După vizita făcută creștinilor din Efes, Apostolul neamurilor îi poartă în inimă pe cei întâlniți și le alimentează credința prin cuvinte dătătoare de lumină pentru „a folosi bine timpul favorabil” ca niște oameni înțelepți lăsându-se umpluți de Duh. Paul le cere efesenilor să se dezgolească de preaplinul „eu”, egoism, răutate, păcat, pentru a se lăsa umpluți de Dumnezeu, alimentându-se între ei cu psalmi înălțând mulțumiri pentru Domnul! Apostolul ne sfătuiește să-i aducem mulțumiri Domnului pentru toate, atât pentru cele bune cât și pentru cele mai puțin bune!

Omul contemporan, împovărat de greutăți și neliniști, este adesea cătrănit în inimă și nu mai înalță glasul spre cer spre a-i mulțumi Domnului pentru propria viață; se răzvrătește și crede că nu are motive să mulțumească! Aș vrea să desființez această lipsă de recunoștință! Celui care crede că nu are pentru ce mulțumi îi spun să se mai gândească! Să mulțumesc pentru ceasul prea zgomotos care mă trezește în fiecare dimineață?

Da, pentru că încă mai trăiești! Să mulțumesc pentru hainele care mi-au rămas mici? Da, înseamnă că ai avut ce mânca; sunt așa de mulți oameni care mor zilnic de malnutriție! Să mulțumesc pentru soțul care sforăie și care mă dezvelește în timpul somnului? Da, mulțumește pentru că este lângă tine și nu în patul altcuiva! Să mulțumesc pentru mizeria pe care au făcut-o copiii mei? Da, mulțumește Domnului pentru că sunt acasă și nu pe stradă unde să învețe să fure, să fumeze, să consume droguri… Să mulțumesc pentru geamurile atât de murdare, pentru covorul pătat de musafiri?

Da, mulțumește că ai un acoperiș deasupra capului; mulți încă mai dorm sub cerul liber! Să mulțumesc pentru doamna care vorbește tare la telefon deranjându-mă? Da, mulțumește, de ce să nu o faci? Bucură-te că încă mai poți auzi! Sunt atât de mulți surzi în lumea asta! Să mulțumesc pentru că sunt foarte obosit după o zi de muncă? Desigur, mulțumește pentru că te mai poți mișca și ai un job în urma căruia îți poți întreține familia!

Deci dacă mai ai motive să te plângi, atunci mai gândește-te și începe să aduci mulțumiri lui Dumnezeu pentru toate!

Pr. Ioan Balan, CN Catolic „Sf.Iosif” Bacău

Alte articole