17 aprilie 2024
EvenimentDupă ce au blocat granița cu Polonia, fermierii polonezi se pregătesc să...

După ce au blocat granița cu Polonia, fermierii polonezi se pregătesc să blocheze și frontiera cu Letonia

Fermierii polonezi se pregătesc să blocheze punctul de trecere a frontierei Kalvarija-Budzisk începând de vineri, într-un protest care ar putea dura o săptămână. Motivul acestui protest este îngrijorarea fermierilor cu privire la transformarea cerealelor de origine ucraineană în cereale de origine lituaniană, care ar putea reveni în Polonia, scrie www.lrt.lt.

Potrivit lui Vilmantas Vitkauskas, șeful Centrului Național de Management al Crizelor, se depun eforturi pentru a limita blocarea la nivel parțial în timpul protestului. Ministrul Agriculturii din Lituania, Kęstutis Navickas, a declarat că sunt pregătiri pentru o posibilă blocare și că se pregătesc pentru cel mai rău scenariu.

Navickas a spus că ultimele negocieri nu au dus la primirea unor cereri clare din partea protestatarilor către Ministerul Agriculturii al Lituaniei. El a subliniat că situația este tensionată și că eforturile sunt depuse pentru a preveni blocarea drumului.Pe de altă parte, Ramūnas Dilba, cancelarul Ministerului Transporturilor, a avertizat că blocarea ar putea cauza probleme majore pentru transportatorii lituanieni, letoni și estonieni, afectând fluxul de mărfuri și generând daune logistice.

Fermierii polonezi sunt preocupați de posibilitatea ca cerealele ucrainene să fie transformate și vândute ca fiind de origine lituaniană, ceea ce ar duce la pierderi pentru agricultorii polonezi. Ei consideră că între Ucraina și țările Uniunii Europene s-a format un coridor de solidaritate, iar producția ucraineană exportată în țări terțe este transportată fără taxe vamale, facilitând vânzarea produselor agricole cultivate în Ucraina.

În acest context, tensiunile dintre fermierii polonezi și autoritățile lituaniene sunt în creștere, iar ambele părți își pregătesc resursele pentru a face față unor posibile perturbări la punctul de trecere a frontierei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri