Duminica a 17-a de peste an

În evanghelia după sfântul Luca (11,9-10), Mântuitorul spune: „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi şi vi se va deschide! Căci oricine cere primeşte; cine caută găseşte; iar celui care bate i se va deschide.” Aceste cuvinte ne amintesc și nouă că Isus s-a rugat și a cerut și ucenicilor săi să se roage.
Chiar dacă în această perioadă unii se află în vacanță sau concediu, suntem conștienți că sufletul nu are vacanță și avem nevoie zilnic de dialog cu oamenii, dar și cu Dumnezeu. Rugăciunea este văzută ca dialog cu Dumnezeu și înălțare a minții către Domnul. Și noi suntem invitați să găsim un timp pentru Domnul, zi de zi, la rugăciunea de dimineață și seară, dar mai ales în ziua învierii Domnului (duminica), suntem invitați la sfânta Liturghie pentru întâlnirea personală cu Domnul. Așa cum un copil care cere cu smerenie un favor de la părinți este ascultat, la fel cei care au nevoie de un favor de la Domnul, trebuie să-l ceară cu încredere și-l vor primi.
Rugăciunea „Tatăl nostru” pe care Isus a dat-o ucenicilor, e o rugăciune de cerere, dar nu de cereri egoiste, pentru sine, ci ne aduce în comuniune chiar şi atunci când suntem pe patul de suferinţă, uitaţi de ceilalţi. Isus invită la rugăciune şi pentru hrana zilnică, dar şi pentru venirea împărăţiei lui Dumnezeu. Legătura noastră cu Dumnezeu se măsoară în funcţie de legătura pe care o avem cu oamenii.
Importanța rugăciunii o înțelegem mai bine dacă vedem rolul mijloacelor moderne de comunicare. Cu 50 ani în urmă unii au văzut în direct coborârea astronauților pe lună. Centrul de comandă de pe pământ prin radio și televiziune era în legătură permanentă cu nava cosmică. Observăm cum mijloacele de comunicare realizează legătura între oameni. La fel ar trebui văzută rugăciunea, ca mijloc de comuniune între Dumnezeu și omenire.
Rugăciunea ne ajută să realizăm legătura cu Dumnezeu prin viața de credință. Uneori considerăm rugăciunea un soi de cerșetorie sau o înșirare de cuvinte magice. Însă în rugăciunea „Tatăl nostrum” Isus ne învață cum trebuie să ne rugăm. Scopul principal al rugăciunii este să ne îndrepte viața spre Dumnezeu.
Pr. paroh Iosif Damatar, Parohia Catolică „Sfântul Mihail” Valea Mare

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"