str. G-ral Grogore Cantilli

Orasul s-a extins, in ultimii ani, mai mult pe orizontala. Mii de bacauani au migrat catre zonele verzi din jurul Bacaului, astfel ca, in Serbanesti, Gheraiesti, Izvoare etc. au luat fiinta mici noi cartiere, pe terenuri virgine din punct de vedere edilitar. S-a aprobat un plan urbanistic, s-au trasat strazile, doritorii si-au construit case, vile, urmând ca Primaria sa aloce fonduri pentru introducerea retelelor de canalizare si apa.

Incepând cu 2007, in Cartierul Serbanesti, au luat fiinta mai multe strazi, una principala, G-ral Grigore Cantilli, din care se ramifica strazile cpt. Victor Precup, cpt. Ion Boros, mr. Alexandru Velican si lt.col. Ion Zarnescu. Pe toate, incepând cu luna aprilie 2016, au fost demarate lucrari de canalizare, finantate cu fonduri europene, atrase de CRAB, iar beneficiar este Primaria Bacau. Lucrarile nu sunt de mare complexitate, insa derularea lor a creat si creaza mari probleme locuitorilor de pe aceste strazi.

Documentare cu 4X4

PUBLICITATE

Primim un telefon de la un cetatean de pe strada cpt. Victor Precup si ii promit ca a doua zi vin sa vad despre ce este vorba. Intram pe Gral. Grigore Cantilli, insa ne oprim, deoarece masina noastra nu are nicio sansa sa treaca mai departe. Apelam la cetateanul reclamant, care vine cu un jeep, ne imbarcam totii si ajungem la destinatie, prin noroi, gropi, apa, utilaje, materiale, cu acceleratia la podea.

„Uitati-va ce este aici, pe toate strazile, asa ceva nu cred ca mai vedeti pe undeva. Noroi pâna la butucul rotii, apa, materiale puse aiurea. Au inceput sa lucreze cu mult inainte de Paste si nu au terminat nici acum. Mai multe zile nu s-a lucrat. Pe stradutele pe care s-a pus canalizarea, normal, la mintea mea, ar fi trebuit sa le redea circulatiei, sa compacteze si sa puna balastru. Nu, ei le-au lasat asa, au venit ploile si totul este o mocirla. Cei mai multi isi lasa masinile pe Triumfului, ca nu se poate intra. Este o bataie de joc, gunoiul il caram la mai bine de 100-150 de metri, pâna la strada principala. Doamne fereste, de un incendiu, pompierii nu pot interveni. Sa ne intelegem bine, apreciem ca, dupa 15 ani, fac aceasta investitie, dar nu in halul asta”, ne spune Ion Marcel Turcu, pe str. Cpt. Victor Precup, nr. 1.

Ion Marcel Turcu - pe str.cpt. Victor Precup
Ion Marcel Turcu – pe str.cpt. Victor Precup

Treaba la mare meserie!

Incercam sa mergem pe toate strazile aflate in lucru – aceleasi probleme. Nu am intâlnit, de când tot bat orasul si satele judetului, o situatie asemanatoare. Treaba facuta fara cap. Muncitorii refuza sa ne ofere informatii, ne trimit la firma, respectiv, Erbasu SA, sau la CRAB, finantatoarea lucrarii. Investitia de pe strazile amintite, face parte dintr-un proiect mai mare, care cuprinde si alte strazi din Cartierul Serbanesti, pe unele se introduce si apa, pe altele doar canalizare.

„Pe aceste strazi se va realiza doar canalizarea. Primaria Bacau a facut graficul de lucrari si constructorul doreste sa atace in acelasi timp mai multe santiere pentru a se incadra in termen. Nu ar trebui sa se creeze prea mult disconfort, pentru ca sunt strazi mici, pe care se intervine in câteva zile. In maximum o luna ar trebui sa fie gata tot santierul, iar in ceea ce priveste intreg proiectul, se va incheia in acest an, deci nu suntem in pericol sa dam banii inapoi UE.”
Razvan Gaina, director al Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB).

Continuam periplul, reusim sa coborâm din masina pe strada Mr. Alexandru Velican, pe care s-a montat deja canalizarea, insa strada nu a fost adusa la stadiul initial. Batem in poarta, la nr. 5 si stam de vorba cu dl. Traian Plesuvu. „Nu trebuie sa fii mare meserias ca sa executi o asemenea lucrare, fara sa blochezi toate intrarile, cum fac ei acum. Trebuiau sa o ia din capat, puneau canalizarea pe o strada, o refaceau prin balastare, treceau pe alta si tot asa, iar la urma intrau pe strada principala, pe G-ral Cantilli. Ieseau cu gata. Nu ar fi fost normal asa? Le-au stricat pe toate, au ramas gropi, noroiul este pâna la gât, nu ai cum sa iesi pe Triumfului fara masina. Graba, graba si de suferit suferim noi. Am vrut sa stam de vorba cu un diriginte de santier, insa nu vine nimeni pe aici”, ne spune suparat Traian Plesuvu.

