorul ne-a dat in judecata tot pe noi. Dupa ce i-am dat 2,5 miliarde de lei vechi, a mai cerut o suplimentare de inca 2 miliarde. Daca terminam procesul voi rezilia contractul, pentru a crea conditii cât de cât in acea scoala.”
Gheorghe Tilibasa, primarul comunei Glavanesti

“Activitatea in scoala se desfasoara destul de greoi. Conditiile sunt improprii si dificile. Atunci când avem limba straina sau educatia fizica se invata pe hol. E si un pericol pentru copii. Trebuie supravegheati permanent pentru a nu intra in clasele pe care noi le-am izolat, pentru ca acolo riscam sa le cada pur si simplu tavanul in cap. Asa sunt conditiile, iar cei care ne-au promis, inclusiv din comuna noastra, ca ne vor realiza o scoala frumoasa nu au facut decât sa ne strice invatamântul si calitatea educatiei.”
prof. Maria Petrea – director scoala

“Dosarul e disjuns de anul acesta. Suntem inca in stadiu incipient. Urmatorul termen este luna viitoare. Nu stim cât va mai dura”
Marius Ciuchi, avocatul primariei Glavanesti

Educatie in pericol la Glavanesti

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri