IN MEMORIAM PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR DUMITRU MOŢET
(07.11.1934 – 17.12.2015)

A petrecut și străbătut 57 de ani în „profesia de a face bine semnilor în suferință”! Începutul l-a învățat din studenție, de la dascălii care i-au insuflat dragostea de semeni – de cei aproape, cei care prin măiestria cuvântului și a faptelor au reușit să-l învețe să prețuiască „OMUL” de lângă tine, să-l înțeleagă și să-l iubească, să-și pună în slujba lui toate cunoștințele pentru a-l servi cât mai bine, cât mai cu folos”. Acesta a fost „JURĂMÂNTUL SĂU DE CREDINȚĂ”, de la care nu s-a abătut niciodată în viață, indiferent de condiții și de locul în care și-a desfășurat activitatea. Fie că s-a ocupat de copii, adolescenți, tineri, maturi sau de persoane în vârstă, s-a străduit, ca prin cunoștințele și priceperea dobândită, să le aducă „un strop de bucurie”, care să le lumineze terna lor existență.
Ceea ce l-au învățat dascălii săi, viața și profesia, i-au fost de real folos, atunci când a ajuns în postura de a crește viitori profesioniști, cărora – de la începuturi – le-a atras atenția că, această „meserie” poate fi îmbrățișată doar de cei ce-și iubesc semenii și pot să le dăruiască o parte din „sufletul și ființa lor”.

Calităţilor intelectuale proprii apostolului de vocație, Excelenţa Sa le-a adaugat o rodnică activitate la catedră şi o importantă contribuţie ştiinţifică în domeniul recuperării medicale şi a kinetoterapiei. Personalitate marcantă, spirit laborios şi tenace, cu priceperea apropierii sufleteşti, a cultivat în randul studenţilor, colegilor, practicienilor, cu har şi dar, cu blândeţe şi eleganţă, trecând dincolo de aparenţă, de constrângere, de oboseală, de monotonie, cu rigurozitate și exigenţă profesională, cu implicare și dedicare pentru nevoile pacienților.

PUBLICITATE

Cu harul şi darul întemeierii, iubind şi preţuind profesia de dascăl, a devenit piedestal profesional și uman, înlesnind multor generaţii de kinetoterapeuţi desăvârşirea personală și profesională.
Profesor universitar în specialitatea kinetoterapie, Cercetător științific gradul I, inițiatorul (1956) introducerii Educației Fizice și a Corectării deficiențelor fizice în Învățământul Special din România, Fondator al Clubului sportiv „Cutezătorii” de la Palatul pionerilor, membru fondator al Federației Române a Sportului pentru persoane cu handicap și Director coordonator al pregătirii sportivilor cu handicap de intelect pentru Paralimpiada de la Madrid (1992).

Fondator al învățământului superior de kinetoterapie din România (1991) și întemeietorul şcolii de kinetoterapie din cadrul Universității din Bacău (1992), Domnia Sa este Mentorul și Maestrul a numeroase generații de kinetoterapeuți și un vizionar al sistemului multidisciplinar de pregătire și perfecționare al profesioniștilor în domeniul recuperării. Între 1992-2000, a fost cadru didactic și șeful Catedrei de Kinetoterapie din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, a Universității din Bacău.

Este membru fondator al Federației Române de Kinetoterapie (1997).

A fost cadru didactic la specializarea Psihopedagogie Specială de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București.

A fost distins cu diferite medalii și diplome pentru activitatea desfășurată în cadrul Federației Române de Gimnastică în perioada 1975-1992.

A fost premiat de Ministerul Învățământului și Culturii pentru lucrările privind dezvoltarea Învățământului special, de către Academia Olimpică Română cu Premiul „Florin C. Ulmeanu” pentru Fiziologie-Kinetoterapie-Medicină Sportivă (2001).

Pentru întreaga sa activitate a fost inclus în Enciclopedia educației fizice și sportuluii din România (2002).

În întreaga sa activitate, a dovedit o distincţie sufletească proprie unui intelectual de clasă, abnegaţie, urmărind cu consecvenţă întărirea spiritului de echipă, îmbinând tactul cu politeţea şi cu respectul celuilalt; în opţiunile sale, căutând să asigure un fel de temperatură morală, pentru a întări relaţiile şi coeziunea colectivului. Expresia fericită a ataşamentului faţă de profesie, ştiinţă, pacienţi, studenţi, kinetoterapeuţi sunt lucrările ştiinţifice,tratatele, cărţile ce au devenit lucrări de majoră importanţă în domeniul psihopedagogiei speciale, recuperării medicale şi al kinetoterapiei.

