Perioada romantică a economiei capitaliste în România pare să nu se mai termine. Fiecare întreprinzător, mai mare sau mai mic, comerciant, prestator de servicii sau industriaş a hălăduit în anii de început ai capitalismului prin legislaţia inocentă cum l-a tăiat capul, orice intervenţie a unor instituţii de control fiind catalogată drept intervenţie împotriva iniţiativei private.

Până s-a mai aşezat legislaţia şi corpurile profesioniste de combatere a evaziunii, a muncii la negru, a comerţului ilicit şi-au intrat în atribuţiuni, mulţi au făcut averi colosale, după cum spunea acum un mare latifundiar, aducea banii acasă cu basculanta.

Lucurile părea a intra pe făgaşul normal, confiscările şi amenzile Gărzii Financiare, una dintre cele mai puternice instituţii de control din România, au mai liniştit prădăciunile, înşelătoriile, atacurile zilnice la bugetul statului, la care se adăuga intervenţia ITM-ului (o altă instituţie cu puteri sporite) în depistarea şi sancţionarea „muncii la negru”.

De la perioada romantică, de care spuneam, s-a trecut la marea evaziune, de milioane şi miliarde de lei, afacerişti experimentaţi, mulţi cu deschideri verticale de uşi ministeriale, apucând hălci imense din economie, pe care le-a pus la treabă în folos privat, eludând obligaţiile către stat, către buget.

Atunci, la începutul anilor 2000, s-a dat lovitura letală Gărzii Financiare, ANAF-ului, altor instituţii de control, atât prin legislaţie cât şi prin limitarea competenţelor, iar unele au fost pur şi simplu desfiinţate, sub pretextul mămos, mai întâi alinţi şi apoi pedepseşti. Unde s-a ajuns?

La dezastru, astfel că economia subterană a depăşit economia de suprafaţă, vizibilă. ITM se face că mai controlează (a rămas doar cu câţiva inspectori), Garda îşi linge rănile prin teritorii ale nimănui, ANAF a ajuns sub controlul SRI, în condiţiile în care, într-un stat ca Germania, instituţiile de control au prioritate în legislaţie, personal şi dotări. Nu mai miră pe nimeni ce se întâmplă cu Bugetul ţării, se aud doar slabe schelălăituri la Lună.