Un necaz nu vine niciodata singur

Multe familii au copii, altele nepoti, in fiecare dimineata si la terminarea orelor, isi pun cizmele, iau copiii in spate si ii scot la asfalt, asta zilnic, de luni bune. „Si mai este o problema, domnule ziarist: nu avem nici apa. De ce nu au facut o lucrare integrata: canalizare, apa, asfalt. Peste nu stiu cât timp, vor sparge iar strazile. Nu? Eu nu mai inteleg cum se lucreaza in tara asta. La noi, ca la nimenea!”, mai spune, la plecare Traian Plesuvu.

Se circula doar cu 4x4
Se circula doar cu 4×4

In timpul documentarii noastre, mai multe masini, dupa o scurta deplasare pe str. Cantilli, au fost nevoite sa se intoarca. “Cum circulati, oameni buni, pe aici? Eu vreau sa ajung pe Precup. Asa ceva n-am vazut”, ni se adreseaza un cetatean, nevoit sa se lase pagubas. Cu masina lui are toate sansele sa ramâna suspendat. Ajungem cu greu pe str. Lt. Col. Ion Zarnescu, ocupata total de ultilaje. Nu se poate trece – se lucreaza. O parte dintre locuitori, imi spune Marcel Turcu, nici nu mai vin acasa, ramân in oras, pe la rude sau apartamentele pe care le mai au.

“Mi-e rusine sa ies in strada, pe Bârladului, apoi in oras, trec in fiecare zi pe la spalatorie, dau 10-15 lei si dupa aceea intru in oras. Uitati, am in masina si gunoiul, deoarece astazi nu a venit masina, au program luni si joi. Astea-s problemele pentru care v-am invitat in cartierul nostru. Eu nu fac politica, nu ma intereseaza campania, insa cineva trebuie sa faca ceva si pentru noi. Platesc la impozite de ma doare capul. Noi ne punem mare speranta in dumneavoastra, in presa, poate ne aude cine trebuie, ca nu se mai poate. Am zis o saptamâna, doua, dar se fac doua luni de chin, când treaba asta putea fi gata, ordonat si planificat, in doua saptamâni”, mai spune Ion Marcel Turcu.
Necazuri au locuitorii de pe strazile “militarilor” si cu energia electrica. Se intrerupe foarte des, au reclamat la E.on, i-au chemat in zona, nu s-a rezolvat nimic, reteaua nu mai duce toti consumatorii, transformatorul este mic, sunt raspunsurile, de fiecare data.

„Noi suntem doar beneficiari ai acestei lucrari. Am dat constructorului si companiei o lista de prioritati, in functie de ceea ce au reclamat cetatenii. Dintre cele 38 de strazi de executat prin proiect, 7 sunt gata, iar pe 14 se lucreaza, fiind in diferite etape. La acest moment, se va introduce doar canalizare menajera, urmând ca din banii europeni disponibili pâna in 2020 sa fie extinse retelele si de apa si de canalizare, daca se vor face proiecte”, a declarat Florin Mateuta, director in Primaria Bacau.

Solutia? Greva fiscala

Situatia din Cartierul Serbanesti nu este singulara, administratia locala nu poate tine pasul cu initiativa privata, cu dorinta oamenilor de a trai mai bine, intr-un mediu mai sanatos, parasind betoanele, poluarea fonica si cea cu noxe, iar raspunsurile la interventiile cetatenilor sunt in doi peri: „Ti-a trebuit vila, puneti asfalt si canalizare”, nu sunt nici suficiente si nici cele mai potrivite. Si cetatenii din Serbanesti platesc impozite, taxe, utilitati, la fel ca orice contribuabil cu buletin de Bacau. „Eu mi-am balastat singur strada când m-am mutat, vreau sa mi-o lase asa cum au gasit-o. Sunt dispus sa o refac, insa nu mai dau un leu impozit la Primarie. Asa mi se pare corect”, declara, la despartire, acelasi Ion Marcel Turcu.

Spuneam la inceput ca este o poveste, daca nu ar fi adevarat, un adevar crud, trait de zeci de oameni, care nu pot face nimic pentru a indrepta lucrurile. Ceva tot pot: sa astepte.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