Semnarea contractului cu Romprest Service SA pentru colectarea si transportul deseurilor din judet nu i-a bucurat pe primari desi, datorita acestuia, vor scapa de sarcina salubrizarii localitatii si de spaima ca vor fi amendati de inspectorii de mediu.

Grijile care ii framânta acum sunt, insa, mult mai mari si legate, toate, de bani. Viorel Miron, primarul orasului Comanesti, se teme ca tariful perceput pentru depozitarea gunoiului va creste. “Daca la groapa de gunoi vor fi tot dânsii va fi monopol”, a precizat Miron, dorind sa stie daca Romprest va participa si la licitatia pentru gestionarea depozitului din Bacau.

Anca Tofan, de la unitatea de implementare, a incercat sa-l linisteasca: “Pretul va fi stabilit in urma licitatiei dar nu va depasi planul de crestere a tarifelor pe care l-ati semnat in 2011 si care respecta pragul de sustenabilitate. Nu ne permite UE.” Primarul Comanestiului nu s-a lasat: “De la 4,8 lei, cum a crescut la 24 de lei? Nu am vrea sa ne trezim in aceeasi situatie!”

PUBLICITATE

Ca sa-i tempereze suspiciunile, Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, l-a invitat sa faca parte din comisia de achizitie sau, eventual, sa preia presedintia Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare (ADIS). “As vrea, dar nu-mi permite timpul”, a replicat Viorel Miron, iritat.

Nu au venituri, deci “nu vor plati in veci”

Constantin Traistaru, primarul din Magura, se teme ca nu va reusi sa incaseze taxa de salubrizare de la populatie: “Cel care va câstiga licitatia trebuie sa incheie contract direct cu locuitorii, nu cu primaria. Sa aiba raporturi directe cu fiecare beneficiar al serviciului de salubrizare!” “Când vom face licitatia pe muncipiul Bacau si cele 22 de comune din programul ISPA, vom incerca sa introducem si aceasta propunere”, l-a asigurat Dragos Benea.

Nemultumuti sunt si primarii din Asau si Darmanesti. “UE considera ca in România nu exista cetateni care nu au sursa de venit, dar exista. In Darmanesti sunt oameni care nu au nici macar ajutor social. Vor fi probleme mari la incasarea tarifelor si vom intra in insolventa”, a avertizat Constantin Spiridon, primarul orasului Darmanesti, apoi a adaugat:

“Avem o comunitate de 150 de romi caldarari care nu vor plati in veci pentru ca nu au niciun venit”. Nicolae Andrusca, primarul comunei Bogdanesti, a afirmat ca a fost neincrezator la inceput apoi, de nevoie, a devenit mai pozitiv: “Acum sunt mai putin sceptic, sunt mai optimist in primul rând pentru ca sunt constient ca trebuie sa scoatem UAT-urile din gunoaie!”

Edilii au vrut sa stie daca cei foarte saraci pot beneficia de subventionarea acestui serviciu din bugetul local si au aflat ca e legal, dar trebuie sa-si permita asa ceva. Asadar, ca sa nu ajunga datori la Romprest si sa nu dea faliment trebuie intâi sa fie bogati, adica sa aiba bani ca sa-i subventioneze pe cetatenii fara venituri, care vor beneficia de ridicarea deseurilor dar nu vor plati “in veci”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. pai de ce da platim gaurile in bugetul acestor firme de casa alese de primari, administratorii acestor firme vin si pleaca iar noi platim cat ne cer ei!! ( vezi la Targu Ocna )

  2. Pai mi se pare normal ca D-l primar Miron sa nu fie de acord, la momentul de fata primaria incaseaza bani si de la cei care sunt propietari de Ap nelocuite si deci nu nu produc gunoi dar primaria incaseaza 100 Ron pe an absolut nejustificat. Poate cineva ar trebui sa de ce D-l primar aete asa de iritat………..si cite interese are in aceasta problema. Cred ca comunitatea ar trebui sa se trezeasca, i-a cumparat cu ulei si zahar la pret en-gros si i-a aburit cu o faleza de doi lei, acel beton se va macina curind , nu este nimic altceva decit un sarlatan

LĂSAȚI UN MESAJ