In Monografia municipiului Onesti, scrisa de Rozalia si Teodor Verde, urmand faptele si evenimentele legate de aceasta localitate in mod cronologic, gasim o notare din anul 1970. Este mentionat faptul ca aun aComitet de actiunea a organizat primul complot impotriva lui Nicolae Ceausescu. Constituit la Onesti si format din Ion Stamatin, Gheorghe Petrescu, Tudorel Barbu, Laurentiu Divile, prin manifestele trimise in tara aComitetul de initiativaa cerea ca Nicolae Ceausescu sa nu mai fie reales in functie la Congresul al X-lea al Partidului Comunist Roman”. In acele manifeste, care au ajuns atat la Bucuresti cat si in multe judete ale tarii se mentiona: aComitetul de actiune va cheama la lupta impotriva bandei de tradatori, in frunte cu Nicolae Ceausescu, Ion Gheorghe Maurer, Emil Bodnaras, figuri reprezentative ale fascismului si burgheziei din Romania. Nu va lasati inselati de politica aventurista, nationalista, demagogica practicata in numele comunistilor si poporului muncitor, de unele avantaje momentane ce vi le creeaza”. Membrii acestui comitet de initiativa de la Onesti, care a raspandit manifestele au fost arestati si condamnati la ani grei de inchisoare.
La 5 septembrie 1971 Tribunalul Militar Bucuresti analizand materialul probator al dosarului intocmit apentru infractiunea de complot si propaganda impotriva oranduirii socialiste”, a pronuntat sentinta. Au fost condamnati la cate 12 ani inchisoare Petrescu Gheorghe si Stamatin Ioan, Stamatin Maria la 10 ani inchisoare iar Laurentiu Divile la 15 ani inchisoare si confiscarea partiala a averii. Instanta aprobase” faptul ca ainculpatii au desfasurat in scris, pe baza de manifeste facute cu matrite improvizate, propaganda impotriva oranduirii socialiste din tara noastra. In total, cei patru inculpati au confectionat un numar de 141 de manifeste cu continut dusmanos, pe care le-au trimis primilor secretari si comitetelor judetene de partid, inspectorilor sefi de securitate si militie, comandantilor unor garnizoane militare si secretarilor comitetelor de partid din unele intreprinderi republicane. In plus, inculpatii au purtat intre ei si cu alte persoane discutii dusmanoase oranduirii socialiste din tara noastra”.
[ad#stire] Demn de mentionat este faptul ca presedinte al completului de judecata in acest proces a fost colonelul Octavian Cuciureanu iar judecator, capitanul de justitie Gica Popa, cel care i-a judecat pe Nicolae si Elena Ceausescu in urma cu 20 de ani. La doua decenii de la infaptuirea Revolutiei din 1989, onesteanul Laurentiu Divile ne-a declarat: aIn dosarul procesului intentat acomitetului de actiunea am gasit adrese de la Cancelaria Comitetului Central al PCR catre Consiliul Securitatii Statului pentru ainstigari impotriva conducerii de partid si de stata. S-au facut presiuni tot mai mari pentru depistarea autorilor manifestelor, noi fiind considerati afoarte periculosia. Noi am crezut in ideea noastra, am luptat si am patimit pentru ea. Am crezut intr-un sistem mai bun si mai uman”. Laurentiu Divile a executat 6 ani de inchisoare, fiind gratiat de restul pedepsei in anul 1976. Dar la Penitenciarul Aiud, locul unde a executat pedeapsa, au fost condamnati in acei ani in jur de 40 de detinuti politici, ei avand de executat ani grei de inchisoare.

Ion Moraru

Alte articole