Avariile pe retelele publice continua sa faca viata un chin bacauanilor. Desi platesc taxe si impozite ridicate, calitatea serviciilor publice din municipiu lasa de dorit. Recenta avarie la apa nu este singurul exemplu.

Dupa ce in urma cu doar doua saptamâni intrebam administratia de ce iluminatul public pe podul de la Serbanesti nu functioneaza decât pe un singur sens, ne vedem nevoiti sa revenim asupra subiectului. Situatia s-a remediat atunci, insa n-a durat minunea decât câteva zile. Locuitorii din zona ne-au sesizat ca, din nou!, pentru a câta oara, iluminatul nu functioneaza.

„Le-am propus celor de la serviciu sa schimbe integral linia ca sa nu mai apara mereu situatii de acest fel. Ultima data au fost probleme odata cu legarea instalatiei de sarbatori”, ne spunea Ilie Birzu, viceprimar, pe 14 martie. Intre timp, viceprimarul a preluat atributiile de primar, dar tot prin intermediul nostru a aflat ca situatia s-a remediat temporar, nu definitiv, asa cum promisese ca se va intâmpla.

PUBLICITATE

Reteaua este subdimensionata, se cauta fonduri pentru inlocuire

Toader Otetea, sef serviciu in cadrul Primariei Bacau ne-a informat ca societatea care se ocupa de mentenanta stâlpilor, selectata de municipalitate din anul 2013, a fost informata cu privire la avarie si a intervenit la momentul primei sesizari. „Noi avem un contract in derulare cu societatea ETWO Direct care se ocupa de aceste lucrari. Angajatii acesteia au intervenit in zona. Problema acolo este ca reteaua a fost gândita pentru iluminat public, nu pentru montarea instalatiilor de sarbatori. In timp, s-au facut tot felul de improvizatii si s-a defectat complet. Nu suporta o incarcatura precum cea care a fost de sarbatori.

Trebuie inlocuite cablurile cu unele mai groase, care sa faca fata”, a explicat Otetea. Acesta a spus ca ploile abundente si ninsoarea de zilele trecute au dus la noile defectiuni. Cutiile de siguranta ale stâlpilor au fost montate spre caile de rulare, drept urmare, apa ajunge foarte usor inauntru si au loc scurtcircuite. Asa se explica si situatia recenta.

Ca de obicei, am mai primit o promisiune. „Reteaua trebuie inlocuita complet si vom cauta fondurile necesare ca sa facem acest lucru. Pâna atunci, am trimis oamenii inca o data in zona”, ne-a spus, de aceasta data alt oficial, Toader Otetea.

E.ON si Primaria Bacau isi impart stâlpii

Desi am solicitat in urma cu circa cinci luni Primariei Bacau sa ne puna la dispozitie o harta a stâlpilor din municipiu care ii apartin, pentru ca bacauanii sa stie exact unde sa anunte avariile, nici pâna in acest moment nu am primit un raspuns. Am fi avut dreptul, prin Legea 544 a liberului acces la aceste date publice si de mare interes pentru public, sa fim informati si sa informam la rândul nostru cum stam cu lumina in oras.

Seful serviciului retele si iluminat public ne-a oferit partial date. „In municipiu exista circa 8000 de stâlpi de iluminat, care sunt impartiti aproape in mod egal intre noi si E.ON: 4200 la noi, restul la E.ON. Societatea mai trebuie sa ne predea circa 1500 in perioada urmatoare, restul fiind stâlpi care folosesc si la iluminat si ca retea de distributie si care vor ramâne in sarcina lor. Potrivit legii, reparatiile la componentele defecte din lampa trebuie facute de primarie, indiferent cui apartin stâlpii. Pentru restul defectiunilor, cum sunt cele pe retea, fiecare din detinatori are obligatia de a le remedia. Contractul actual cu firma de mentenanta va expira in câteva zile. Noi am demarat o procedura de selectie a unui nou operator, dar rezultatul a fost contestat si momentan se judeca”, a declarat Otetea. Noul contract pentru intretinerea si functionarea in bune conditii a luminii pe strazile Bacaului are o valoare estimativa de 300 de mii de lei.

Noi vom incerca, totusi, prin adrese oficiale sa obtinem harta retelei de iluminat si asteptam ca autoritatile sa se tina de promisiune si sa faca aceasta institutie transparenta, asa cum au declarat in nenumarate rânduri.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