Prefectura Bacau si Directia pentru Agricultura au verificat modul in care primariile din judet tin la zi registrul agricol si daca completeaza datele corect. Comisia de control a fost infiintata in luna octombrie. “Au fost aplicate 26 de sanctiuni, ceea ce inseamna 30 la suta din unitatile administrativ-teritoriale verificate” a explicat Stefan Postolache, directorul DA Bacau, in sedinta Comisiei de Dialog Social. “Practic, cel mai rau sta Ghimes Faget, unde nu s-a vazut nicio imbunatatire a activitatii in urma controlului din primavara, a afirmat Elena Volcescu, sef serviciu in Prefectura Bacau. In celelalte comune s-a constatat o imbunatatire. De departe, cel mai bine sta comuna Bucium, unde totul a fost in ordine, totul adus la zi.” Primarii sunt obligati sa ia masuri “pentru intocmirea si tinerea la zi a registrului agricol” si pentru asigurarea impotriva degradarii, distrugerii sau sustragerii acestuia. Cel pe suport de hartie e un document oficial care constituie “o sursa importanta de informatii”, deci va fi parafat, numerotat, sigilat, legat. Registrul agricol (RA) cuprinde date privind terenurile cultivate si necultivate, evolutia efectivelor de animale, a utilajelor si instalatiile pentru agricultura, utilizarea ingrasamintelor si pesticidelor, constructiile existente la inceputul anului. E o sursa importanta de date pentru politicile agrare, fiscale, sanitare, dar si o baza de date pentru administratie si pentru cetatenii care doresc sa acceseze fonduri, sa solicite subventii prin APIA sau ajutoare sociale. Desi registrul agricol e important, e greu sa tii datele la zi in conditiile in care angajatul primariei e “incarcat cu foarte multe treburi”, mai exact e si agent agricol, si casier, eventual, si asistent social sau referent. Dorian Pocovnicu, subprefect, a sugerat ca, din decembrie, “pentru toate aceste persoane care au, pe UAT-uri, atributii legate de registrul agricol, sa organizam intalniri si sa incercam sa le pregatim.” Dar si Directia pentru Agricultura se confrunta cu lipsa personalului: “Noi vom face tot ceea ce tine de noi ca oamenii sa fie avizati si sa-si faca treaba cu simt de raspundere, a declarat seful DA. Mai departe, autoritatea e a primarului. Interesul general este ca registrul agricol sa fie un document unic de inregistrare si sa avem, in 2014, impreuna cu APIA, o baza de date unitara.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Sant an proces de 3ani cu un teren an sat Balaneasa Com.Livezi si primaria nu vrea sa-mi dea limitarile de teren latimi lungimi.Am titlu de proprietate din7 apr 1995 nr49574 cod4023289.a cerut si tribunalu Bacau.dar mafia e mare an primarie va multumesc..

LĂSAȚI UN MESAJ