Monografiile, manuale universitare și celelalte lucrări de specialitate în domeniul kinetoterapiei și psihopedagogiei speciale (peste 60 de titluri), rezultat al experienței sale (în studii, cercetare, formare de specialiști și activitatea practică cu pacienții), se bucură de apreciere unanimă a specialiștilor domeniului (medici, kinetoterapeuți, logopezi), a persoanelor ce au nevoie de recuperare, ca și a familiilor acestora.

Ultima sa lucrare de anvergură, „Enciclopedia de Kinetoterapie – volumul I (2009) și II (2010)”, poate fi considerată victoria sa de palmares, deoarece prin ea a realizat o operă de nivel științific elevat, un act autentic de cultură kinetoterapeutică de mare utilitate studenților, profesioniștilor în domeniu și tuturor celor interesați și doritori de lărgirea orizontului de cunoaștere și de emancipare intelectuală.

A încoronat anii petrecuţi împreună cu tenacitate şi ambiţie profesională, cu real ajutor, mentorat adevărat, cu bucurie și cu empatie, cu provocări şi idealuri, devenind instanţă morală şi reper profesional, model şi competitor greu de ajuns în nelimitările generozităţii sufleteşti.

Aceasta este moștenirea sa profesională, pe care o lasă urmașilor săi, copiilor săi spirituali, spre continuă desăvârșire.

Noi, cei care am avut privilegiul şi binecuvântarea de a-l fi cunoscut, de a-i fi ascultat şi citit cuvântul inspirat şi înţelept, îi vom păstra un loc aparte în cel mai frumos ungher al sufletului. 
Preţuirii dintotdeauna, îi adăugăm acum, pioasă noastră recunoştinţă şi rugăciune pentru odihna Sa veşnică în Lumină lină.

DUMNEZEU SĂ-L IERTE ȘI SĂ-I FACĂ PARTE, ACUM ȘI ÎN VECII VECILOR!

AMIN!

18.12.2015
Asociația Kinetoterapeuților Bacău

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. Jos palaria !!!
  Tot respectul meu pentru asemenea personalitate,care a fost profesor
  si la Universittatea din Bacau.
  Merita sa scrieti despre asemenea OAMENI,care au pus suletul si toate cunostintele
  in slujba semenilor.
  Dumnezeu sa-l ierte si sa fie pomenit VESNIC,

 2. Poate printre ultimii si putinii urmasi ai lui Hipocrate! Restul, DUMNEZEU cu mila. Au plecat de mult in zari mai bune,cam toti profesionistii adevarati,care stiau cu ce se mananca medicina. Au ramas doar cei “parati”,care au diplome cumparate si care merg pe langa meserie ca tontul pe langa bocanci.Sunt paraleli cu meseria precum sinele de cale ferata,nu se vor intalni nici cum cu dansa. Criminal este ca,sub obladuirea si umbrela acelui asa zis tribunal al medicilor,pot da diagnostice aiurea,pot macelari cu bisturiul fara probleme. Nu au pedepse. O mana spala pe alta si ambele fata. Medicina,este a doua pe lista mafiei si a coruptiei dupa justitiei,de care nu e voie sa te atingi. “Brava”,romanasi, va meritati soarta.SOMN USOR NATZIE! MAFIA POSTCOMUNISTA VEGHEAZA,SA NU CUMVA SA MISCATI IN FRONT,CA DRACU’ VA LUAT. CU STIMA: Un bacauan scarbit.

 3. Viata profesionala de cand stiu ca sunt 1972 —- adica de 43 de ani CUNOSC pe acest OM – si profesor drag si iubit .

  Am avut sansa sa fiu in toate actiunile organizate de el ( MItus “” !!) prezent si astfel facand acel pionerat ( planuri de invatamant , lucrari practice , discvipline etcetcetc..) de kinetoterapie la Oradea ( impreuna cu coloegul V. Marcu ) si altii mai tarziu …

  Am participat la foarte multe conferinte si WS ..impreuna prin colaborare …si chiar acum in final m-a rugat sa-l ajut la finalizarea a inca a unui volum …( carte !!) … dar abia l-am structurat ..pe capitole .. ( poate post mortem o sa para candva daca si colegii doresc !!)

  DUMNEZEU SĂ-L IERTE ȘI SĂ-I FACĂ PARTE, ACUM ȘI ÎN VECII VECILOR!

  Zoltan Pasztai
  prof.asociat . univ dr Universitatea din Oradea

LĂSAȚI UN MESAJ