19 aprilie 2024
Actualitate„Lumea adolescentului este plina de valori si principii";

„Lumea adolescentului este plina de valori si principii”;

Ne place, la nebunie, maturilor, sa spunem ca suntem
prizonierii unor vremuri in care valorile autentice au luat-o razna. Mai afirmam, cu oarece voluptate, argumentand chiar
si metafizic, faptul ca generatia tanara nu mai are repere autentice, motiv pentru care fiinteaza fraternizand cu lipsa de orizont, confuzia si esecul previzibil.

Traim cochetand cu un pesimism funciar, atunci cand incercam sa schitam orizonturi pentru devenirea adolescentilor de astazi. Nu gasim, pentru proiectarea unor asteptari optimiste, nici un sprijin in infernul politicii, in morala tranzitiei care nu se mai termina sau in resursele noastre afective. Dar adolescentii au, oare, aceeasi perceptie? N-am rezistat ispitei de a arunca aceasta interogatie provocatoare catre doua liceene buhusence grozave. Iata ce spun ele…

Elena-Roxana Gasca: aO abordare a tematicii valorilor si reperelor adolescentilor de astazi se poate face din diverse puncte de vedere, punand, astfel, la indoiala descoperirea adevarului… absolut. Actuala societate permite foarte multe lucruri pe care in trecut le condamna si ofera exemple de tineri care respecta niste valori mai putin aautentice”, mai aliberale”, dar care si-au intemeiat o famile, o cariera. In concluzie, s-au maturizat si fara respectarea aconceptiei de viata a bunicii”. Practic, ceea ce maturii de astazi condamna adolescentii aproba, ceea ce adolescentii de astazi aproba maturii de maine vor cere. Odata cu trecerea timpului, omul evolueaza in bine sau in rau…
Un adolescent are de ales intre a fi el insusi si a imita modele pe care i le ofera societatea. Poate opta pentru libera exprimare sau poate pur si simplu sa preia anumite idei. Acest lucru il poate ridica sau cobori in ochii maturilor. Insa, de cele mai multe ori, dorinta de a fi el insusi, de a se ghida dupa propriile valori, il face sa para un rebel fara viitor si, automat, devine in ochii parintilor, profesorilor, in ochii celor mari, un esec previzibil. Insa ceea ce nu inteleg maturii este ca lumea adolescentului este plina de valori si principii. Tanarul are de ales intre diverse repere, fiind asaltat, in permanenta, de noi influente si dorinte ale societatii moderne. Are un scop pe care il urmareste si pentru care depune eforturi pentru a-l duce la indeplinire. Problema este daca valorile adolescentilor sunt nonvalori pentru maturi. Aceasta intrebare ar fi trebuit formulata, de fapt, pentru ca valorile si reperele sunt subiective, in functie de structura, educatia si mediul fiecarui om. Spre exemplu, ceea ce este bun pentru un individ, nu poate fi acceptat sub nicio forma de catre un altul… Si atunci ne intrebam: care este valoarea si care este nonvaloarea?… De ce valorile mele sunt bune si de ce valorile tale nu sunt bune? Cine stabileste cu exactitate unde este adevarul?
Practic, ceea ce spun adultii este sa respectam valorile lor fara sa punem intrebari, fara sa doveadeasca faptul ca acestea sunt valori demne de urmat. A respecta fara a pune intrebari nu sta in caracterul unui adolescent care descopera lumea, care, pe zi ce trece, are tot mai multe intrebari. S-a demonstrat ca din fiecare generatie careia i s-a spus ca este lipsita de valori s-au desprins oameni de succes, eficienti.
Nu putem stabili ce inseamna valoarea, pentru ca, de la generatie la generatie, lumea se schimba, tehnologia se schimba, prioritatile se schimba si, automat, modul de gandire devine altul. Este posibil ca adolescentii sa prefere ideile efemere. De exemplu: iesirile cu prietenii si nu invatatul, o fusta mai scurta si nu una decenta, frecventarea discotecii si mai putine restrictii in defavoarea copilului clasic mereu ascultator si care respecta tot ceea ce impune parintele, fara a riposta, o indiferenta fata de adulti si nu dependenta decizionala sau afectiva. Dar asta nu inseamna ca ei nu au valori, ci pur si simplu maturii nu vor sa accepte ca vremea lor a trecut si ca umanitatea a evoluat. In concluzie, tinerii au valori, sunt ghidati de anumite idei specifice vremurilor in care traim si nu de cele din aperioada bunicii”, pentru ca, altfel, am avea o societate dezorganizata, in care, odata cu disparitia maturilor, s-ar instala anarhia, lucru care nu se intampla si nu se va intamplaa.
Elena-Otilia Gyorfi: aAuzim foarte des, astazi, afirmatia bunicilor, si chiar a parintilor: aPe vremea mea…” Acesta afirmatie, insa, pe mine nu ma surprinde sub niciun aspect. Noi, tinerii, traim intr-o noua lume, total schimbata fata de cea de acum 60 de ani, cunoscuta sub numele de aNew Age”. De exemplu, aThe American Dream” presupune iesirea multor tineri din sistemul nostru romanesc, pentru a munci in strainatate, mai precis, in America, tara afagaduintei”. Multi dintre ei nu-si dau seama insa de consecinte, de diferentele de posibilitati si oameni. Un alt curent ce populeaza mai nou mintile a zeci de tineri este aEmo”, curent antrenat de aNew Age”, care duce, dupa cum vedem zilnic in mass-media, la sinuciderea multor adolescenti. De ce sa nu acceptam sa fim indrumati de anumite concepte acuminti” si preferam, in schimb, job-urile solicitante, muzica de proasta calitate, mancarea aca in Occident”, si nu incercam noi sa ne mentinem ainradacinati”, avand, astfel, parte si de avantajele unor oameni realisti si destepti, dar cultivand, totodata, si patriotismul? Personal, sunt profund intristata de aceasta abrusca modernizare” care afecteaza domenii pornind de la muzica, moda, vise si pana la religie, cultura, norme. Reperele noastre ar trebui construite pe seama abilitatilor, talentului, dorintelor, modelelor, dar si pe seama imprejurarilor. Ei, dar cu aceste imprejurari in care securitatea, disciplina, bunul simt sunt reprimate, tanarul chiar nu are ce invata, nu are o idee de care sa se agate. Parerea mea controverseaza pe ale celorlalti, cei aprinsi” in acest aNew Age”, care, alaturi de aAmerican Dream” si avalansa aEmo” s-au pierdut de traditie, realitate, cultura. Prefer sa am o anumita retinere fata de ceea ce se intampla astazi si incerc sa-mi orientez reperele in functie de moralitate, discernamant, alaturi de cei care imi impartasesc opiniile!aScris de Ion Fercu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri