14 mai 2024
EconomieDupă limitarea plăților cash, băncile încep să crescă comisioanele

După limitarea plăților cash, băncile încep să crescă comisioanele

Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări guvernamentale privind restricționarea tranzacțiilor în numerar în economie, mai multe bănci din România au anunțat creșterea comisioanelor pentru operațiunile de retragere și depunere de numerar, precum și pentru plățile inter și intra-bancare la ghișee.

Decizia guvernului de a limita tranzacțiile în numerar a fost controversată încă de la început. În ciuda scopului declarat de a combate evaziunea fiscală, această măsură pare să lovească puternic în afacerile mici și mijlocii ale țării. Micii comercianți, în special cei din zonele rurale, au fost loviți dur de creșterea comisioanelor bancare impuse pentru operațiunile de numerar.

Cei mai afectați sunt comercianții din zone;e rurale, unde numerarul este încă la putere.  Limita redusă pentru depozite și necesitatea de a trece aceste depozite în cont la sfârșitul fiecărei zile pun o presiune semnificativă asupra acestora.



Această situație pune în pericol nu doar viabilitatea financiară a micilor comercianți, ci și economia locală în ansamblu. Afacerile mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei românești și contribuie semnificativ la dezvoltarea comunităților locale. Limitarea accesului la numerar și creșterea costurilor asociate tranzacțiilor financiare pot împiedica aceste afaceri să prospere și să ofere servicii esențiale comunităților din jur.

Dacă scoți 10.000 de lei, banca îți reține 100 de lei drept comision

Banca Transilvania a anunțat, că de la 1 ianuarie, va crește comisioanele. Printre schimbările propuse de Banca Transilvania, se numără majorarea comisioanelor pentru operațiunile cu numerar la ghișeu, afectând direct clienții care depind de aceste servicii. Astfel, procentele pentru retragerile de numerar au crescut, de la 0,8% la 1%, punând astfel o presiune financiară suplimentară asupra celor care utilizează aceste operațiuni în mod regulat. Mai mult decât atât, plățile intrabancare cu ordin de plată (OP) la ghișeu au fost majorate semnificativ, trecând de la 5 lei la 10 lei, în timp ce plățile intrabancare urgente au crescut de la 16 lei la 30 lei. Pentru firme, costurile administrării conturilor bancare și ale serviciilor de internet banking au fost, de asemenea, suplimentate.

Această schimbare survine în contextul introducerii de către Guvern a unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru bănci, o măsură fiscală menită să sprijine finanțele publice. Cu toate acestea, anunțul acestei majorări a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care costurile suplimentare vor fi suportate, având în vedere că băncile sunt susceptibile să transmită aceste costuri către clienți.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri