Curtea de Apel Bacau a respins recursul PNA

Ieri, Curtea de Apel Bacau a respins recursul inaintat de Parchetul National Anticoruptie fata de decizia luata de Tribunalul Bacau pentru punerea in libertate a lui Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas

si Dorinel Ifrim. Dupa trei ore de deliberari, instanta suprema bacauana a considerat ca inculpatii nu reprezinta un pericol public si ca nu exista motive sa ramana in arest preventiv pe perioada cercetarilor. Ieri, in jurul orei 17.00, Sechelariu, Lucas si Ifrim au parasit sediul Inspectoratului Judetean de Politie, liberi.

Judecarea recursului formulat de Parchetul National Anticoruptie a inceput la ora 10.30. Mai intai, procurorul de la PNA a justificat in cateva minute in fata instantei de la Curtea de Apel de ce Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim reprezinta un pericol social si de ce este necesar ca pe perioada cercetarilor cei trei sa fie privati de libertate. La randul lor, avocatii inculpatilor au incercat sa convinga completul de judecata ca fostul edil al Bacaului Dumitru Sechelariu, fostul viceprimar Laurian Lucas si seful Serviciului de Cadastru Dorinel Ifrim pot sa fie cercetati in stare de libertate, fara repercusiuni asupra altor persoane. &#8222Colegul meu de la PNA incearca sa argumenteze faptul ca va aflati in fata unor infractiuni de o gravitate deosebita, care au in vedere natura faptelor de coruptie comise de clientii mei – a declarat in deschiderea pledoariei avocatul inculpatilor Catalin Dancu. In al doilea rand, incearca sa insiste in fata dumneavoastra pe aspectul calitatii persoanelor si anume rolul pe care acestea l-ar avea in influentarea martorilor si a situatiei dosarului. Aveti trei instante, trei complete diferite, care in trei faze procesuale a urmaririi penale au respins clar toate argumentatiile in legatura cu aprecierea si interpretarea probelor. Nu sunt probe, doamna Presedinta! Nu sunt indicii temeinice pentru care, cei trei sunt acuzati ca ar fi savarsit fapte penale. Nu au obstructionat ancheta, am fost prezenti de cate ori ni s-a cerut. Personal sau cu ei. Ne-am prezentat de buna voie la sediul politiei, am cautat in spiritul realitatii sa raspund tuturor problemelor pe care le-a ridicat acest dosar complicat. Lasarea lor in libertate, pentru Bacau si pentru toata opinia publica, nu poate sa constituie un pericol public&#8221. Ceilalti doi avocati ai apararii, au incercat, in acelasi spirit, cu argumente tehnice dar si sentimentale, sa convinga instanta ca in situatia de fata se impune respingerea recursului, inaintat de PNA inca din ziua de 27 iulie. La randul lor, Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim au solicitat cercetarea in stare de libertate, asigurand instanta ca nu sunt un pericol pentru semeni. &#8222Am incredere ca justitia bacauana va face ceea ce e drept&#8221, a spus in finalul pledoariei Dumitru Sechelariu.

Libertate, dupa trei ore de emotii

La ora 12.30, completul de judecata s-a retras pentru deliberare. Cele trei ore, cat au fost necesare magistratilor sa se hotarasca daca ii lasa sau nu in libertate pe Sechelariu, Lucas si Ifrim s-au dovedit mai mult decat chinuitoare. La ora 15.30, presedinta completului a citit sentinta: &#8222Instanta respinge ca nefondat recursul formulat de Parchetul National Anticoruptie, impotriva incheierii din 27 iulie 2005 formulata de Tribunalul Bacau. Decizia este definitiva&#8221. Cei trei avocati au recunoscut ca au avut ceva emotii, in asteptarea deliberarii instantei de la Curtea de Apel. &#8222A fost o presiune extraordinara, pe care cu totii am trait-o destul de greu, a declarat avocatul Catalin Dancu. Este prima instanta de recurs care, vedeti, respinge irevocabil cererea pe care a facut-o PNA-ul. Vreau sa va spun ca nu vedeam nimic optimist fata de situatia ca ma judec la Bacau. Si chiar am fost tentat, la un moment dat, sa stramutam aceasta cauza la o alta instanta. Dar se pare ca, intr-adevar, probele si-au spus cuvantul&#8221.

Imediat dupa pronuntarea sentintei, Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim au fost transportati la Inspectoratului Judetean de Politie pentru a-si recupera lucrurile personale. In jurul orei 17.00, cei trei paraseau institutia in care si-au petrecut doua nopti. &#8222Acum ca s-a incheiat totul, sincer, nu am cuvinte, ne-a declarat vizibil emotionat Dumitru Sechelariu, la iesirea din sediul politiei. Sa stai trei ore si sa astepti o decizie de care depinde libertatea ta, nu e usor!&#8221

Si fostul viceprimar Laurian Lucas recunoaste ca a stat ca pe ghimpi, cat timp instanta a deliberat. &#8222In ultimele zile am avut prilejul sa vad foarte multe lucruri care nu reprezinta teoria unui stat de drept. Ma asteptam si astazi (ieri n.a.) la multe surprize&#8221. Seful Serviciului de Cadastru din cadrul Primariei Bacau, Dorinel Ifrim, nu a dorit sa comenteze in nici un fel scoaterea sa din arestul preventiv. Oricum, in acest moment, justitia si-a spus cuvantul iar probele existente la dosar au fost realmente luate in considerare. Dumitru Sechelariu este pregatit pentru batalia finala care ii va da cu certitudine castig de cauza.

Scris de Lili ADOCHITEIPUBLICITATE