Despre situatia unor unitati scolare din Comanesti dupa devastatoarele inundatii din luna iulie ziarul nostru a scris in repetate randuri. Ieri, cu numai o luna inaintea inceperii noului an scolar, am poposit din nou in Comanesti, pentru a vedea daca lucrurile s-au schimbat cumva, intr-un sens sau altul.

Afirmatia apartine directorului Scolii nr.7 Comanesti, profesorul Robert Laic. In scoala mai sunt cazati si acum aproape 90 de rromi, din cei peste 200 care se imbulzisera aici atunci cand furia apelor mai ameninta inca intreg orasul. Caii si carutele mai stau inca in curtea scolii si chiar pe la porti. Inca de la intrarea in scoala te izbeste un miros patrunzator. Grupurile sanitare sunt practic devastate, casa scarilor, holurile, salile de clasa au nevoie de reparatii capitale, peretii prezinta crapaturi adanci, de-o parte si alta a intrarii.” Uitati, ne arata directorul Robert Laic, amartorii” de sticla au cedat in patru locuri, semn ca s-au adancit ingrijorator de mult crapaturile initiale in structura. Proiectantul trebuie sa intre in subsolul scolii, sa vada in ce masura a fost afectata fundatia, pentru a intocmi documentatia, dar, in pofida faptului ca de trei zile caram cu galetile, namolul e si acum in subsol pana la brau. Daca vor fi necesare lucrari de subzidire, nu ne vor ajunge cei 800 de milioane de lei, cat ne-a spus domnul inspector general Radu Ababei ca avem alocat de la Guvern.” Mai este aici o problema care ingrijoreaza: cand vor fi stramutati rromii intr-o noua locatie, pentru a putea fi efectuate lucrarile de consolidare, de reparatii si de igienizare? aDaca nu ne putem apuca de treaba cel mai tarziu miercuri, 17 august, suntem in pericol sa nu putem incepe anul scolar pe 12 septembrie”, precizeaza, vizibil ingrijorat, directorul Robert Laic.

Stramutarea rromilor intr-o noua locatie e o problema extrem de dificila

Primarul Viorel Miron ne spune, insa, ca abia catre sfarsitul saptamanii viitoare va reusi stramutarea tuturor rromilor din Scoala nr.7 intr-o noua locatie. aLocatiile stabilite initail de noi n-au fost acceptate de cetatenii din zonele respective, ne-a declarat primarul. Nici Intreprinderea miniera n-a acceptat o locatie provizorie, la fosta mina RAL, de teama sa nu le dispara utilajele de intretinere pe care le au acolo. Dar pana la sfarsitul saptamanii viitoare rromii din Scoala nr.7 si cei din Scoala nr.4 vor fi stramutati in noile locatii si vom putea incepe reparatiile. Daca vin toti banii alocati de Guvern terminam lucrarile in toate scolile pana la 10 septembrie”, ne-a asigurat primarul Viorel Miron. In ce priveste construirea noilor locuinte pentru sinistrati, primarul a precizat ca sunt deja doua locatii, la Paraul Sec, una de 3 ha si alta de 2 ha, adar si aici avem mari probleme cu cetatenii din zona”.

Si alte patru scoli comanestene au probleme

Din pacate, Scoala nr.7 nu-i singura unitate scolara din Comanesti care se confrunta cu probeleme extrem de dificile. Scoala nr.4, din cartierul Supani, a fost inundata. Si in aceasta scoala sunt cazate familii de rromi. Si aici se pune problema stramutarii lor intr-o alta locatie, pentru a putea demara lucrarile de reparatii si igienizare in localul scolii. aRezolvam si aceasta probelema, tot pana la sfarsitul saptamanii viitoare”, ne asigura primarul Viorel Miron. Volumul de reparatii si consolidari este mai mare la aceasta scoala, dar Guvernul a alocat aici un miliard de lei si, cu eforturile consiliului local, pot fi rezolvate problemele prioritare, in safel incat elevii sa poata incepe cursurile pe 12 septembrie. In ce priveste scolile nr.1, nr.5 si scoala speciala, unde sunt cazati militarii si jandarmii, aici nu sunt probleme deosebite. aSi militarii si jandarmii vor pleca la inceputul saptamanii viitoare, asa ca vom avea suficent timp pentru lucrarile de reparatii si igienizare, cu atat mai mult cu cat in aceste scoli volumul lucrarilor e mult mai mic”, ne-a informat consilierul Mihai Izvoreanu.Scris de Stefan OLTEANUPUBLICITATE