16 iunie 2024
ActualitateEducația azi, între artă și știință ... Sau despre cum ne adaptăm...

Educația azi, între artă și știință … Sau despre cum ne adaptăm școlii online

Luna noiembrie aduce pentru Asociația Bronx People încheierea proiectului cofinanțat de Consiliul Județean Bacău ,,Educația azi, între artă și știință”, o inițiativă prin care 54 de copii de la Centrul Familial Maria Bronx și Asociația Casa de Copii Sfânta Maria Barați au avut parte de un stagiu de acomodare la educația online.

Prin implementarea proiectului, s-au urmărit întărirea capacității ONG-ului de a lucra cu copiii din sistemul de protecție specială, adaptarea metodelor de studiu la cerințele societății actuale, când activitatea didactică s-a mutat în online, analiza eficacității predării online în comparație cu întâlnirea directă în procesul de predare-învățare. 54 de copii au participat la ateliere tematice organizate în cadrul proiectului, ateliere construite sistematic astfel încât să acopere cât mai multe nevoi educaționale ale copiilor: confruntarea cu științele exacte, incursiunea în științele umaniste, necesitatea de a înțelege corpul uman și cum acesta poate fi protejat, libertatea de exprimare prin formă și culoare, secretele culinare și curajul de a încerca ceva nou, adoptarea unui stil de viață sănătos prin integrarea sportului în rândul activităților cotidiene, deprinderea capacităților de operare a calculatorului și de utilizare a dispozitivelor informatice în scopul achiziției de informație. Prin toate aceste activități, s-a urmărit creșterea capacității de înțelegere a beneficiarilor, de învățare și de aplicare a noțiunilor cu care aceștia se confruntă, ținând cont că societatea în care se regăsesc este în continuă schimbare și solicită de la ei tot mai multe resurse personale pentru a se putea integra optim în ea.

Proiectul cu o durată de 3 luni a vizat creșterea șanselor de integrare socială și dezvoltarea unor perspective de viitor pentru cei 54 de copii, care provin din mediul instituționalizat. În urma proiectului, se va lansa în online un filmuleț care va sintetiza evoluția copiilor prin participarea la proiect, urmărind creșterea ponderii de participare a copiilor din sistemul instituționalizat la activități de natură educativă. Valoarea proiectului se ridică la 45.454,54 lei, din care valoarea cofinanțării CJ Bacău este de 40.000 lei (88%).



,,Proiectul și-a propus să-i învețe pe copii cum să învețe, mai ales când școala a migrat în online, iar totul a devenit debusolant, imprevizibil pentru ei. După achiziționarea resurselor fizice, absolut necesare derulării proiectului, am urmărit să îi ajutăm pe beneficiari să își structureze modul de a gândi și de a lucra. Totul este despre ordine, despre capacitatea de gestionare a informației. Și, pentru copiii care provin din mediul instituționalizat, ordinea este un lucru esențial în dezvoltarea lor, în descoperirea și urmarea unor alternative de integrare și dezvoltare socioprofesională. Și, pentru ca școala online să funcționeze, este și mai important cât de mult se implică autoritățile în viața categoriilor sociale vulnerabile: un copil nu va putea niciodată urma ore online când casa stă să se dărâme pe el, când nu are internet sau gadgeturi, deoarece părinții abia au bani de mâncare, când personalul din centre vine fără tragere de inimă la muncă, deoarece statul nu i-a plătit încă salariul, iar copilul suferă de pe margine… E vorba, la fel, despre ordine, o ordine pe care statul o poate sau nu păstra. Dar copiii, comportamentele și viitorul lor  sunt rezultatul resurselor pe care am ales să le investim în ei, în societate, în noi până la urmă.” (Daniel Zodian, manager proiect)

Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Bacău prin Programul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu pentru anul 2020 conform Legii nr. 350/2005



spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img