28 martie 2024
ActualitateDurerea de genunchi

Durerea de genunchi

Întâlnita frecvent indiferent de vârsta, durerea de genunchi, numita medical gonalgie, apare in situatii diverse. Copii, adolescenti, maturi sau vârstnici, sportivi amatori sau profesionisti, persoane sedentare sau active, supraponderali sau normoponderali, femei sau barbati, toti pot prezenta o durere de genunchi. Aceasta însiruire sugereaza existenta a numeroase cauze care stau la baza acestei suferinte.

In general, in mod simplist putem separa cauzele in doua grupe mari: post traumatice – in special la tineri, persoane active, sportive- si degenerative- apanajul persoanelor vârstnice, supraponderale. O trecere succinta în revista a cauzelor evidentiaza o multitudine de situatii care in mod accidental, sau prin uzura, deterioreaza articulatia genunchiului. Lovirea sau caderea pe genunchi poate produce o contuzie. Daca traumatismul este sever, acesta se poate solda cu o leziune de menisc, intern cel mai frecvent, leziune de ligamente (încrucisat anterior, posterior, ligament colateral intern sau extern), fractura (femur extremitate inferioara, rotula, extremitatea superioara a tibiei). Aceste leziuni se produc când se executa o miscare brusa de torsiune cu piciorul fixat pe sol. Unele miscari repetitive, cum ar fi cele de flexie -extensie ca în cazul ciclistilor, maratonistilor, atletilor, aici includ si sportivii amatori care obisnuiesc sa faca jogging, produc o uzura a tendoanelor si pe cale de consecinta aparitia tendinitelor.

Persoanele care prin natura profesiei îsi desfasoara activitatea in genunchi, exemplul parchetarilor, dezvolta o bursita pe fata anterioara a genunchiului. Persoanele care merg mult pe jos, purtând si greutati in acelasi timp, cazul postasilor, pot dezvolta in timp uzura structurilor articulate.
Cu cat înaintam in vârsta, modificarile degenerative, de uzura, ale tuturor articulatiilor încep sa se exprime prin dureri, deformari, limitare de mobilitate. In aceasta situatie vorbim despre o gonartroza de vârsta, care poate debuta mai devreme, sau sa aiba o evolutie mai rapid invalidanta, daca în antecedente a existat cel putin un traumatism sau o cauza favorizanta.



Exista cauze inflamatorii, care produc artrita genunchiului in contextul unor boli reumatismale de tip inflamator cum ar fi guta, artrita juvenila, artrita reumatoida, reumatismul articulat acut, artrita septica, spondilartropatiile seronegative: spondilita, artrita reactiva, artrita psoriazica, unele afectiuni de colon.

In copilarie, in contextul unei hemofilii, se produc hemoragii repetate in articulatia genunchiului, cu evolutie nefavorabila. In adolescenta sau la adultul tânar poate sa apara o durere însotita de inflamatie in zona sub rotuliana, maladie cunoscuta sub numele de Osgood-Schlatter.

In ceea ce priveste localizarea durerii, aceasta poate fi pe fata anterioara, laterala interna, laterala externa, posterioara sau difuza. Localizarea durerii este in legatura cu cauza acesteia. Aceasta durere poate fi prezenta la început doar la coborâtul/ urcatul scarilor si pantelor, la ridicarea de pe scaun, la alergat, ulterior la mers obisnuit si in final poate fi prezenta si in repaus.

Daca durerile devin persistente, repetitive, se însotesc de inflamatie, cresterea in volum a articulatiei, limitarea mobilitatii, urcatul dificil al scarilor, imposibilitatea extensiei complete a piciorului, deformarea articulatiei, mersul schiopatat, toate acestea sunt semne tardive care va obliga sa va prezentati la medic. Acestea sunt deja complicatii si este de preferat sa nu ajungeti la ele. Prezenta la medic, investigarea cauzelor, stabilirea unui tratament corect, monitorizarea evolutiei si urmarea unui program individualizat de recuperare pe o perioada mai extinsa, este solutia pentru durerea de genunchi.

Cabinetul Physiokinesis ofera servicii de înalta calitate, cu o tehnologie moderna cu efect biostimulant, regenerant, anti inflamator, antialgic. Programul de kinetoterapie condus cu profesionalism va îmbunatati starea functionala a genunchiului. Nu uitati, este mai bine sa prevenim decât sa tratam, este mai bine sa tratam decât sa ajungem sa recuperam o deficienta, este mai bine sa recuperam precoce tulburarile de statica si miscare pentru a nu ajunge la interventia chirurgicala radicala, implantarea protezei de genunchi.

Dr. Iulia Belc
Medic primar Recuperare medicala, Medicina Fizica si Balneologie
Director medical Bio Ortoclinic

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri