28 martie 2024
Zona zeroEu știuEcografia tiroidiană: scop, procedură și beneficii

Ecografia tiroidiană: scop, procedură și beneficii

O ecografie tiroidiană este o metodă imagistică de a vedea tiroida, o glandă din gât care reglează metabolismul, adică multele procese ce controlează rata de activitate în celule și țesuturi. Glanda tiroidă produce hormonul tiroidian, care ajută la reglarea unei varietăți de funcții ale corpului, inclusiv ritmul cardiac. Se întâmplă frecvent să apară zone neregulate sau noduli la nivelul glandei tiroide, ce pot fi resimțiți sau nu pe suprafața pielii.

Aproximativ cinci până la 10% dintre adulți prezintă noduli pe tiroidă, pe care un medic îi poate identifica în timpul unei examinări. Aceștia se numesc noduli palpabili. Ecografia glandei tiroide este o procedură sensitivă care poate depista inclusiv acei noduli ce nu pot fi simțiți prin palpare. În unele categorii de vârstă, nodulii sunt depistați la ecografie la 70% dintre adulți. Cei mai mulți dintre aceștia sunt regiuni benigne ale țesutului tiroidian, care nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Restul, însă, sunt tumori reale ale glandei și necesită diagnostic sau tratament suplimentar. 

Ce este ecografia glandei tiroide? 

Ecografia de tiroidă este o procedură sigură, nedureroasă, care utilizează unde sonore pentru a examina glanda tiroidă. Poate fi folosită pentru a ajuta la diagnosticarea unei game largi de afecțiuni medicale care afectează glanda tiroidă, inclusiv noduli benigni sau posibile cancere tiroidiene. Medicii clinicieni pot folosi rezultatele ecografiei glandei tiroidiene pentru a evalua mai multe afecțiuni medicale diferite care afectează această glandă endocrină localizată în gât. Hormonul tiroidian produs de glandă afectează multe funcții fiziologice importante, inclusiv ritmul cardiac, temperatura corpului și metabolismul general. 



Uneori, este posibil să vă fie recomandată ecografia de tiroidă ca parte a unui examen medical general, mai ales dacă aveți simptome care ar putea fi corelate cu boala tiroidiană, precum oboseala. Unele persoane aleg să facă o ecografie de tiroidă, deoarece au observat o mică umflătură în zona acesteia. Dacă rezultatele altor teste sunt anormale, cum ar fi un test al funcției tiroidiene, este posibil să vi se recomande și efectuarea unei ecografii. 

În alte cazuri, ecografia Doppler pentru tiroidă este folosită pentru screening. Dacă prezinți un risc crescut de a face cancer tiroidian, cel mai probabil vei nevoie de ecografii tiroidiene regulate. La fel și în cazul în care ai trecut printr-o terapie cu radiații aplicate în acea parte a corpului. Ecografia tiroidiană poate fi, de asemenea, utilizată pentru a monitoriza zona din perspectiva unei recidive a cancerului, dacă anterior ai suferit de această boală. 

Cum se efectuează ecografia tiroidiană?

Ecografia de glandă tiroidă se poate efectua într-un centru medical specializat, pe bază de programare online. În funcție de context, ecografia poate fi efectuată de un radiolog sau de un alt clinician, cum ar fi un endocrinolog cu experiență în îngrijirea tiroidei. Sau poate fi efectuată de un ecografist, un profesionist din domeniul sănătății instruit în ecografie de diagnostic. În unele cazuri, furnizorul tău de servicii medicale îți va recomanda utilizarea unei substanțe de contrast pentru a ajuta la obținerea de imagini mai clare.

Ecografia tiroidiană poate fi efectuată cu pacientul așezat în poziție semi-culcată, dar poate fi făcută și în timp ce acesta stă în șezut. Bărbia este înclinată spre spate pentru a permite extinderea părții din față a gâtului. Înainte de efectuarea investigației, se aplică un strat subțire de gel pe pielea din partea din față a gâtului, care se poate simți puțin rece la început. 

Clinicianul ia, apoi, un dispozitiv portabil numit traductor (sau sondă) și îl plasează direct pe pielea din partea din față a gâtului, pe care îl va mișca puțin pentru a obține o vedere completă a glandei tiroide. S-ar putea să ți se ceară să înghiți sau să-ți ții respirația pentru a ajuta la obținerea unei imagini mai bune. 

În timpul testului, clinicianul va examina zona în detaliu și va vedea dacă ceva pare neobișnuit, ținând cont de dimensiunea și forma generală a glandei. Dacă se depistează prezența unui nodul tiroidian, specialistul poate măsura dimensiunea și stabili locația acestuia și obține, chiar, câteva informații despre modul în care acesta este alimentat cu sânge. Ecografia poate arăta dacă o astfel de zonă este solidă sau plină cu lichid, oferind, de asemenea clinicianului indicii dacă o astfel de zonă este fie benignă și inofensivă, fie cu un potențial canceros. 

Cum se interpretează rezultatele și ce afecțiuni poate indica?

Una dintre limitările ecografiei tiroidiene este că aceasta nu poate arăta dacă tiroida produce prea mult sau prea puțin hormon tiroidian. Cu alte cuvinte, nu va detecta dacă suferi de hipertiroidism sau hipotiroidism. Acest lucru necesită alte tipuri de teste, precum un test de sânge pentru diferite tipuri de hormoni tiroidieni sau pentru hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). 

Pentru punerea unui diagnostic, rezultatele unei ecografii tiroidiene trebuie interpretate împreună cu alte informații clinice și cu rezultatele altor tipuri de teste. Unele afecțiuni medicale care implică tiroida pot avea un aspect foarte asemănător în timpul unei ecografii, cum ar fi tiroidita Hashimoto și boala Graves, de exemplu. În orice caz, luarea în considerare a altor simptome și teste clinice pot ajuta la a face o distincție între celor două boli.

În unele cazuri, o simplă ecografie nu este suficientă pentru a determina dacă un nodul este sau nu canceros. Într-o asemenea situație, poate fi necesară o biopsie a nodului. În cazul în care se va adeveri prezența cancerului tiroidian, medicul va recomanda o intervenție chirurgicală sau o altă strategie de tratament.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri