25 aprilie 2024
ActualitateDupă potop, se face evaluarea pagubelor!

După potop, se face evaluarea pagubelor!

Ploile torențiale din perioada aprilie-iunie, însoțite de grindină sau vânt puternic, au produs pagube în 63 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Bacău. Apa scursă de pe dealuri, care a cărat pământ, crengi, pietre, a afectat atât gospodăriile oamenilor cât și infrastructura de transport: drumuri comunale, județene, naționale, căi ferate, poduri, podețe.

Pentru evacuarea apei din curți și case și a mâlului de pe șosele au intervenit Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Serviciul de Gospodărire a Apelor, Serviciul Public Județean de Drumuri, Secția Drumuri Naționale Bacău. „Chiar dacă au fost ploi puternice și apa a inundat terenuri agricole, gospodării și drumuri, județul Bacău a fost afectat într-o măsură mai mică decât alte județe, a declarat subprefectul Valentin Ivancea. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.” Cele mai afectate au fost comunele Negri, Gârleni, Răcăciuni, Nicolae Bălcescu, municipiul Onești și orașul Comănești.

Probleme mari în Răcăciuni…



„La infrastructura județului, principalele probleme au apărut pe DN 2, la Gh. Doja, unde din cauza colmatării unui pod au fost inundate o parte din curțile cetățenilor. În regim de urgență, s-a stabilit în sarcina Secției Drumuri Naționale Bacău decolmatarea rapidă a podului. De asemenea, tot în sarcina celor de la Drumuri Naționale, în zonele cu puncte critice de pe DN2 s-a dispus înlăturarea aluvinilor scurse de pe versanți și decolmatarea podului din Răcăciuni”, a declarat subprefectul județului. Probleme au mai apărut pe DN 11A, între Onești și Adjud, unde s-au depus aluvini pe carosabil și a fost afectat terasamentul căii ferate, și pe DN 12A, Tg. Ocna – Comănești, unde s-a produs o fisură lungă de 20 de metri pe un sens de mers. Pe lângă faptul că a căzut o cantitate mare de precipitații într-un interval scurt, inundarea curților și drumurilor are și alte cauze.

De exemplu, faptul că podețele și șanțurile sunt pline de gunoaie și resturi vegetale, vinovați fiind și edilii, și cetățenii. După potop, nu mai rămâne decât să fie constatate stricăciunile. „Patru echipe mixte constituite din specialiști ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău sunt în teren pentru a evalua pagubele și a stabili măsuri pentru fiecare instituție responsabilă”, a precizat Valentin Ivancea. La ora aceasta, din cele 63 de UAT-uri care au trimis înștiințări privind pagubele, pentru 37 au fost întocmite notele de constatare, urmând ca până la sfârșitul săptămânii să fie evaluate pagubele și în celelalte 26 de UAT-uri rămase. Rapoartele finale vor fi transmise Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Dezvoltării Regionale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri