Este un prim pas, dar nu suficient. Banca Naţională a lansat prima bancnotă care are pe una dintre feţe figura unei femei, Regina Maria, însă este în planul doi, în prim plan apare Regele Frdinand I. Bancnota are valoare numismatică, putând fi achiziţionată doar de la unele sucursale ale Băncii Naţionale şi, cine doreşte o poate introduce în circulaţie. De ce am spus că nu este suficient?

În România, dintotdeauna, pe monede şi bancnote au fost şi sunt doar figurile unor bărbaţi, mari bărbaţi ai naţiunii din diferite perioade istorice, oameni de cultură, domnitori, politicieni, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu, George Enescu, Aurel Vlaicu, Nicolae Grigorescu, Ion Luca Caragiale.

În alte perioade au fost alte persoanlităţi ale ţării, însă chipul unei femei celebre din România nu şi-a găsit locul pe o bancnotă, cum nici la cârma Băncii Naţionale nu am ştiinţă să fi fost o femeie. Poate de aceea! Banii, în România, s-au schimbat de mai multe ori, şi nimeni nu s-a gândit la acest lucru, şi defel minor. Femeile, în toate recensămintele, depăşesc numărul bărbaţilor, nu cu mult, dar ar fi un argument pentru o asemenea discuţie şi decizie.

Dar nu numai numărul lor este de luat în calcul, ci valoarea, simbolul, notorietatea, cât, dacă mai este nevoie să o spunem, calitatea de mamă, fiică, soţie. În curând, dacă nu chiar a început, se vor schimba natural bancnotele aflate în circulaţie, deoarece s-a schimbat stema României şi ar fi o ocazie de a scoate o nouă bancnotă, de a înlocui una deja aflată în circulaţie cu o alta, pe care să apară chipul unei femei. Vă întrebaţi care ar fi aceea. Sunt modalităţi simple de a stabili, dacă se va lua o asemenea decizie, cine să fie aleasa. Se poate lansa o campanie naţională, un sondaj, o dezbatere în mas media. Este timpul ca Femeia, o româncă, să aibă bancnota ei.