CJSU a aprobat, luni, solicitările președintelui Consiliului Județean Bacău, pe linia de combatere a pandemiei, respectiv Hotărârea nr.112/18.10.2021 prin care s-a dispus, în contextul asocierii dintre CJ și CL, ca Spitalul Județean de Urgență să preia parterul Spitalului Municipal, unde urmează să fie relocată secția UPU, care e suprasolicitată și asaltată de cazuri covid.

De asemenea, hotărârea mai dispune ca etajele 3, 2 și 1 ale Spitalului Municipal să fie urgent amenajate, în acord cu proiectul elaborat de Școala națională de management sanitar, proiect care a fost însușit, încă din 2018, atât de CJ, cât și de CL, prin hotărâri rămase în vigoare până astăzi. „Astfel, avem create condițiile să se crească numărul de paturi pentru tratarea cazurilor Covid la etajul 5 de la Spitalul Municipal, cu suplimentarea personalului medical aferent, concomitent cu mărirea capacității de stocare și furnizare a oxigenului medical, în condiții de siguranță deplină a pacienților”, a declarat Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău. Toate intervențiile enumerate mai sus vor fi realizate cu avizul DSP și ISU.„După stabilirea formei acordului de asociere cu Primăria Bacău, voi convoca Consiliul Județean în ședință de îndată, pentru a supune aprobării acest acord necesar demarării, cât mai rapide, a lucrărilor la clădirea Spitalului Municipal. Valul 4 al pandemiei este deja aici, rata de infectare în municipiul Bacău sare constant de 7 la mie, iar situația sanitară e una, nu mă feresc s-o spun, critică. După un an pe care unii decidenți administrativi l-au irosit în orgolii și justificări, eu cred că nu mai avem timp de pierdut şi ce facem acum la Spitalul Municipal va rămâne bun făcut şi pentru valurile următoare”, a mai declarat Valentin Ivancea.

O istorie zbuciumată

În urmă cu un an, în valul 2, Consiliul Județean cerea continuarea lucrărilor la Spitalul Municipal, anunțând disponibilitatea instituției de a continua parteneriatul cu Primăria Bacău și de a suporta 50% din costul amenajării etajelor 3, 2, 1 și Parter, astfel încât clădirea medicală să fie pusă în funcțiune cât mai repede, în totalitatea ei, pentru a deservi combaterea pandemiei.

„Au urmat mai multe solicitări către Primărie, pe parcursul lui 2021, în care – pe fondul agravării situației sanitare – am cerut imperativ să ne apucăm de treabă și să terminăm spitalul, pentru ca în lupta cu virusul să folosim, integral, clădirea medicală care, în acest moment, este exploatată la doar o treime din capacitatea proiectată”, spune președintele Ivancea.

Acesta amintește faptul că Primăria a răspuns o singură dată solicitărilor CJ, tergiversând subiectul şi evitând să-şi asume un răspuns clar. Valentin Ivancea spune că s-a irosit un an prețios, timp în care – în loc să dea curs solicitărilor repetate venite din partea CJ – administrația Viziteu n-a mișcat un deget în direcția finalizării lucrărilor de la Spitalul Municipal, preferând să se cramponeze de tot felul de pretexte și justificări.

„Primăria este deschisă”

În replică, primarul Bacăului spune că instiutuția pe care o conduce „este deschisă” solicitării Consiliului Județean. „Ținând cont de situația urgentă cauzată de accelerarea pandemiei covid-19 în paralel cu lucrările de modernizare la Unitatea de Primiri Urgențe Bacau din cadrul Spitalului Județean de Urgență, am transmis Comitetului Județean pentru Situații de Urgență faptul că Primăria Bacău este deschisă punerii la dispoziție a spațiului de la parterul Spitalului Municipal „Sfânta Maria” pentru amenajarea temporară a unei extensii pentru Unitatea de Primiri Urgențe”, a declarat Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu, primarul municipiului Bacău.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE