23 mai 2024
Actualitate"Ecologiștii" distrug tomberoanele ca să vândă PET-urile

“Ecologiștii” distrug tomberoanele ca să vândă PET-urile

Sute de ecologiști” au invadat parcările supermarket-uilor, aducând la reciclare saci uriași cu ambalaje folosite. Cele mai multe deșeuri proveneau de la punctele amenajate în apropierea blocurilor de către firma locală de salubrizare.

În ultima săptămână, băcăuanii au arătat mai mult interes față de reciclarea recipientelor, fiind atrași ca de magnet de oferta marilor lanțuri de magazine. Astfel, o isterie de neașteptat a cuprins orașul, centrele de reciclare amenajate de fiecare magazin,  în zonele de parcare ale mașinilor, fiind superaglomerate de localnici. „Ecologiștii” au fost convinși de campania unor magazine care le garantau celor care aduc, la reciclare, recipiente din plastic, sticlă sau metal, câte 50 de bani pentru fiecare ambalaj. De precizat că, din primmăvară, dar și înainte, o parte dintre comercianți încercau să stimuleze clienții să recicleze, acordându-le posibilitatea cumpărării la preț redus a unor anumite produse. De data asta, însă, unele magazine au adoptat varianta plății cu vouchere a coșului de cumpărături, în care putea fi pus orice produs aflat la vânzare. Condiția era ca totalul cumpărăturilor să nu fie depășit de valoarea voucherelor adunate în urma recclării ambalajelor.

Aglomerație în parcările supermarket-urilor



N-a durat mult și în fața automatelor de reciclare s-au format cozi, ca la casele de marcat, în zi de sărbătoare, oamenii venind cu saci uriași, geamantane, genți, sacoșe pline cu PET-uri, sticle și borcane, dar și doze de aluminiu. Se întâmplă mai ales la magazinele Lidl și Kaufland, care, timp de două săptămâni, oferă vouchere în schimbul ambalajelor reciclate, contravaloarea acestora putând fi folosită la cumpărarea oricărui produs de la raft, cu condiția să nu depășească costul coșului de cumpărături. Este o campanie care se derulează până pe 10 octombrie. După aceea, se va reveni la vechea metodă, adică vouchere pentru anumite produse. De luna viitoare, am înțeles că se va adopta sistemul de «afară», în sensul că se vor da bani cash pentru fiecare recipient reciclat”, aflu de la angajatulu unui supermarket.

O campanie, mai mult … în glumă

Marile magazine au început să trateze cu mai multă responsabilitate procesul de reciclare a ambalajelor din plastic, sticlă și metal, după ce toată vara păreau că iau în derâdere efortul cetățenilor de a duce deșeurile la centrele de reciclare ale supermarket-urilor. Notăm în acest sens „gluma” lanțului de magazine Lidl care, prin vară, plăteau, sub formă de vouchere, 0,02 lei (2 bani) pentru fiecare sticlă, PET sau doză aduse la reciclat. În plus, deși campania fusese anunțată și „lansată” de multe luni, centrele proprii de primire a ambalajelor nici măcar nu erau deschise. Pe de altă parte, Auchan, de exemplu, a promovat toată vara o astfel de inițiativă, încurajându-și clienții să recicleze, plătind, sub formă de vouchere, câte 50 de bani pentru fiecare ambalaj reciclat. Voucherele puteau fi folosite, timp de 14 zile, însă doar pentru achiziționarea anumitor produse din diverse categorii (de la ulei, cașcaval și înghețată, până la produse de igienă și curățenie, insecticide etc).

Vandalii ecologiști”

Din păcate, pe lângă puținii oameni care reciclau din convingere deșeurile din plastic, metal și sticlă, foarte mulți proveneau din zona mai săracă a Bacăului. Am făcut un tur de magazine și am observat, la toate centrele de reciclare ale comercianților, că majoritatea „ecologiștilor” erau sărmani veniți cu grămezi uriașe de ambalaje de tot felul. Unii își aduceau „marfa” cu mașinile, făcând ture peste ture pentru a prinde loc la „reciclare”. Problema este că multe dintre deșeuri erau murdare și șifonate, deși comercianții avertizau ca ambalajele trebuie aduse curate și intacte, altfel aparatele de reciclare putându-se bloca sau, mai rău, strica. Am aflat, ulterior, că aceste deșeuri proveneau, de fapt, de la containerele de PET-uri pe care operatorul local de salubritate le-a amenajat pe lângă blocurile de peste tot. De altfel, am întâlnit o echipă mobilă a firmei de salubritate care cerceta fiecare container, fotografiindu-le pentru a putea dovedi distrugerile și a trage, eventual, la răspundere, vinovații. Tot orașul este plin de astfel de scene. Cred că nu este container care să nu fie atins de căutătorii de PET-uri. Am sesizat Poliția locală, dar din păcate, ni s-a spus că nu pot lua nicio măsură, pentru că, practic, oamenii ăștia … nu au distrus nimic. Doar au săltat un pic acele containere, cât să ia niște obiecte. Or, responsabilii locali consideră PET-urile deșeuri. Deci, lucruri fără valoare, practic”, au spus cei de la firma de salubritate.

50 de bani, pentru fiecare sticlă, PET sau doză de aluminiu cumpărate

Potrivit HG nr. 1074/2021, din 30 noiembrie, băcăuanii vor plăti 50 de bani pentru fiecare PET cumpărat. La această dată, v-a intra în vigoare Sistemul de Garanţie-Returnare, prin care va fi obligatorie colectarea selectivă şi reciclarea. Astfel, de fiecare dată când vor cumpăra băuturi ambalate în recipiente de plastic, metal sau sticlă, cumpărătorul va scoate din buzunar câte 50 de bani. Suma urmează a fi recuperată în anumite puncte special amenajate, unde se vor putea returna acele PET-uri. Practic, acești 50 de bani reprezintă o garanție oprită pentru clienți. Important de precizat că fiecare consumator plătește deja în prețul de achiziție a bunului ambalat în metal, sticlă sau plastic, o componentă reprezentând taxa inclusă de firmele producătoare.

Florentin Radu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri