20 aprilie 2024
ActualitateDUREREA DE UMAR

DUREREA DE UMAR

Multi au experimentat o data în viata o durere sâcâitoare sau vie în umar, cu imposibilitatea de a desfasura activitati uzuale de tipul pieptanat, îmbracat un pulover, încheiat un sutien sau o fusta, de a putea lua un obiect de pe o etajera mai înalta, de a întinde rufe pe sârma. Este o suferinta de obicei trenanta, cu o rezolvare anevoioasa în ciuda unui tratament medicamentos. Cu cât evolutia este mai lunga, cu atât este mai probabila instalarea disfunctiei articulare, cu imposibilitatea de a desfasura o activitate uzuala personala, sociala si profesionala.

Suferinta ades întâlnita, la tineri, adulti sau vârstnici, îmbraca intensitati diferite, însotite sau nu, de limitarea mobilitatii, pâna la forme invalidante.

Durerea poate aparea brusc dupa un traumatism, situatie în care vorbim de o contuzie, luxatie sau fractura. Abordarea rapida ortopedica, sau ortopedico-chirurgicala rezolva problema pentru moment. Ulterior urmeaza un program de recuperare necesar pentru a restabili functia articulatiei umarului.
De cele mai multe ori durerea apare dupa un efort sustinut de ridicare, aruncare, mișcare repetitiva de debarasare cu lopata, încarcarea fânului în caruta, utilizarea ciocanelor pneumatice, a bormașinilor, ridicarea incorecta si repetitiva de greutati.



Persoanele care prin natura profesiei lucreaza cu mâinile ridicate mai sus de nivelul umerilor, hair stiliștii, zugravii, constructorii, manipulantii. Postasii care poarta pe un umar banduliera gentii încarcate. Utilizatorii de calculator care nu îsi amenajeaza ergonomic spatiul de lucru, antebratul nu se sprijina pe bratul scaunului, cotul fiind suspendat în aer, cu efort sustinut din partea umarului. Sportivii care practica sporturi de contact, aruncatorii de greutati sau sulita, halterofilii, înotatorii, tenismenii. Alte exemple ar putea fi violoniștii, dentistii, pictorii, persoanele sensibile la variatiile de temperatura, cei care lucreaza în zonele frigorifice.

În aceste cazuri situate în afara unor traumatisme acute, cauza suferintei se afla la nivelul partilor moi periarticulare, tendoane, muschi, capsula, ligamente. Obiectivizarea acestor elemente, în afara examenului clinic, se face prin RMN si nu radiografie, care ne furnizeaza informatii doar asupra structurilor osoase.

Durerea are o intensitate în crestere, accentuata de miscare, efort, cu exacerbare nocturna. Din cauza durerii pacientul îsi restrânge miscarile, tine bratul lipit de trunchi. În scurt timp mobilitatea umarului se reduce semnificativ.

Pentru a aborda cât mai precoce aceasta suferinta si preîntâmpina instalarea complicatiilor este necesara prezentarea la medic. Acesta poate stabili un diagnostic în baza unui examen clinic minutios, bazat pe o chestionare corecta a pacientului, numita anamneza, urmata de o evaluare clinica utilizând diferite teste diagnostice. În sprijin poate veni o investigatie ultrasonica sau un RMN.

Mai exista un motiv foarte important pentru care pacientul trebuie sa se prezinte rapid la medic. De multe ori durerea la nivelul umarului nu îsi are cauza la acest nivel, ci este o durere referita, iradiata, sursa fiind coloana cervicala, colecistul, diafragmul sau cordul. O hernie de disc cervical prin compresie pe radacina nervoasa poate da o durere cervicala cu iradiere spre umar, sau si mai jos pâna în mâna. O colica biliara litiazica sau nelitiazica poate sa se manifeste prin durere în umarul drept. Iritarea, din diferite motive, a diafragmului poate genera o durere în umar. O criza de inima, un infarct de miocard se poate manifesta printr-o durere în umarul stâng.

Dupa cum se poate constata, o durere de umar poate ascunde cauze diverse, unele cu potential evolutiv sever sau grav, care impune prezentarea de urgenta la medic.Orice durere de umar necesita diagnosticare si instituirea precoce a unui tratament corespunzator medicamentos si fizioterapic.

Medicatia antiinflamatoare, antialgica dublata de procedurile de electroterapie, masaj si kinetoterapie reprezinta modalitatea de abordare pentru a calma durerea, scadea inflamatia si pentru a recâstiga mobilitatea umarului. Exercitiile pentru umar necesita tehnici speciale, adaptate la substratul cauzei, vârstei, bolilor asociate, restantului functional. Trebuie știut ca recuperarea umarului nu este un proces ușor si nici rapid, sunt necesare saptamâni de gimnastica medicala, care devine tot mai complexa în fiecare etapa, functie de evolutia pacientului. În multe cazuri este necesara infiltratia unui preparat cortizonic în articulatie.

Toata aceasta abordare, cu raspundere si profesionalism o gasiti la cabinetul PhysioKinesis Recuperare Medicala din Bacau. Tehnologia TECAR reface leziunile tendino-musculo-ligamentare si capsulare, iar posibilitatea de aplicare în dinamica încurajeaza o recuperare buna a mobilitatii si stabilitatii umarului. Echipa de profesionisti de la PhysioKinesis este solutia suferintelor dumneavoastra.

Dr. Iulia Belc
Medic Primar Recuperare medicala, medicina fizica si balneologie

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri